0
Sportske igre mladih

FOTO: SIM

SPORTSKE IGRE MLADIH: Završeni Regionalni Banca Intesa turniri u šahu!

Objavljeno: 10.06.24 u 18:55

Tokom 11. sezone Plazma Sportskih igare mladih odigrano je preko 30 Banca Intesa kvalifikacionih šahovskih turnira za decu uzrat 2013 i mlađi/đe i 2009 i mlađi/đe.

Gradovi su pažljivo birani, tako da je cela Srbija bila ravnomerno uključena. Za razliku od prošle godine učestvovalo je neuporedivo više takmičara. Cilj je bio masovnost i pronaženje novih talenata u mladjim kategorijama. Sve kvalifikacione turnire osim masovnosti pratila je i veoma jaka konkurencija, ali i neverovatna motivacija takmičara za prolazak dalje. Sportsko ponašanje takmičara i fer plej igrača krasili su sve turnire od samog početka.

Takmičenja su se igrala u četiri grupe (mladje i starije devojčice i mladji i stariji dečaci). Igralo se na digitalnim satovima uz kompjutersko parovanje (švajcarac ili berger u zavisnosti od broja igrača), pet kola, na tempo igre od 10 minuta + 5 sekundi bonifikacije. Broj odigranih kola i ubrzani tempo igre pokazao se kao nešto što takmičarima odgovara i gde se jako dobro snalaze. Novim Pravilnikom Banca Intesa turnira u šahu uspeli smo da rešimo i probleme oko deobe mesta, dodatni kriterijumi su jasno definisani i plasmani su realni.

FOTO: SIM

Ukupno je učestvovalo više dečaka, ali smo ove godine, uloženim dodatnim naporom kod motivacije devojčica za ovu divnu igru, na nekoliko kvalifikacionih turnira imali jednak broj dečaka i devojčica što je vrlo retka pojava.

„Regionalna takmičenja igrali su iskusni igrači koji su svojim plasmanima na kvalifikacionim turnirima stekli pravo učešća, pa su  turniri samim tim bili zatvorenog tipa. Konkurencija je bila jaka i mnogi igrači koji godinama treniraju šah, ove godine nisu uspeli da se plasiraju na državno finale. Bilo je i suza. Pobednici regionalnih takmičenja posebno su se oduševili peharima, kao nagradama, za prva tri mesta. S obzirom da su to uglavnom šampioni Srbije u svojim uzrastnim kategorijama i ove godine u Splitu, na medjunarodnom finalu očekujemo pregršt osvojenih šahovskih medalja, jer osim masovnosti, imamo i kvalitet“,kaže Marija Lukić direktor turnira.

FOTO: SIM

Regionalno takmicenje u Nisu odigrano je 08.06.2024. Pravo učešća imali su takmičari koji su se plasirali na kvalifikacionim turnirima koji su odigrani u Zajecaru, Boru, Nisu, Vranju, Surdulici, Lebanu, Soko Banji, Vlasotincu

Pobednici su sledeći:

Mladji dečaci

  1. Andrej Burgić/ Niš, 2. Bogdan Tomić /Pirot, 3. Dimitrije Dinčić/ Niš

Mladje devojčice

  1. Nora Jocić Pančevo, 2.Tea Markovićc/ Petrovac na Mlavi, 3. Darija Mitić /Surdulica

Stariji dečaci

  1. Dimitrije Tomić/ Pirot, 2. Velja Nedeljković/ Niš, 3. Kosta Markovic/ Niš

Starije devojčice

  1. Nina Jocić/ Pančevo, 2. Mia Ilić /Petrovac na Mlavi, 3. Ružica Ajdinović/ Surdulica
FOTO: SIM

Regionalno takmičenje u Beogradu odigrano je 09.06.2024. Pravo učešća imali su takmičari koji su se plasirali na kvalifikacionim turnirima koji su odigrani na opstini Rakovica, Cukarica, Vracaru, Zvezdari, Novom Beogradu i Pozarevcu.

Plasman:

Mladji dečaci

  1. Jovan Bilić /Zrenjanin, 2. Boris Videnović Beograd, 3. Aljoša Kanaški Pančevo

Mladje devojčice

  1. Nina Smilić /Beograd 2. Milica Vujičić /Beograd, 3. Katarina Danilović/ Beograd

Stariji dečaci

  1. Mihajlo Ilić/ Beograd, 2. Nikola Rakić /Pozarevac,3. Konstantin Jovanoski/ Beograd

Starije devojčice

  1. Tamara Janković/ Beograd, 2. Natalija Racić/ Beograd ,3. Andjela Kontić /Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter