1
EURO 2024

FOTO: HotSport

EURO 2024 – GRUPA C: Engleska se obradovala žrebu, Srbija i Danska će da ‘krvare’ za plasman dalje!

Objavljeno: 08.06.24 u 12:00

Uz nadu da grešimo, ova grupa bi mogla da bude preteška za naš nacionalni tim.

Pred nama je dugo iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će baš kao i prethodno biti igrano u formatu sa 24 ekipe koje će biti podeljene u šest grupa.

Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u nokaut fazu. Takođe, baš kao na prošlom EURU četiri najbolje trećeplasirane ekipe i svih grupa takođe će imati pravi da se takmiče u osmini finala.

Пласман обезедио Sofascore

 

SRBIJA – Da li su Piksi i momci spremni za iskorak ili je neophodan remont nacionalnog tima!?

Srbija je već usudiću se da kažem decenijama reprezentacija od koje se jako puno očekuje, jer je krase zaista neverovatna igračka imena. Ipak, deluje da mentalitet koji posedujemo u košarci, nikada nismo uspeli da implementiramo u fudbal.

Dragan Stojković je svojim povratkom u srpski fudbal doneo određenu svežinu i dozu nadanja, kao i rezultat, ali i to je brzo prošlo kod navijača. Nakon loše odigranih kvalifikacija, kao i nekih po mišljenju navijača upitnih poziva u nacionalni tim, izgubili su podršku tog dela javnosti.

Ovo Evropsko prvenstvo će verovatno biti jedno od poslednjih velikih takmičenja, u kojima će Srbija imati šansu da iskoristio pun potencijal igrača poput Tadića, Mitrovića i ostalih.. Neupitno je da našem nacionalnom timu treba podmlađivanje.

Ofanzivni potencijal Srbije nije nešto što je upitno, koliko je upitna defanzivna odgovrnost gotovo celog tima. Očekuje se da će Vanja Milinković-Savić dobiti prednost na golu, pre svega zbog svoje sjajne igre nogom. Igrač koji se našao na spisku potpuno neočekivano bio je štoper Stojić, koji bi mogao da bude ‘džoker’ jer ima iskustva u igranju sa tri pozadi.

Nema sumnje da naši reprezentativci imaju kvaliteta, ali kao što smo već naveli, defanzivna odgovornost mora da bude mnogo veća, pre svega u veznom redu. Gudelj, Lukić, Ilić, SMS i svi ostali, moraju da budu bedem ispred odbrane, kako bi se zaustavili pre svih Danci i Slovenci koji su nam realno direktni rivali za plasman dalje, ali Englezi koji su bez premca najveći favoriti u ovoj grupi.

Sezone iz snova imaju Birmančević i Živković, što je takođe od velikog značaja, jer će oni igraju na poziciji ofanzivnih bekova, a tu je naravno uvek Kostić, kao i Gaćinović, te Mijailović koji mogu da pokriju tu poziciju. Napadački deo suvišno je spominjati, jer svi znamo na šta su ti momci spremni.

ENGLESKA – Da li se konačno ‘vraća kući’?

Najveći favorit u ovoj grupi bez sumnje jeste Engleska. Ovo je možda i poslednje veliko takmičenje selektora Sautgejta, jer čitava javnost na ‘ostrvu’ ima sve manje strpljenja. Svi očekuju pehar, bio on na Evropskom prvenstvu ili na Mundijalu.

Ponovo je Sautgejt pozvao i nekolicinu mladih igrača, čime je samo potvrdio ono što je odavno najavio – nema sigurnih mesta u nacionalnom timu.

Lider ove generacije je neprikosnoveni špic, Hari Kejn. Upravo on mora da povuče svoj nacionalni tim, ako misli da ozbiljno uđe u konkurenciju za jednog od najboljih fudbalera ikada u Engleskoj.

Sautgejt na raspolaganju ima i jednog od najboljih veznjaka na svetu trenutno – Džuda Belingema. Mladi fudbaler je potpuno sazreo pored Kros i Modrića, i zaista je izrastao u pravu ‘zverku’, koja pokriva više pozicija na terenu.

Mnogo komentara izazvala je odluka selektora Sautgejta da sa spiska putnika za Nemačku, precrta Megvajera i Griliša.

Očekuje se da Engleska izađe u formaciji 4-2-3-1, a bitnu ulogu odmah iza napadača trebao bi da ima i mladi Kol Palmer, koji je nosio Čelsi tokom većeg dela sezone.

Baš kao i kad smo govorili o Srbiji, napad je uvek taj koji je isporučivao sve što je trebalo, ali odbrana je neretko znala da zakaže.

Na prethodnom Evropskom prvenstvu Engleska je poražena u finalu i to na penale, od reprezentacije Italije. To finale bilo je ujedno i najveći uspeh Engleske na Evropskim prvenstvima ikada, a pored toga su dva puta bili treći.

Engleska celokupno deluje da će lako do vrha grupe, ali teško do trofeja.

DANSKA – Primer kvalitetnog i dugogodišnjeg rada!

Kada pogledate koga će Srbija, a koga Danska voditi na EURO, rekli bi da naš nacionalni tim ima neuporedivo bolje šanse. Ipak, od momenta žreba, pa evo sve do danas svi mnogo veće šanse davaju Danskoj da prođe grupu. Zašto? Zato što postoji sistem, od kog ovaj nacionalni tim nije odstupao.

Prema poslednjim informacijama Kasper Šmajhel će morati da propusti EURO, pa će biti interesantno videti ko će biti njegova zamena.

Danska igra kvalitetan i moderan fudbal. Predvođeni selektorom Julmandom stekli su kontinuitet dobrih partija i malo ko se obraduje kada ih vidi sa druge strane.

Iskusni nosioci ovog tima su Andreas Kristijansen, Dilejni, Vind.. Ali tu su i mlade nade poput Hojlunda koji je letos pojačao Mančester junajted.

Reprezentacija Danske trebala bi da bude naš najveći rival za tu drugu poziciju u grupi, bez želje da se umanje igre reprezentacije Slovenije.

Danska je na prethodnom Evropskom prvenstvu bila eliminisana upravo od Engleske u polufinalu i to nakon produžetaka, što dovoljno govori o njima. Oni su 1992. zbog suspenzije naše zemlje otišli na Evropsko prvenstvo i tada postali prvaci Evrope.

SLOVENIJA – Mogu li da iskoriste poziciju ‘underdoga’?

Pored Engleske, Danske i Srbije pomalo očekivano je da se malo priča o reprezentaciji Slovenije. Njima se pred ovo Evropsko prvenstvo daje ubedljivo najmanje šansi da prođu grupu i nešto urade.

Ipak, ne treba ni njih potpuno skrajnuti i baciti u ‘zapećak’ jer ta reprezentacija svakome može da bude ‘kamen u cipeli‘.

Predvođeni pre svih Janom Oblakom, jednim od najboljih golmana na svetu mogli bi da iznenade i naprave problem pre svega Srbiji i Danskoj.

Posebna pažnja se mora obratiti na Benjamina Šeška, napadača Lajpciga, koji ima samo 21 godinu, a već je meta brojnih velikana.

Što se tiče Slovenije na Evropskim prvenstvima, samo su jednom kao samostalna država bili deo prvenstva ‘Starog kontinenta’. Bilo je to 2000. godine i tada su takmičenje završili već u grupnoj fazi, osvojivši dva boda.

Srbija i Slovenija su snage odmeravali tokom Lige Nacija 2022. godine.. Duel u Beogradu pripao je Srbiji – 4:1, dok je u Sloveniji bilo nerešeno 2:2.

HOTSPORT PROGNOZA

  1. Engleska (7)
  2. Danska (7)
  3. Srbija (3)
  4. Slovenija (0)

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter