0
EURO 2024

FOTO: X/Printscreen, HotSport

EURO 2024 – GRUPA D: Grupa smrti! Težak posao za Francusku od samog početka, Holandija mora da opravda očekivanja, Austrija i Poljska čekaju svoje šanse iz senke!( FOTO+VIDEO)

Objavljeno: 09.06.24 u 12:00

Grupa u kojoj će jedna vrhunska ekipa ispasti već na početku takmičenja

Pred nama je dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će baš kao i prethodno biti igrano u formatu sa 24 ekipe koje će biti podeljene u šest grupa.

Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u nokaut fazu. Takođe, baš kao na prošlom EURU četiri najbolje trećeplasirane ekipe i svih grupa takođe će imati pravo da se takmiče u osmini finala.

Pred nama je grupa D u kojoj će igrati prvi favorit za titulu, Francuska, kao i Holandija koja bi trebala da zauzme drugo mesto. Dok će borbu za treće mesto voditi Austrija i Poljska.

Standings provided by Sofascore

 

HOLANDIJA MOŽE LI USPAVANI GIGANT DO VELIKOG USPEHA?

Reprezentacija Holandije je od Svetskog prvenstva u Brazilu prošla kroz buran period, penzije Robina van Persija, Arjena Robena i Veslija Snajdera, su napravili veliku rupu u ovoj selikciji, koja je do Katara lutala svetskim fudbalom, i nije mogla da nađe formu kao nekada. Posle solidnog četvrtfinala, i tesnog poraza od Argentine, Ronald Kuman je zamenio čuvenog Luj van Gala na mestu selektora.

Lale od odlaska Van der Sara u penziju kubure sa golmanima, generalno u istoriji nisu važili za reprezentaciju kojoj je snaga ležala među stativama, na zadnjem prvenstvu sveta Gal je bio primoran da stavi Noperta iz Herevena na gol. Bilo je tu solidnih čuvara mreže u vidu Martina Stekelenburga,Tima Krula i Jaspera Silesena ali to nije bilo dovoljno za napad najviših ciljeva. Sada Ronald Kuman ima više sreće, pojavila su se na spisku tri jako dobra golmana, te će Kuman imati velike muke da izabere ko će biti redovan na golu. Najsigurnija opcija bi bio dete Fejnorda, Džastin Bijlov, koji nije najstarija opcija ali može da se pohali velikim uspesima sa Fejnrodom u poslednjih par sezona. Mark Fleken golman Brentforda, koji je imao par dobrih sezona u Frajburgu pre nego što se preselio u najjaču ligu sveta. I kao treća opcija iskače možda i prilika da se da šansa golmanu koji bi mogao da predstavi svetlu budućnost Holandije na golu, mladi Bart Verbrugen, kog je De Zerbi u Brajtonu odmah po dovođenju iz Anderlhta stavio kao prvu opciju na gol.

Stub odbrane, naravno, će činiti kapiten ekipe, Virdžil van Dajk. Pitanje je samo da li će se Kuman odlučiti na formaciju sa tri ili dva štopera, što ni jedno ni drugo nije strano Holandiji. Na štoperskoj poziciji su Holanđani jako dobro popunjeni pored Dajka, tu su Blind koji je napravio čudo sa Djironom, standardni De Liht i De Vraj kao i nova zvezda Totenhema, Miki van de Ven. Na poziciji bočnih defanzivaca i nema previše opcija Kuman, ali se definitivno među njima ističe Džeremi Frimpong, koji je bio jedan od najboljih igrača Leverkuzena u magičnom osvajanju Bundeslige.

Vezni red, jako mlad, tu je naravno Frenki de Jong, ali će sigurno veliku minutažu dobiti i Rajan Gravenberh, Teun Kopmajners, kao i jedan od najvećih svetskih talenata Ćavi Simons.

Napad u Holandiji na ovom prvenstvu čini kombinacija iskustva i mladosti. Tu su Bergvajn, Depaj i Vegorst, koji nisu u životnim formama. Dok, ako se Kuman odluči za mladost, imaće opcije u vidu Brajana Brobija, Donjela Malena i Kodija Gakpa.

 

FRANCUSKA – MOGU LI FRANCUZI DA OPRAVDAJU ULOGU FAVORITA?

Imao je Didije Dešamp slatke muke da izabere koje će fudbalere voditi u Nemačku ovo leto. Francuzi poslednjih deset godina dolaze na velika takmičenja kao veliki favoriti ali su samo jednom stigli do trona sveta u Rusiji 2018. godine, nisu 2016. godine na domaćem terenu stigli do titule, a sada su im šanse još veće.

Čuveni Ugo Ljoris je otišao u reprezentativu penziju te će sada golman Milana, Majk Menjan, dobiti šansu na golu. Dok će sa klupe svoju šansu čekati Alfonso Areola i Brajs Samba.

Dosta mladi štoperi će predvoditi odbranu Francuske najverovatnije će najviše minuta dobiti Vilijam Saliba i Ibrahima Konate, dok će bekovske pozicije uglavnom popuniti napadački orijentisani Bendžamin Pavar i Teo Ernandez. Sa klupe će svoju priliku čekati Kunde, Upamekano, Mendi, itd…

Vezni red više neće predvoditi suspendovani Pol Pogba, koji je bio u idealnom timu 2020. godine,  dok se neočekivano Engolo Kante vratio u tim Francuske. Srce tima na sredini terena će verovatno činiti mladi tandem iz Reala, Eduardo Kamavinga i Orelijen Čunameni, tu su još mladi Jusuf Fofana i Varen Zair-Emeri, kao i već standardni Adrijen Rabio.

Najveće probleme će definitivno selektor Dešamp imati u napadu, i na poziciji krila i špica, razni profili igrača koji će predstavljati glavobolju svim odbranama na koje naiđu. Naravno ceo tim, kao i napad predovidi kapiten Kilijan Embape, koji je pred start prvenstva potpisao za Real Madrid. Ovo prvenstvo će biti i poslednji valcer, prekaljenog Olivijea Žirua, koji će najverovatnije kao džoker sa klupe pomagati svojim saigračima. Tu su naravno Usman Dembele, Antoan Grizman, kao i mnogi drugi.

Dosta podmlađen sastav Francuske. što može predstavljati mač sa dve oštrice. Francuzi su pre dve godine izgubili u finalu SP-a od Argentine u najboljoj utakmici svih vremena, te će sada sve sem finala predstavljati veliki neuspeh za izabranike Didijea Dešampa.

 

POLJSKA – MOGU LI LEVANDOVSKI I EKIPA DA IZNENADE SVE I PROĐU GRUPU SMRTI?

Velika očekivanja su imali Poljaci kada je na klupu seo Fernando Santoš, to se završilo jako neslavno, te su se iz poljskog saveza odlučili ponovo za domaću opciju u vidu doskorašnjeg selektora juniora, Mikala Probijerza. Poljaci su ekipa koja već par decenija dobro igra na velikim takmičenjima ali od 1982. godine i trećeg mesta na SP, bez većih uspeha. Pamtiće Poljaci dugo godina penal seriju sa Portugalom kada su bili jako blizu plasmana u četiri najbolje reprezentacije na tlu Evrope.

Za poziciju golmana neće mnogo razmišljati Probijerz, Vojčeh Ščesni je godinama unazad sigurna opcija na golu Poljske, dok će priliku sa klupe čekati Lukaš Skorupski i Marćin Bulka.

Poljaci su odbrani vidno oslabljeni zbog odsustva bekovskog para Metija Keša i Jakuba Kivijora usled povreda. Muče se na bekovima, ali će na poziciji štopera imati dve sigurne opcije u vidu Jana Bednareka i Bartoša Berezinskog. Usled povreda Keša i Kivijora vrlo moguće je da će selektor Probijerz razmišljati o formaciji sa tri štopera u liniji odbrane.

Sredina terena je gde leži snaga Poljske. Najveća dubina i širina tima leži u vezi. Najviše iskaču u prvi plan Pjotr Zelinski, kao i Sebastijan Šimanski. tu su i mladi Jakub Moder, kao i Nikola Zalevski. Imaće i Probijerz par iskusnijih opcija sa klupe u vidu Frankovskog i Grosickog.

U napadu, kao i na golu, nema prevelike filozofije. Udarna igla Poljske biće Robert Levandovski, dok će manju minutažu sa klupe verovatno dobijati zaboravljeni, Krištof Pjatek. Veliki udarac su dobili Poljaci pred EURO, Arkadijuš Milik će zbog povrede kolena propustiti prvenstvo.

AUSTRIJA – Jedna od najnezgodnijih ekipa na prvenstvu koja može svakoga da iznenadi!

Selektor Ralf Ragnik je dao pravi nemački fudbalski DNK-a reprezentaciji Austrije. Austrijanci EURO ne pamte baš po najboljem, sem domaćinstva sa Švajcarskom 2008. godine nisu se previše isticali. Pomalo zaboravljeni Austrijanci na čelu sa Ragnikom izgledaju kao prava mašinerija, koja sa ne toliko zvezda, može svakog da pobedi. Kvalifkacije su prošli dosta lako, dok u prijateljski utakmicama u sklopu priprema za EURO, kao domine padali Nemačka, Slovačka, Turska i Srbija. Može se slobdno reći da su im jedini pravi otpor pružili naši Orlovi na gostujućem terenu, dok su Turci pregaženi sa šest golova u mreži, a Nemci suviše lako savladani.

Na poziciji golamana su Austrijanci najslabiji imaju dve domaće opcije u vidu Lavala (LASK), Hedl (Rapid), dok je vrlo moguće da prva opcija bude Penc, golman Leverkuzen na pozajmici u Brondbijiu, koji je i branio protiv Srbije.

Kapiten tima i stub odbrane, David Alaba, će putovati sa svojom ekipom na EURO ali neće igrati zbog povrede. Nema više Aleksandra Dragovića takođe, ali na poziciji štopera Austrijanci su vrlo dobri Kevin Danso, kao i Stefan Poš. Na bekovskim pozicijima možda malo slabiji, ali par iz Mehengladbha Veber i Lainer bi trebali da odrade posao i više nego korektno.

U veznom redu, sve pršti od inteligentnih i veštih fudbalera. Kao najbolji među njima iskače Konrad Laimer, ali veliku minutažu mogu i da očekuju tri „radilice“ Austrije, Marcel Sabicer, Florijan Grilič i Kristof Baumgartner. Svoju priliku čekaće i mladi Nikolas Sivald, mladi fudbaler Lajpciga, koji bi mogao da iskoči kao jedan od najboljih mladih igrača ovogodišnjeg turnira.

Napad, kao i celu ekipu, predvodiće iskusni kapiten, Marko Arnautović. Fudbaler koji je prošao klubove od Kine do Engleske može predstavljati najveću opasnost protivničkim ekipama kada je u pitanju Austrija. Ne sme se zaboraviti i Mikel Gregorič, kao i mladi Patrik Vimer, koji može da pokrije sve pozicije na levoj strani od krila do beka.

HOTSPORT PROGNOZA
1. Francuska (7)
2. Holandija (5)
3. Austrija (4)
4. Poljska (0)

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter