0
Lifestyle

FOTO: pexels.com

SPORTSKA SUPLEMENTACIJA : Ključna podrška na putu ka uspehu

Objavljeno: 26.06.24 u 12:34

Sekunde su, pogotovo u svetu sporta, često granica između trijumfa i poraza, pa je suplementacija zato saveznik svakog ozbiljnog sportiste.

Dok se treninzi fokusiraju na performanse, suplementi poput magnezijuma glicinata, proteina i omega 3 masnih kiselina pružaju dodatnu prednost i podršku. Ali kako se suplementi zaista pravilno koriste? Koje su zamke koje treba izbeći? Odgovore na ova, ali i druga važna pitanja vezana za suplementaciju otkrivamo vam u nastavku.

Magnezijum glicinat – skriveni šampion vitalnosti

Jedan od ključnik suplemenata, koji je nezamenljiv saveznik svim sportistima jeste upravo magnezijum glicinat. Ovaj oblik magnezijuma je poznat po svojoj visokoj apsorpciji i minimalnim gastrointestinalnim problemima, pa ga to čini pogodnim za svakodnevno konzumiranje. Magnezijum, pre svega, igra vitalnu ulogu u mišićnoj funkciji, smanjenju umora, ali i održavanju zdravlja kostiju. On će takođe doprineti boljim performansama sportista, obzirom da pored svega navedenog podstiče i bolji fokus. Međutim, magnezijum nije jedini heroj u svetu suplemenata. Vitamin D poboljšava imunitet i zdravlje kostiju, dok je vitamin B12 ključan za energiju i metabolizam. Kombinacija ovih vitamina u kombinaciji sa magnezijum glicinatom može biti recept za optimalan učinak na terenu, ali i izvan njega.

Sportska suplementacija – više od proteinskog šejka

Proteinski suplementi pomažu u oporavku mišića i izgradnji snage. Na primer, kreatin poboljšava snagu i eksplozivnost, dok omega 3 masne kiseline smanjuju upale, a dobre su i za kardiovaskularno zdravlje. Takođe, pre trening suplementi s kofeinom i beta-alaninom mogu povećati fokus i izdržljivost. Pod sportskom suplementacijom ne mislimo samo na proteinske šejkove i gelove, već podjednako mislimo i na izbalansiranu ishranu, koja je bogata esencijalnim hranljivim materijama. Ishrana može biti prirodna alternativa, za sve one koji ne žele da piju dodatne suplemente, ali je veoma važno znati da se samo ishranom teško mogu uneti dovoljne količine potrebnih vitamina i proteina, što je posebno važno za profesionalne sportiste.

Svakako, važno je unositi ribu, orašaste plodove i zeleno povrće, jer su te namirnice bogate vitaminima i omega 3 masnim kiselinama. Takođe, da biste uneli proteine prirodnim putem, kroz ishranu, dobro bi bilo da jedete jaja, piletinu, govedinu, ali i mlečne proizvode poput sira ili grčkog jogurta. Proteini su važni jer oni utiču na rast i oporavak mišića, poboljšavaju metabolizam, smanjuju gubitak mišićne mase, te dovode do hormonalnog balansa.

Ipak, nije loše da ponekad pojedete proteinsku čokoladicu ili popijete određeni gel ili šejk, posebno nakon jačeg treninga, a svakako bi to trebalo da vam postane praksa ukoliko ste posvećeni izgradnji mišićne mase.

Kao i kod svakog sportskog plana, ključ uspeha u suplementaciji leži u pravilnoj primeni i razumevanju sopstvenih potreba. Magnezijum glicinat može biti idealna opcija za sve one koji se bore sa fokusom i umorom, dok će drugima više odgovarati kreatin ili omega 3 masne kiseline. Svakako, važno je da se uvek konsultujete sa stručnjakom pre nego što dodate nove suplemente u vašu rutinu, kako biste osigurali da su bezbedni i efikasni za vaše ciljeve. Sa pravim pristupom, i uz izbalansiranu ishranu i dosta tečnosti, sportska suplementacija može biti tajni adut koji će vas povesti ka vrhu!

3
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter