2
EURO 2024

Fudbal, EURO 2012 Group C, qualifications.Serbia Vs. Italy (Italija).Serbia fans, supporters, navijaci, zastave, flags.Beograd, 07.10.2011..Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com ©

TRN U OKU ENGLEZA: Britanski tabloid nazvao navijače Srbije razbojnicima!

Objavljeno: 09.06.24 u 18:18

Osveta se služi hladna

Britanski Dejli Mejl objavio je uoči utakmice Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu, zakazane za nedelju, 16. jun, da srpski navijači imaju jednu od najstrašnijih reputacija u Evropi. Tabloid je podsetio i na prošlogodišnje sukobe navijača Crvene zvezde i Mančester Sitija u Beogradu, implicirajući mogućnost revanša pred predstojeću utakmicu.

Dejli Mejl tvrdi da su Zvezdini navijači tada napali navijače Mančestera drvenim kočevima. Autor teksta podseća na svoje prošlogodišnje iskustvo sa utakmice Zvezde i Radničkog, kada je bio upozoren da neće biti dobrodošao na severnoj tribini, te je morao da kupi karte za susednu zapadnu tribinu. Mlad zvezdin navijač mu je rekao:

Neka ti je Bog u pomoći. Niko ne može da parira Delijama na Balkanu.

Crvena Zvezda – Cukaricki , Superliga Srbije Super Liga ,25.5.2024. Beograd Srbija (credit image & photo: Predrag Milosavljevic / STARSPORT)

Nemačka policija je u pripravnosti, a najavljene su detaljne potrage za oružjem i vatrometom. Takođe će biti angažovan poseban komandni centar za koordinaciju policije za nerede i jedinica za taktičko reagovanje.

Autor teksta opisuje navijače Crvene zvezde kao „razbojničku armiju supernavijača“ sa jednom od najstrašnijih reputacija u Evropi, specijalizovanu za „ratove bandi, političko nasilje, organizovani kriminal i reketiranje.“ Navodi se i da su srpski navijači bili umešani u sukobe na Svetskom prvenstvu 2018. sa navijačima Brazila i na kvalifikacionom meču za Evropsko prvenstvo 2012. protiv Italije u Đenovi, koji je prekinut zbog nasilja.

Navijači Crvene zvezde broje oko 10.000, od kojih su 3.000 ultrasi, a oko 300 je povezano sa organizovanim kriminalom. Dejli Mejl navodi i veze između srpskog fudbalskog huliganizma, politike, nacionalizma i nasilja, citirajući izveštaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala iz 2022.

delije navijaci fans supporters zastave, koreografija during the Serbia Cup Kup Srbije Final match between Crvena Zvezda and Vojvodina at stadium Lagator on May 21, 2024 in Loznica, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Pored toga, ultrasi često mešaju agresivni srpski nacionalizam sa negodovanjem prema zapadnim silama u Evropi i jakim pro-putinovskim raspoloženjem. Dejli Mejl podseća na bliske veze Srbije i Rusije, ističući da je glavni sponzor Crvene zvezde ruski Gasprom.

Džef Pirson, profesor prava na Univerzitetu u Mančesteru i stručnjak za upravljanje fudbalskom publikom, smatra da će srpskim ultrasima više smetati rivalitet u Beogradu nego borba u Gelzenkirhenu.

Mnoge nasilne grupe su povezane sa klubovima. Prilično je retko da putuju sa svojim reprezentacijama– rekao je on.

Utakmica Srbije i Engleske donosi sa sobom tenzije i visoke mere bezbednosti, a kako će se situacija razvijati, ostaje da se vidi.

6
23
2 Komentara
  1. Saksonska zla krv i zla reč. Pa koga oni da deklarišu imbicili ovog sveta???
    Švabe i oni da nekog deklarišu??
    DA li ste vi normalni i jedni i drugi pokolj čovečanstva učinili i oni na nekog da upiru prstom. Dok su ovi pravili Aušvic i druge strahote, ovima drugima poznatim kao Saksonska prljava krv pravili pokolje na stadionima. Pa kome je donesena zabrana i prek zatvor ljige belosvetske ako preskoči ogradu – sta ce ga sna i?
    Fujjjj ljige neljudske za svaku osudu ste i za svaku zabranu ste indetiteta – – pogledajte se na sta izopacene licite?!!!

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter