2
Domaći fudbal

Nemanja Vidic during the interview on March 07, 2023 in Subotica, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

NEMANJA VIDIĆ NAKON NAPUŠTANJA SAVEZA: „Možda je greška u meni“

Objavljeno: 02.07.24 u 08:11

U savezu se nastavlja po starom

Iznenadna odluka Nemanje Vidića da se povuče iz najvišeg tela srpskog fudbala izazvala je brojne reakcije u javnosti.

Odluku o ostavci na članstvo u Skupštini Fudbalskog saveza Srbije nisam doneo tokom Prvenstva Evrope u Nemačkoj, niti ima bilo kakve veze sa reprezentacijom. Definisao sam je znatno ranije, posle majskog zasedanja u Staroj Pazovi. Razočaravajućeg i poražavajućeg za mene iz tri razloga – rekao je Vidić u ekskluzivnom razgovoru za Sport klub.

Sednica u Staroj Pazovi, koja je trajala skoro tri sata, nije uspela da se pozabavi ključnim problemima srpskog fudbala.

Zapanjilo me odbijanje delegata da diskutujemo o problemima nameštanja utakmica u Srbiji. I to u mesecu kad je UEFA dojavila čak pet utakmica po sumnjom, verovatno i više od toga, čak 97 odsto delegata smatralo je da nema razloga za razgovore, niti diskusiju, o tome. Samo da pričamo, priznamo i otvorimo problem, ništa više! Ostali su nemi, kao da se nameštene utakmice ne tiču nikoga od nas… Kao da nije u pitanju naša zemlja, Srbija, domaći fudbal.

Još dva važna razloga dovela su Vidića do odluke o povlačenju iz skupštinskog saziva.

Veće za rešavanje sporova FSS mesecima se nalazi u konstantnoj blokadi, poslednjih osam nema ni osnovni sastav, sudije! Ozbiljan problem udara direktno u prava fudbalera, istovremeno pogađa i klubove, sportske radnike, svakog u sistemu domaćeg fudbala. Kome je to u interesu, zašto su delegati odbili da pričamo o tome, zar nije logično da se nađe rešenje u konačnoj formi? Sličan primer nezamisliv je u Evropi. Nisam razumeo poruku 97 odsto delegata da je i to tema za ćutanje i izbegavanje…

Vidić je naglasio i ozbiljne probleme u srpskom fudbalu koje je detaljno obradio u svom izlaganju, a koji su takođe odbijeni kao tema za diskusiju.

Strateški program o razvoju fudbala obuhvatio je period od samo četiri godine, smatram da je osam minimum. Država, na primer, ulaže novac u razvoj infrastrukture, FSS je isti projekat pripisao sebi. Rešenje problema struke, klubova, loših rezultata mlađih selekcija, suđenja nedostatak fudbalera – o svemu Skupština FSS treba da priča. Ko danas finansira klubove, gde su sponzori i zašto je sve spalo na obične entuzijaste? Hteo sam, ni te teme nisu dospele na dnevni red!

Njegova kritika usmerena ka predsedniku FS Regiona zapadne Srbije ostala je bez reakcije, što je dodatno uticalo na njegovu odluku.

Pitao sam prvog čoveka zapadnog regiona, najvećeg u sistemu FSS, šta se dešava sa centrima poput Užica, Čačka, Kraljeva, Valjeva, kakav je plan za razvoj ostalih centara, struke. Pomenuo sam gospodina, međutim, nije reagovao. U redu, prihvatio sam drugačiji stav, možda to nisu ni teme za raspravu i razgovor, skupštinsku govornicu.

Nakon zasedanja u Staroj Pazovi, Vidić je odmah odlučio da se povuče iz FSS, učvrstivši tu odluku već na putu ka Beogradu.

Shvatio sam poruku većine. Ako sam dva, tri delegata, smatraju da teme o kojima sam pričao imaju težinu, nikakav problem. Meni, ipak, tu nije mesto – prihvatam stav većine i valjda je logično da se povučem. Ne, ne ocenjujem, nikako! Možda je greška u meni, možda nisam dobro postavio polazne teze, možda nema ni potrebe da se priča, diskutuje, pokreću šire teme o onome što nas, evidentno, muči.

Vidić je naglasio da njegova odluka nije imala za cilj da utiče na atmosferu u reprezentaciji tokom Prvenstva Evrope u Nemačkoj.

Nijednom rečju nisam hteo da utičem na ambijent u reprezentaciji. Znam koliko je teško, pružam podršku fudbalerima, ekipi, svestan delikatnosti trenutka. Uvek sam bio faktor pomirenja, jedinstva, čovek spreman da rešava probleme. Ne da ih stvaram, niti učestvujem u njima! Naprotiv! Ponudio sam se pre godinu i po da pomognem, ponosan na tim saradnika, ljudi od ugleda i integriteta. Za srpski fudbal, nikad protiv! Reprezentacija ima podršku Nemanje Vidića u maksimalnom kapacitetu. Opet se vraćam na neophodnost ozbiljne diskusije i rasprave. Pitam – zar je toliko teško otvoreno razgovarati?

Vidić je istakao važnost otvorenog razgovora o problemima u srpskom fudbalu i izrazio razočaranje što takva diskusija nije bila moguća.

Skupštinu sam doživeo kao mesto za razgovor i zato ostao delegat posle marta prošle godine. I to je bila moja poruka javnosti i fudbalskim delegatima. Proteklih meseci, u retkim javnim istupima, ukazivao sam na jasne nedostatke, naravno, iz ličnog rakursa. Postavio sam i pitanje gde FSS troši novac i koliko plaća stručni štab „A“ tima, u poređenju sa učiteljima mlađih selekcija. U društveno važnoj temi, doživeo sam potom i lični napad, uvrede u odgovoru, iako priču nijednom rečju nisam individualizovao. Odćutao sam…

Povlačenje Vidića iz Skupštine FSS postavlja pitanje njegovog konačnog odlaska iz srpskog fudbala.

Sve sam rekao u odgovoru na prethodna pitanja. Ovde nije reč o meni! – zaključio je Vidić u razgovoru za Sport klub.

40
1

2 Komentara

    • Covek ima svoj obraz, nije korumpirani bot kao ostali iz fss-a. Nece da pliva vise u tom mulju i to je kraj price. Svaka cast i podrska za Vidica. Hvala mu sto je pokusao da izvuce srpski fudbal iz bede u kojoj se nalazi, ali ovde ocigledno to nije moguce, svi znamo zasto.

      Sportski pozdrav

      4
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter