1
Košarka
Željko Obradović, Janis Sferopulos

head coach Zeljko Obradovic head coach Ioannis Sfairopoulos Regular season round 19 Euroleague basketball match between Crvena Zvezda and Partizan in Belgrade, Serbia on Jan. 4, 2024. photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

GOSPODSKA IZJAVA SFEROPULOSA I PORED 8-0: Željko Obradović je za mene najbolji svih vremena!

Objavljeno: 11.06.24 u 16:24

Uporedio je i velike derbije Grčke i Srbije, a pričao je i o ambicijama za narednu sezonu

Janis Sferopulos došao je u Crvenu zvezdu u ne baš najboljem trenutku, ali je uspeo na kraju da osvoji triplu krunu. U svojim pohodima ka titulama je došao i do osam vezanih pobeda protiv Željka Obradovića, što nikome do sada nije pošlo za rukom.

O nedavno završenoj sezoni govorio je Janis za grčke medije. Kada podvuče crtu, može da bude samo zadovoljan, iako u Evroligi rezultati nisu bili najbolji.

Bila je ovo teška godina, imali smo mnogo povreda od udaraca i nezgoda. Najgore je što tokom sezone nismo imali kompletan roster, nijednom nisam mogao da računam na sve igrače. U finalu prvenstva Srbije imali smo samo desetoricu. Nismo bili dobri u Evroligi, nije nam se svidelo kako smo to završili. Od tog momenta tim se posvetio osvajanju titula. Uzeli smo Kup u februaru na neutralnom terenu, što je važno. Ali, način na koji smo osvojili ABA ligu, sa 3-0 u finalu, bilo je vrhunac uloženog truda svih u klubu, pre svega igrača. Nije nam se svidelo kako se završila srpska liga, hteli smo da se privede kraju na terenu, ali to ne može da se kontroliše. Godina je završena pozitivno, ali sa velikim akcentom da moramo da budemo bolji u Evroligi naredne sezone – započeo je Sferopulos.

Uporedio je i velike derbije Grčke i Srbije: Zvezda – Partizan ili Olimpijakos – Panatinaikos?

– Manje-više isto. Balkanske zemlje, vrela krv. Ovo sam iskusio i u Grčkoj. Nije bilo ništa novo za mene. I u Izraelu je tako, Makabi i Hapoel Jerusalim imaju veliki rivalitet, samo što kada sam ja bio tamo, nije bilo prekida i pobeda za zelenim stolom.

A, onda je progovorio o Željku Obradoviću i neverovatnom poduhvatu protiv njega.

– Ne gledam brojke. Za mene je Željko najbolji trener svih vremena, jer je to dokazao osvajanjem titula sa različitim timovima, što nije lako osim ako nisi – najveći. Neću da nipodaštavam ostale trenere, ali rezultati kažu da je jedan od najboljih. Naše pobede nad Partizanom meni znače više jer se naš tim nosio sa poteškoćama na duži period, u četiri različita takmičenja. Svaki meč je bio poseban, svaki zahteva specijalan pristup, svaka utakmica je derbi i najbitnije je da je tim slavio. Ne zanima me šta se piše i govori.

Prokomentarisao je i ABA ligu.

– Ljudi vole tu ligu, dvorane su punije na ABA nego u srpskom takmičenju, bez želje da potcenjujem. Liga je konkurentna, možeš da izgubiš od svakoga ako ne igraš dobro. Najveća razlika je što moraš da ideš iz zemlje u zemlje, prelaziš granice, kontrole… Dužina putovanja opterećuje tim tokom cele godine.

Dotakao se i nastupajuće sezone, za koju je Crvena zvezda već počela da sklapa tim. Rokas Gedraitis, Branko Lazić i Džoel Bolomboj su produžili ugovore, angažovan je i Uroš Plavšić.

Imali smo sastanke oko početka priprema, treninga, turnira, koje obaveze imamo, šta ćemo sa Superkupom… Što se transfera tiče, čuje se mnogo imena, ali ništa još nije gotovo. Postoje igrači koji još nastupaju za svoje timove i to mora da se poštuje. Kada završe sa svojim obavezama, pričaćemo sa njima. Naravno da imamo više ciljeve u Evroligi, želimo jači tim – zaključio je Janis Sferopulos.

16
2

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter