0
Ostali sportovi
Andrej Barna

BELGRADE, SERBIA - JUNE 19: Bronze medalist Andrej Barna of Serbia pose for a photo during the medals ceremony after Men's 100m Freestyle Final on the 2024 European Aquatics Championships on June 19, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

KO JE ANDREJ BARNA? Preživeo bitku sa tumorom, pa Srbiji doneo dve medalje na Evropskom prvenstvu!

Objavljeno: 23.06.24 u 15:34

Andrej Barna je celu zemlju učinio ponosnom

Srpski plivač Andrej Barna, star 26 godina, osvojio je dve medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali njegov put do uspeha bio je pun izazova.

Barna je prvo osvojio bronzanu medalju na 100 metara slobodnim stilom, a potom je sa štafetom 4×100 metara osvojio zlatnu medalju i postao šampion Evrope.

Iako živi i trenira u Sjedinjenim Američkim Državama, Subotičanin Andrej Barna nastupa pod zastavom Srbije.

Njegov put do uspeha bio je posebno težak zbog borbe sa tumorom bubrega.

Dijagnozu je dobio u junu 2019. godine, što je bilo samo mesec dana pre Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji. U tom trenutku, situacija je bila veoma neprijatna.

U tom trenutku je to bila jako neprijatno, a sve sam saznao mesec dana prije odlaska na Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji. Onda sam razmišljao šta da radim. Savetovao sam se sa puno lekara, a svi su mi rekli da to, ipak, nije toliko opasno i da mogu da odem na Svetsko prvenstvo i da plivam. Nakon toga, i poslije konsultacija sa mnogobrojnim lekarima, odlučio sam da se operišem u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamošnji lekari su uradili fenomenalan posao i nakon dva, tri meseca sam se vratio u bazen i nastavio da treniram – rekao je Barna jednom prilikom za ATV Banja Luka.

Iz svega je izašao jači i najbolje rezultate je počeo da postiže nakon borbe sa zdravljem.

To je bila jedna prepreka koja mi je dala više snage nakon svega. To je bila jedna stvar u prošlosti i sada samo guram napred i naporno treniram. Najbolje rezultate sam počeo da postižem nakon svega što se desilo i mislim da sam dobio neku veću mentalnu snagu. Psihički sam postao jači. Iako je to sve bilo jako loše, na kraju je ispalo sve dobro – dodao je Barna.

Naš plivač predstavljaće nas i na Olimpijskim igrama u Parizu narednog meseca.

3
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter