0
EURO 2024
fudbalska reprezentacija Srbije

FOTO: Starsport

KAKO IH NIJE SRAMOTA? Fudbalski savez tzv. Kosova tužio Srbiju u UEFA!

Objavljeno: 17.06.24 u 14:42

Srbija je na skandaloznom udaru Albanaca sa Kosova

Nakon završetka utakmice između Srbije i Engleske u prvom kolu grupe C na Evropskom prvenstvu, izbila je velika kontroverza u kojoj je glavni akter bio albanski novinar Arlind Sadiku. On je, po okončanju meča, rukama prikazivao simbol „albanskog orla“. Fudbalski savez Srbije (FSS) odmah je reagovao i uputio protestnu notu UEFA, zahtevajući oduzimanje akreditacije Sadiku.

UEFA je pokrenula istragu povodom ovog incidenta, a ubrzo se oglasio i Fudbalski savez tzv. Kosova sa svojim saopštenjem.

– Fudbalski savez Kosova obaveštava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija – Engleska, u okviru Euro 2024.

– Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je Euro 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susedima.

– FFK je u žalbi koju je podnela sa neophodnim dokazima UEFA-i, zahtevala stroge disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

– Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA.

– Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Euro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbednost regiona.

– Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

– Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mesto na fudbalskim arenama.

– Fudbal i događaji kao što je Euro 2024 ne smeju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje – piše u skandoloznom saopštenju FS tzv. Kosova.

0
6

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter