0
EURO 2024
fudbalska reprezentacija Srbije

Luka Jovic (L) of Serbia celebrates after scoring a goal with Aleksandar Mitrovic (C) during the UEFA EURO 2024 group stage match between Slovenia and Serbia at Munich Football Arena on June 20, 2024 in Munich, Germany. (Photo by Pedja Milosavljevic/DeFodi Images)Pedja Milosavljevic/STARSPORT

MOŽE LI SRBIJA REMIJEM DO OSMINE FINALA? Superkompjuter izračunao šanse Orlova ako odigraju nerešeno protiv Danske! (FOTO)

Objavljeno: 23.06.24 u 09:34

Srbiju čeka meč odluke

Srbija se suočava sa ključnim mečom protiv Danske na Evropskom prvenstvu u fudbalu, koji je zakazan za utorak u 21.00 časova. U isto vreme, u okviru iste grupe, odigraće se i meč između Engleske i Slovenije.

Srbija je u situaciji gde pobeda garantuje prolaz u osminu finala, verovatno sa drugog mesta, osim u slučaju da Slovenija iznenadi i savlada Englesku. Čak i tada, sa četiri osvojena boda i neutralnom ili pozitivnom gol-razlikom, Srbija bi obezbedila prolazak sa treće pozicije.

Međutim, mnogi se pitaju kako Srbija može proći dalje i sa remijem protiv Danske. Kao što smo već pisali, potrebna su ispunjenja dva od tri preduslova u drugim grupama kako bi „orlovi“ mogli da se nadaju takvom ishodu.

Prvo, večeras bi Mađarska i Škotska trebalo da odigraju nerešeno u Grupi A. Zatim, sutra, Španija bi trebalo da pobedi Albaniju, a Italija Hrvatsku u Grupi B. Konačno, u sredu, Turska bi trebala da savlada Češku, a Portugal da izbegne poraz od Gruzije u Grupi F. Ako se dva od tri uslova ispune, Srbija bi imala realnu šansu za prolazak sa remijem.

Prema analizama superkompjutera, verovatnoća da Srbija prođe dalje sa remijem protiv Danske nije zanemarljiva. Simulacije pokazuju da tim sa dva boda i gol-razlikom od -1, koliko bi Srbija imala u slučaju nerešenog rezultata, ima šansu od 33% za plasman u osminu finala.

Čak i timovi sa gorom gol-razlikom od -2 mogu se nadati prolasku, ali sa manjim šansama od 10%. Oni sa gol-razlikom od -3 imaju 6% šanse, dok timovi sa -4 imaju samo 3% šanse za prolazak.

Za ekipe sa tri boda, šanse dramatično rastu: timovi sa gol-razlikom od -3 prolaze dalje u 59% slučajeva, sa -2 u 77%, a sa -1 u 89% slučajeva. Neutralna gol-razlika donosi 97% šanse za prolazak sa tri boda, dok gol-razlika od +1 praktično garantuje plasman.

Ekipe koje osvoje četiri boda imaju gotovo sigurnu prolaznost. Čak i sa gol-razlikom od -3, šanse za prolazak su 99%, dok gol-razlika „nula“, koju bi Srbija imala u slučaju pobede nad Danskom, garantuje prolaz sa 100% sigurnošću.

Srbija je pred velikim izazovom, ali navijači veruju da „orlovi“ mogu da se izbore za mesto u osmini finala, bilo pobedom nad Danskom ili povoljnim razvojem događaja u drugim grupama.

8
3

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter