0
EURO 2024
fudbalska reprezentacija Srbije

FOTO: Starsport

SRBIJA I PIKSI IMAJU JASAN SCENARIO: Orlovi moraju da pobede Dansku, a ovo su svi mogući epilozi u Grupi C!

Objavljeno: 21.06.24 u 08:59

Srbija će morati da savlada skandinavsku selekciju to je svima jasno

Nije uspela fudbalska reprezentacija Srbije da ostvari svoj glavni cilj i savlada Sloveniju u drugom kolu grupne faze Evropskog prvenstva u okviru grupe C.

Na kraju je spasonosni gol koji je Orlove ostavio u životu postigao Luka Jović u bukvalno poslednjim sekundama dramatičnog meča, te je posle toga veoma jasno šta Srbija mora da uradi protiv Danske.

Upravo će taj susret odlučiti sudbinu naše reprezentacije na EP. Naime, Srbija mora da savlada Dansku, da bi bila ispred nje na tabeli sa četiri boda, dok bi u tom slučaju skandinavska selekcija ostala na dva.

Ako se bude ponovila letargična igra kao protiv Slovenije, gde je naša selekcija i uspevala da stvori izgledne šanse, ali nije uspela da ih iskoristi čeka nas još jedan nepovoljan rezultat.

Srbija nema prostora za kalkulacije, ali mi imamo

O konačnom bilansu će odlučivati ne samo naš susret već i duel Slovenije i Engleske. „Gordi Albion“ Gereta Sautgejta do sada nije pokazao svoju moć, dok su Slovenci prikazali jednu disciplinovanu i pametnu igru pod komandom Matjaža Keka.

Ukoliko Slovenija pobedi Engleze i priredi najveću senzaciju na EURU, ona će biti prva na tabeli grupe C sa pet bodova, dok će Engleska biti druga sa četiri boda.

Srbija bi u tom slučaju pobedom protiv Danske bila na trećem mestu, a kako sada stoje stvari u tom slučaju bi imala neutralnu gol razliku to jest 0 gol razliku jer je sada na -1, što uopšte nije toliko loša pozicija.

Ako pogledamo grupu A gde je Mađarska sa 0 bodova na četvrtom mestu, a Škotska sa 1 bodom na trećem mestu, a direktan duel ove dve selekcije će odlučivati o tome ko će biti treći, situacija u toj grupi favorizuje trećeplasiranu ekipu iz naše grupe.

Naime, Mađarska ima gol razliku -4, a isti je slučaj sa Škotskom. Ako Srbija pobedi Dansku imaće četiri boda i u tom slučaju Škotska će samo neverovatno ubedljivom pobedom, što nije realno, protiv Mađarske moći da sa četiri boda bude ispred naše selekcije.

Standings provided by Sofascore

Sa druge strane u Grupi B, stvari idu još bolje na stranu Srbije, pod uslovom da Danci padnu u trećem meču, a Slovenija priredi senzaciju protiv Engleske.

Albanija i Hrvatska imaju po bod, Hrvati imaju -3 gol razliku, a Albanija -1. Ipak, ove dve selekcije će igrati protiv Italije (Hrvatska), odnosno Španije (Albanija), a po prikazanoj igri nije realno očekivati ništa osim poraza naše dve komšijske selekcije.

U ovoj varijanti Srbija bi pobedom protiv Danske bila bar na 0 gol razlici, a možda bi ona i bila pozitivna. Te bi sigurno imala bolju poziciju u odnosu na Škotsku iz Grupe A i Albaniju i Hrvatsku, ako one uopšte uspeju da pobede Španiju odnosno Italiju, eventualno bi problem mogla da pravi pobeda Albanije protiv Španije, ali ona nije nešto što je realno.

Standings provided by Sofascore

Grupa D čeka odigravanje drugog kola u kome će se direktno sudariti Austrija i Poljska koje su trenutno bez bodova i za nas je najbolji ishod remi ove dve selekcije, jer će u trećem kolu igrati protiv favorita Holandije (Austrija) odnosno Francuske (Poljska).

Standings provided by Sofascore

Situacija u Grupi E baš i nije povoljna za nas. Rumunija i Slovačka su priredile iznenađenja pobedivši favorite Ukrajinu odnosno Belgiju.

Teško je očekivati da će Belgija ostati bez bodova i veoma je moguće da će to već uspeti da popravi protiv Rumunije, gde bi eventualnom pobedom napravila trougao sa Slovačkom i pomenutom selekcijom. Sa druge strane Ukrajina će imati dosta teži zadatak da sruši Slovake koji su priredili pravu senzaciju pobedom protiv Belgije uz splet srećnih okolnosti i dva poništena gola Lukakua.

U svakom slučaju iz Grupe E je veoma realno očekivati da dođe najbolja trećeplasirana ekipa, ali čekamo konačan rasplet događaja.

Standings provided by Sofascore

Na kraju Grupa F.  Češka i Gruzija su poražene od Portugala i Turske, te bi njihov direktan duel mogao dosta toga da odluči i ovde baš kao u Grupi D našoj selekciji u slučaju da bude treća sa četiri boda treba njihov remi jer onda one neće biti u toliko povoljnoj situaciji da se vade protiv Portugala (Gruzija) odnosno Turske (Češka).

Standings provided by Sofascore

Srbija na drugom mestu

Ono što je najrealnije u slučaju pobede Srbije protiv Danske, jeste da će naša selekcija biti druga sa četiri boda, pošto nije realno da Slovenija pobedi Englesku.

Takva situacija dovodi Srbiju do toga da će igrati u nokaut fazi protiv prvoplasirane ekipe iz Grupe A, što je trenutno Nemačka sa 6 bodova. Ipak, Panceri će igrati protiv drugoplasirane Švajcarske u direktnom duelu za prvo mesto u trećem kolu ove grupe, koja ima četiri boda, te bi im i bod bio dovoljan da obezbede prvo mesto.

Srbija na trećem mestu

Sa druge strane ako bude trećeplasirana, Srbija će igrati protiv prvoplasirane ekipe iz Grupe E ili Grupe F, a to zavisi od raspleta svih grupa i koje će trećeplasirane ekipe otići u nokaut fazu.

Ako ekipe iz Grupa A, B, C i D budu izborile plasman u osminu finala, trećeplasirana ekipa iz naše grupe ide na Portugal ili Tursku po trenutnom stanju, a to će se dogoditi i u sledećem scenarijima:

FOTO: Printscreen

U nokaut fazu prolaze ekipe iz Grupa A, B, C i E

U nokaut fazu prolaze ekipe iz Grupa A, B, C i F

U nokaut fazu prolaze ekipe iz Grupa B, C D i E

U nokaut fazu prolaze ekipe iz Grupa C, D, E i F

Sa druge strane ako iz Grupe A ili Grupe B nema ekipe koja će igrati osminu finala EURA , što je veoma realno prema gore iznesenim činjenicama, u tom slučaju trećeplasirana ekipa iz Grupe C će igrati protiv najbolje ekipe iz Grupe E gde su to trenutno Rumunija i Slovačka, ali će se sigurno u borbu za to mesto umešati i Belgija.

U svakom slučaju Piksijevim Orlovima ostaje samo jedno, da pobede Dansku, a ko će biti protivnik u nokaut fazi na kraju nije ni važno, moraš da pobediš svakog da bi na kraju napravio uspeh, a ne da se moliš da dobiješ što slabijeg protivnika.

4
2
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter