0
Fudbal

from left Stevan Dika Stojanovic Aleksandar Lukovic Nenad Bjekovic Radovan Krivokapic Jovan Surbatovic Fudbalski Savez Srbije-Zltana Lopta 2021 Beograd, 23.12.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

ALAL VAM VERA MAJSTORI: Šurbatović i ekipa se dobro nafatirali posle debakla na Evropskom prvenstvu!

Objavljeno: 28.06.24 u 20:44

U savezu ništa novo

Fudbaleri Srbije ponovo nisu uspeli da prođu grupnu fazu na velikom takmičenju, što je dovelo do brojnih kontroverzi i otkrilo mnoge probleme unutar Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Posle neuspeha pod vođstvom selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji je doneo niz diskutabilnih odluka, Savez se suočava s potpunim remontom.

Prva ostavka je već stigla od potpredsednika Branislava Nedimovića, koji je javno potvrdio svoj odlazak, nazvavši ga moralnim činom. Iako Nedimović nije bio u Nemačkoj, mnogi koji jesu i koji su odgovorni za niz propusta u organizaciji još uvek nisu podneli ostavke, verovatno se nadajući da će zadržati svoje pozicije ili planirajući kako da naplate svoj odlazak.

Jedan od najvećih skandala bio je izbor aviona za prevoz reprezentacije u Nemačku, na kojem je bila hrvatska zastava. Za ovu grešku je najodgovorniji generalni sekretar Jovan Šurbatović, koji je po dolasku najavio svoj odlazak, ali za sada nije podneo ostavku, verovatno čekajući da bude razrešen zbog finansijskih razloga, jer je na ovoj poziciji zarađivao značajne sume poslednjih godina.

Šurbatović, Bjeković i Dika Stojanović su samo od premija za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru dobili 340.000 evra. Šurbatović je uspeo da zataška aferu u vezi s tri puta većim iznosom premija koje je dobio u odnosu na igrače, a nije loše prošao ni od premija za plasman na Euro.

from left Branislav Nedimovic, Dragan Stojkovic Piksi, Dragan Dzajic, Jovan Surbatovic, Dusan Tadic and Stevan Stojanovic during the opening official Fan Shop of Fudbalski Savez Srbija Football Federation of Serbia on June 12, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Nikola Gligic/Starsport.rs ©)

Novac koji je FSS dobio za plasman na Euro bio je manji u odnosu na plasman na Mundijal, pa su i premije bile manje. Ipak, i ovde su iznosi za funkcionere bili diskutabilni. Prema saznanjima Telegrafa, premije za Šurbatovića, Bjekovića i Diku Stojanovića iznosile su 100.000 evra, dok je direktor reprezentacije, Miroslav Tanjga, dobio 50.000 evra jer je na toj poziciji tek godinu dana. Ironično, finansijska direktorka FSS, „desna ruka“ Jovana Šurbatovića, dobila je 45.000 evra od plasmana fudbalera na Euro.

U isto vreme, fudbaleri koji su zaslužili premije odlučili su da se svojih premija odreknu u korist radne zajednice, uključujući kuvare, čistačice i ostale radnike FSS, kojima nisu bile određene premije.

Ovaj skandal je samo deo haosa unutar FSS, a u narednim danima očekuje se da isplivaju još mnoge afere, što će pružiti jasniju sliku o stanju u Savezu. Potreban je kompletan remont Saveza i čišćenje kadrova koji već godinama profitiraju, dok rezultati na terenu izostaju.

21
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter