0
Lifestyle

Tajne uspeha: Kako se vrhunski sportisti pripremaju za velika takmičenja

Objavljeno: 14.06.24 u 09:29

Zbog velike medijske pažnje i popularnosti profesionalnih sportista često možemo imati utisak da je to jedan lak život, neopterećen, potpuno lišen stresa i okupan glamurom. Ipak, to u stvarnosti nije baš tako.

Profesionalni sportsisti aktivno treniraju tokom cele godine, kako bi održali kondiciju i snagu. Međutim, kako se približava dan velikog takmičenja, pripreme vrhunskih sportista postaju sve intenzivnije. Za uspeh na najvećim sportskim događajima, neophodni su meseci planiranja i posvećenost, uz, naravno, balansiranje između treninga, pravilne ishrane i odmora. Ali kako se zapravo pripremaju najbolji od najboljih? Hajde da zavirimo u njihovu rutinu.

Intenziviranje treninga i kondicione pripreme

Ukoliko imate profesionalnog sportistu u svom životu, znate da njihovi treninzi postaju sve specifičniji i intenzivniji sa približavanjem takmičenja. Cilj toga je da se postigne vrhunska forma baš u pravom trenutku.

Kondicioni trening jeste ključan deo svakih priprema. Taj tip treninga obuhvta rad na izdržljivosti, brzini. U poslednjim fazama, neposredno pred takmičenje, sportisti često uključuju intervalne treninge visokog intenziteta, kako bi još više unapredili svoje fizičke sposobnosti i izdržljivost. Pored toga tehnički treninzi se prilagođavaju specifičnostima sporta. Tako na primer sprinteri dodatno vežbaju start i završnicu trke, dok fudbaleri usavršavaju udarce i druge tehnike i taktike. Takođe, profesionalni sportisti konstantno moraju da prate konkurenciju, te da analiziraju njihove taktike, snagu i slabost (što je posebno važno u grupnim sportovima kao što su fudbal, košarka, odbojka). Mentalna priprema je takođe važna, pa tako često možemo čuti da sportisti koriste tehnike vizualizacije, meditacije i drugih tipova mentalnih treninga, kako bi izoštrili fokus i bili spremni da se suoče sa svim pritiscima koje nose velika takmičenja.

Suplementacija – ključna pravila

Suplementacija je dobra, jer može pomoći profesionalnim sportistima da održe nivo energije i brže se oporave, ali zahteva oprez zbog strogih pravila o dopingu. Anti-doping testovi su sveobuhvatni i rigorozni, te i najmanja greška može dovesti do diskvalifikacije. Ukoliko sportisti padnu na doping testu to može sa sobom vući velike posledice, isključivanje sa takmičenja, zabranu takmičenja ali i disciplinske postupke. Takođe, ovo može izazvati velike skandale, pogotovo kada su poznati igrači u pitanju. I sam Dijego Maradona, jedan od najboljih fudbalera sveta, pao je na doping testu 1994. godine, tokom svetskog prvenstva, nakon meča sa Grčkom.

Frank de Bur, bivši holandski fudbaler, čak četiri puta je uhvaćen sa većom količinom nandrolona od dopuštene. Takođe, zanimljiv je slučaj i da je 2011. godine čak pet meksičkih reprezentativaca izbačeno iz selekcije, jer su na Gold kupu bili pozitivni na clembuterol. Iako su ubrzo oslobođeni optužbi, jer su navodno sastojke uneli kroz kontaminirano meso, ostao je zapamćen ovaj skandal. Jedan od skorijih skandala desio se i našem sportisti, olimpijcu i plivaču, Urošu Nikoliću, koji je bio pozitvan na doping testu tokom svetskog takmičenja u Dohi. Nikolić je navodno zabranjenu supstancu uneo kroz lek koji je pio protiv alergije.

Ovakvih primera je mnogo, pa bez obzira da li se radi o slučajnom unosu zabranjenih supstanci, ili namernom unosu određenih suplemenata, sportisti moraju biti veoma oprezni. Upravo zbog toga profesionalni sportisti uglavnom imaju svoj tim lekara i nutrricionista, kako bi osigurali da suplementi koje koriste ne sadrže zabranjene susptance.

Važnost sna i karantina

San igra presudnu ulogu u oporavku i performansi sportista. Nedostatak sna može značajno smanjiti kapacitet za trening, povećati rizik od povreda, te negativno uticati na koncentraciju. Upravo iz ovih razloga vrhunski sportisti često prate stroge rasporede spavanja kako bi obezbedili opetimalan odmor.  Pred velika takmičenja  karantin je postao stndardna praksa, posebno u kontekstu globalnih zdravstvenih izazova. Ova mera omogućava vrhunskim sportistima da se pre svega fokusiraju na pripreme, te da minimiziraju rizik od bolesti i povreda koje mogu ugroziti njihove performanse pred samo takmičenje.

Probiotici za stomak – zašto su tako važni za sportiste?

Kada sportisti putuju na daleke destinacije, gastrointestinalni problemi mogu postati ozbiljan problem, koji može ozbiljno uticati na njihove performanse. Probiotici za stomak igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja digestivnog sistema, naročito tokom stresnih putovanja i promene ishrane. Takođe, probiotici pomažu u očuvanju ravnoteže crevne flore, što je posebno važno kada je imunološki sistem pod stresom (a zamislite samo količinu stresa koju na primer ima jedan Đoković pred Australian Open ili jedan Mesi pred Svetsko prvenstvo).  Suplementi, kao što su probiotici, ne samo da pomažu u regulaciji probave, već i jačaju imunitet, smanjuju rizik od infekcija. Kada sportisti idu na takmičenja u udaljene zemlje, probiotici često mogu biti predusni za održavanje optimalne forme.

Zašto je medicinski nadzor ključan?

Redovan medicinski nadzor je veoma važan za profesionalne sportiste. Potrebno je pratiti sve aspekte njihovog zdravlja, uključujući i neurološke funkcije kao što su koordinacija, refleksi i rekacija na stres. Zbog stalnog nadzora, veoma je važno da tim lekara bude lokalni, pa će tako neurologija u Novom Sadu biti recimo izbor za sve sportiste iz Vojvodine, dok će sportisti iz Beograda ili Niša potražiti stručnjaka u svojoj okolini. Proveren tim lekara, koji je blizu i stalno dostupan, omogućava sportistima brze i temeljne dijagnostičke procese i tretmane, koji često mogu napraiti razliku između pobede i poraza, kada je takmičenje u pitanju.

I, sad kada znate sve ovo, da li vam se i dalje čini da je lako biti profesionalni sportista?

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter