0
EURO 2024
fudbalska reprezentacija Srbije

FOTO: Starsport

LEGENDA POSLALA PORUKU ORLOVIMA: „Srbi, čuvajte se Slovenaca više nego Engleza!“

Objavljeno: 17.06.24 u 16:12

Srbija će u četvrtak protiv Slovenije igrati verovatno najvažniju utakmicu na Evropskom prvenstvu

U Grupi C Evropskog prvenstva, Engleska vodi sa tri boda, dok Slovenija i Danska imaju po jedan, a Srbija je bez bodova nakon prvog kola. Iako je ishod možda očekivan, postoji osećaj razočaranja jer „orlovi“ nisu uspeli da iskoriste bolju igru protiv Engleza, koji imaju tim vredan pet puta više. Srečko Katanec, jedan od najpoznatijih slovenskih fudbalskih stručnjaka, osvrnuo se na situaciju za Sportal.

Podsećamo, Srbija i Slovenija poslednji put su igrale na Evropskom prvenstvu pre 24 godine, kada su se te dve reprezentacije takođe susrele. Sudbina je htela da se susretnu ponovo, a tadašnji selektor Slovenije, Srečko Katanec, podelio je svoja razmišljanja iz svog doma u Ljubljani.

Ispada da smo osuđeni jedni na druge – s osmehom je prokomentarisao Katanec.

Ne mogu da verujem da je prošlo 24 godine od tada, znači za toliko smo stariji – nastavio je s osmehom legendarni fudbaler i trener.

Slovenija je igrala nerešeno s Danskom – uspela je da anulira prednost rivala od 1:0 za konačnih 1:1, dok Srbija to nije uspela protiv Engleske1:0.

Srbija ima dobru reprezentaciju, baš kao i Slovenija, ali čuvajte se Srbi više Slovenaca nego Engleza. Slovenija nema velike individualce, čast izuzecima. Srbija ih u svojim redovima ima više. Međutim, Srbija nema taj kolektivni duh koji ima Slovenija, a to je danas fudbal. Na terenu tim odlučuje, pa tek ponekad pojedinac – jasan je Katanec.

Pohvalio je Katanec Piksija, s kojim je nekad igrao u SFRJ reprezentaciji. Pa kakav je bio Piksi kapiten, a kakav je Piksi selektor?

Piksi… Veliki igrač, veliki i trener. Rođeni pobednik, takav je bio, a eto takav je i ostao čim vas je odveo na dva vezana velika takmičenja. To se Srbiji nije desilo od one 1998. i 2000. godine. Ali u fudbalu je uvek kriv selektor. Pa kad se pobeđuje – zaslužni su igrači, kad se gubi – kriv je trener. Otuda je Piksiju mnogo teže u ulozi selektora nego ranije u ulozi kapitena – jasan je Srečko Katanec.

A setio se bivši selektor Slovenije i tog antologijskog meča s Jugoslavijom na ostvaranju grupe Evropskog prvenstva 2000. Slovenci su vodili s 3:0, na kraju 3:3. Legendarni kapiten Piksi je tada meč počeo s klupe, baš kao Tadić sinoć protiv Engleza.

Ne mogu da se setim da l sam bio iznenađen što je Boškov stavio Piksija na klupu, bio sam fokusiran na moj tim. Ali znam nešto drugo – mi nijednu utakmicu Jugoslavije nismo gledali na kasetama, nismo imali nijednu video analizu. A danas ako ne pustite igračima snimke prethodnih utakmica rivala, kao da ih niste pripremali za meč. Mnogo se fudbal promenio i stalno se menja – između ostalog je za Sportal istakao Srečko Katanec.

0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter