0
EURO 2024

FOTO: X/Printscreen, HotSport

EURO 2024 – GRUPA F: Portugal sanja o povratku na tron Evrope, „Dark Horse“ Turci i Česi sa slučajem Muslin vrebaju svoju šansu! (FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 11.06.24 u 12:00

Očekuju nas zanimljive utakmice u grupi gde niko nije siguran

Pred nama je dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će baš kao i prethodno biti igrano u formatu sa 24 ekipe koje će biti podeljene u šest grupa. Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u nokaut fazu. Takođe, baš kao na prošlom Evropskom prvenstvu četiri najbolje trećeplasirane ekipe i svih grupa takođe će imati pravo da se takmiče u osmini finala.

Pred vama je analiza Grupe F, u kojoj se nalaze glavni favorit Portugal, zatim reprezentacije Turske i Češke koje će najverovatnije voditi glavnu bitku za drugo mesto i na kraju Gruzija, koja debituje na Evropskom prvenstvu.

Zanimljivo, ova grupa je gotovo ista kao i sa Evropskog prvenstva 2008. godine, s tim što se umesto Gruzije u tadašnjoj Grupi A nalazila reprezentacija Švajcarske, koja je uz Češku završila takmičenje već u prvoj fazi, dok su Portugal i Turska prošli dalje.

Standings provided by Sofascore

PORTUGAL – Idealna prilika da ponovo zasijaju nakon osam godina

Šampioni Evrope iz 2016. godine dolaze na ovogodišnji EURO na surov i ubedljiv način. Tim Roberta Martineza ostvario je maksimalan učinak u kvalifikacijama i upisao svih 10 pobeda i na taj način ušao u istoriju evropskog fudbala. Padali su redom Slovačka, Bosna i Hercegovina, Luksemburg, Island i Lihtenštajn, uz neverovatnu gol razliku 36:2.

Roberto Martinez, inače Španac, je napravio odličan spoj mladosti i iskustva, gde je i dalje predvodnik jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Kristijano Ronaldo. On je klupu nekadašnjih evropskih šampiona nasledio od Fernanda Santosa početkom 2023. godine, nakon što je ih je Maroko eliminisao u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Od tog trenutka Portugal ima maksimalan učinak u zvaničnim utakmicama (gore navedenih 10-0).

Na prvi pogled nemaju slabosti, međutim, pripremne utakmice pred EURO 2024 pokazale su nam da Portugal itekako ima određene probleme. To je uspeo da dokaže i naš rival iz grupe, Slovenija, koja je u Ljubljani potpuno zasluženo slavila sa 2:0, da bi ih u generalnoj probi savladali Hrvati, i to u Lisabonu, sa 2:1.

Iako istaknutih slabosti u samoj ekipi nema, može se primetiti razlika u kvalitetu između odbrane i napada, pre svega što su i sami bekovi poput Kansela, Mendeša i Dalota, dosta ofanzivnije orjentisani i na taj način lako zna da se napravi rupa u odbrani.

Što se startnih 11 tiče Matinez će gotovo sigurno nastupiti u formaciji 4-3-3 sa Diogom Kostom na golu, koji se ustalio kao prvi golman reprezentacije nakon EURA 2020.

U zadnjoj liniji sigurni su Žoao Kanselo i Ruben Dijas, dok će pored štopera Mančester sitija igrati Antonio Silva ili Gonsalo Inacio. Za poziciju desnog beka nije ustaljeno i nije sigurno da li će to biti Diogo Dalot ili Nuno Mendeš, a koga god da izabere Martinez, neće pogrešiti.

Ne smemo zaboraviti ni legendarnog Pepe-a, koji je ove godine napunio 41. godinu, ali i dalje igra na tom nivou da redovno dobija poziv u nacionalni tim.

Sredinu predvodi, naravno, Bruno Fernandeš, koji je igrač od koga ponajviše zavisi u igri Portugala. Pored njega je gotovo siguran vezista PSŽ-a Vitinja, a u prvoj postavi trebao bi i da se nađe Ruben Neves, koji nastupa u Al Hilalu zajedno za našim Mitrovićem i Milinkovićem-Savićem. Svoje minute na sredini će sigurno dobiti fudbaler Fulama Palinja, kao i Otavio, saigrač Kristijana Ronalda iz Al Hilala.

Napad je najveća prednost portugalske reprezentacije, a nju će predvoditi upravo Ronaldo, uz zvezde Mančester sitija i Milana Bernarda Silve, odnosno, Rafaela Leaa. Međutim, Martinez može da rotira „do mile volje“, jer u napadu ima veliki broj igrača koji prave veliku razliku na terenu. Pre svih je tu Diogo Žota, kao i Žoao Feliks i Gonsalo Ramos. Ne bi čudilo ni da mladi Francisko Konseisao, sin trenera Porta, dobije koje minute, s obzirom da se radi o velikom talentu.

Sve u svemu, Portugal je u ovoj grupi apsolutni favorit da se nađe na prvoj poziciji, a ne bi bilo iznenađenje da se maksimalan učinak na zvaničnim mečevima produži na još tri utakmice. Ipak, treba biti oprezan sa Turskom i Češkom, a ukoliko „Hviča“ poludi, ni Gruzija neće biti lak plen.

TURSKA – „Dark Horse“ Evropskog prvenstva ili novo razočarenje?

Reprezentacija Turske prethodnih godina nema značajnijih uspeha. Dva prethodna Evropska prvenstva završili su u grupnoj fazi, dok se na SP u Kataru nisu ni kvalifikovali. Zato vredi da se prisetimo EURA iz 2008. godine kada su Turci napravili ogroman uspeh i otišli čak do polufinala, gde su poraženi od Nemaca sa 3:2, golom Filipa Lama u nadoknadi vremena.

Danas je teško očekivati nešto slično od njih, ipak, od dolaska Vinćenca Montele na mesto selektora, reprezentacija sa Bliskog Istoka ponovo je počela da liči na tim koji zna šta radi na terenu, o čemu svedoče i kvalifikacije za ovogodišnji EURO.

Oni su se i pored Hrvatske našli na prvoj poziciji u grupi. Iza njih ostao Vels, kao i Jermenija i Letonija. Upisali su 5 pobeda, remizirali po jednom sa Jermenijom i Velsom, da bi jedini poraz doživeli od Hrvata na domaćem terenu.

Najveća snaga Turske jeste sredina terena, sa predvodnikom Hakanom Čalhanogluom koji alfa i omega ovog tima. Uz njega moramo istaknuti jednog od najtalentovanijih igrača današnjice i fudbalera Real Madrida, Ardu Gulera, koji upravo ovaj turnir može iskoristiti da pokaže svoj puni potencijal, a svoje minute tražiće i mladi saigrač Dušana Vlahovića iz Juventusa Kenan Jildiz. Uz Hakana igraće Kokču iz Fejenorda, a treći igrač koji će delovati na sredini terena biće fudbaler vicešampiona Lige šampiona, Salih Odžan.

Ukoliko Turci žele neki rezultat odbrana mora da funkcioniše, a da to neće biti nimalo lako govori da Montela ne može da računa na pouzdanog Sujunčua i Kabaka koji imaju probleme sa povredama. S obzirom da Montela bira formaciju sa četiri igrača u zadnjoj liniji, jasno je da će se Samet Akajdin (Panatinaikos), Abdulkerim Bardakči (Galatasaraj) i Merih Demiral (Al Ahlija) boriti za mesto u startnih 11, dok će bekovi gotovo izvesno biti Zeki Čelik i Ferdi Kadioglu, igrači Rome odnosno Fenerbahčea.

Kada govorimo o napadu levo bi trebao da bude gore pominjani Guler, dok će po desnoj strani glavna karika biti Kerim Akturkoglu, fudbaler Galatasaraja. Na samom špicu je glavno pitanje za šta će se pre oprediliti Montela – iskustvo ili mladost. Na jednoj strani Tosun, na drugoj Jildiz, a definitivno ostaje žal što neće imati na raspolaganju Enesa Unala, napadača Bornmuta, koga nema u Nemačkoj, takođe zbog povrede.

Turska definitivno ima velike šanse da prođe dalje, jasno je da su autsajderi protiv Portugala, pa su za njih glavni dueli sa Češkom, kao i Gruzijom koja se mora dobiti ukoliko žele plasman u drugu rundu. Da Turci mogu stići daleko na ovom turniru govori generalna proba pred EURO, gde su remizirali sa Italijom i prilično namučili aktuelnog branioca titule. Definitivno potencijalni „dark horses“ Evropskog prvenstva.

ČEŠKA – I Česi imaju svoj „slučaj Muslin“, ali i dobre šanse u prolaz u narednu rundu

Češka je uspela po osmi put uzastopno da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, što govori o nekom kontinuitetu same reprezentacije međutim, atmosfera oko same ekipe nije najbolja, s obzirom da će ih na ovogodišnjoj kontinentalnoj smotri predvoditi čovek koji ih je sa klupe vodio na svega četiri meča.

U pitanju je Ivan Hašek, a on je nasledio Jaroslava Šilhavija, čoveka koji je bio glavni selektor Češke od septembra 2018. godine. Čitavu situaciju je najbolje opisati tako što ćemo uporediti sa stanjem u srpskoj reprezentaciji pred Mundijal u Rusiji, kada nas je jedan selektor odveo na Svetsko, a drugi vodio na istom. E, tako će biti i sa Česima u Nemačkoj.

Oni su grupu završili na drugoj poziciji, iza Albanije, a ispred Poljske, Moldavije i Farskih Ostrva. Međutim, javnost u Češkoj nije bila zadovoljna igrama njihove reprezentacije, pa je pritisak u jednom trenutku postao nepodnošljiv, makar kada je u pitanju Šilhavi. Tako ga je Hašek po završetku uspešnih kvalifikacija zamenio.

On nije imao previše vremena da upozna i ukomponuje tim za predstojeći EURO. Okušao se dosad samo na pripremnim utakmicama pred prvenstvno, ostvarivši sve četiri pobede, doduše, protiv nešto slabijih protivnika. Najzahtevnija je bila Norveška, koju su savladali na strani sa 2:1.

Glavna pokretačka snaga tima su definitivno Tomaš Souček, vezista Vest Hema, i Patrik Šik, čiji se gol sa prethodnog EURA i dan danas prepričava.

Njemu će društvo u napadu praviti kolega iz Leverkuzena Adam Hložek. Ostatak tima čine uglavnom igrači iz domaće lige i tu ima par mladih igrača, koji mogu iskoristiti ovo prvenstvo kao odskočnu dasku.

Hašek nije pravio preterane promene u timu i samoj formaciji, pa se očekuje da ih gledamo u 3-5-2 ili 3-4-1-2 kombinaciji. Prva opcija među stativama je Jindrih Stanek, čuvar mreže Slavije iz Praga. Njegove klupske kolege Tomas Holes i Zima David činiće štoperski trio, najverovatnije sa Ladislavom Krejčijem iz Sparte, a opcija je i Robin Hranac, štoper Viktorije Plzenj. Po bočnim pozicijama delovaće Vladimir Coufal iz Vest Hema na desnoj, odnosno David Jurasek, fudbaler Hofenhajma, po levoj strani. Vezni red čine Souček, Provod i Sadilek.

Na prošlom EURU Česi su imali otvoreniji stil fudbala, sada je to dosta zatvorenije, a sam tim je prilično čvršći od tada. Zato su Souček i Sadilek jako važni za ovaj tim, upravo su njih dvojica veza na sredini koja je neophodna za ekipu, pa će i od njihovih partija zavisiti uspeh same reprezentacije. Takođe, ukoliko Šik i Hložek „prorade“ na ovom Evropskom, mogu daleko da doguraju.

GRUZIJA – Bez većih očekivanja, ali ako Hviča „poludi“…

Taj 26. mart ostaće zauvijek upamćen u istoriji Gruzije, jer su fudbaleri te reprezentacije nakon boljeg izvođenja penala savladali Grčku i izborili plasman na prvenstvo Evrope.

Dugo su čekali Gruzijci da njihov tim zaigra na nekom velikom takmičenju, a da nije Lige nacija verovatno bi još čekali na to. Pre četiri godine su poraženi kod kuće u odlučujućem meču baraža protiv Severne Makedonije, a sada su iskoristili prednost domaćeg terena za odlazak u Nemačku. Na putu do EURA savladan je prvo Luksemburg sa 4:2, da bi u Tbilisiju nakon jedanaesteraca pobedili Grčku i izborili istorijski plasman na kontinentalnu smotru. U kvalifikacijama su završili na 4. mestu iza Španije, Škotske i Norveške. 

Tim sa klupe predvodi Francuz Vili Sanjol, učesnik dva evropska I svetska prvenstva sa reprezentacijom Francuske, dok je zvezda popularnih “krstaša” fudbaler Napolija – Hviča Kvarackelija. Momak rođen 2001. godine uz Nigerijca Viktora Osimena važi za najboljeg igrača svog tima, doveo ih je prošle sezone do Skudeta, a ovog leta mogao bi da promeni tim i pojača neki od najvećih klubova Evrope.

Pokušaće Kvaradona, kako su ga prozvali navijači Napolija, da s ovom selekcijom dođe makar do jednog boda na prvenstvu Evrope. Pored njega tu su još fudbalskoj javnosti poznati golman Valensije Đorđi Mamardašvili, onda Georges Mikautadze iz Meca, a javnosti na ovim prostorima je poznat bivši igrač Crvene zvezde Irakli Azarov, međutim, on neće putovati u Nemačku jer ga nema na spisku. Među putnicima na EURO se nalazi i legenda reprezentacije kapiten Guram Kašija koji ima 36 godina.

Najveće oružje ovog tima jeste kontranapad, koje nekada znaju da dovedu do perfekcije. Nisu tim koji ima previše loptu u svom posedu, pa su se opredelili za ovakvu vrstu taktike, koja im se na kraju i isplatila. Krilni igrači su prilično brzi i čim vide slobodan prostor, pokušaće da ga iskoriste. Takođe, znaju velike probleme da prave ekipama sa nešto sporijim defanzivcima.

Oni su svoje vrline upravo pokazali u generalci pred prvenstvo, kada su savladali Crnu Goru u Podgorici sa 3:1. Naše komšije su imale posed, veći broj šuteva, ali su Gruzini bili dosta konkretniji i stvarali dosta ozbiljnije šanse po gol.

Mana ovog tima jeste da su bekovi i vezni red prilično slabi, i gotovo svaki tim protim njih kontroliše igru u na sredini terena. Takođe, određen broj igača, upravo ovi što igraju po strani, se ne nalaze na svojoj prirodnoj poziciji, pa to često zna da im se obije o glavu. Igraju sa pet igrača u zadnjoj liniji, pa krila koja su postala wing-bekovi znaju da naprave propust u odbrani.

Valja ispratiti duel Gruzije i Turske, ipak su komšije, a borbeni Čečeni se sigurno neće predati, po prirodi su takvi, pa možemo da očekujemo neočekivano od njih na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Ukoliko Hviča i kompanija „polude“, nikome u Grupi F neće biti lako. Na kraju, sam plasman na EURO za njih predstavlja ogroman uspeh i oni su već junaci nacije. O tome koliko im sve ovo znači, govori euforija građana i slavlje nakon istorijskog plasmana.

HOTSPORT PROGNOZA

  1. Portugal (9)
  2. Turska (4)
  3. Češka (2)
  4. Gruzija (1)
1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter