0
EURO 2024

FOTO: Starsport

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI PRED EURO: „Da bi neko došao, neko mora da ode“ (VIDEO)

Objavljeno: 31.05.24 u 11:27

Selektor Srbije održao je pres konferenciju posle objavljivanja spiska za EURO

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi obraća se javnosti u Srbiji pred nastup nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 

Na samom početku, selektor Stojković je govorio o igračima i kompletiranju tima, kao i o spisku. 


Dobra dan svima, hvala što ste došli. ja sam ovde da odgovaram na sva vaša pitanja.

– Izuzetno me raduj ečinjenica da smo nešto ranije krenuli sa pripremama od uobičajenog. Objasnio sam igračima važnst ovog turnira. Oni koji su mogli su došli, to je nekih 16 igrača. Prvog juna će se priključiti Vlahović, Kostić Ilić, Samardžić, drugog juna, Živković, Sergej… Trećeg juna Jović. On je u Australiji i vraća se u Evropu. Videćemo da li u Beograd ili Beč.

-Kada je reč o spisku…Mislim da je u ovom trenutku do najbolje što Srbija ima. Doneo sam odluku. Na kraju krajeva, ovde sam da donosim odluke, a ne da činim usluge nekome Ne daj Bože. Dobro sam razmislio i zadovoljan sam sa ovom grupom od 26 igrača.

O takmičenju

– Sve ekipe koje su se kvalifikovale, a znamo da smo se mi kvalifikovali posle više od 2 decenije, startuju od nule. Svi imaju iste šanse. Idemo korak po korak. Učinićemo sve da taj prvi korak napravimo uspešno, a ot je da se kvalifikujemo za drugi krug. Kasnije, naravno, fokus i razmišljanje ide u pravcu ko vam je sledeći protivnik. tražiću od igrača maksimalan fokus i koncentraciju. Radićemo u ovom periodu dosta defanzivnih taktičkih stvari, a obratićemo pažnju i na fizičku spremnost. Moraćemo i na fizičkom planu da odgovorimo na sve izazove. Uradićemo sve da ekipa bude spremna. Ono što me posebno raduje je da ambulanta koju sam pre dve godine imao, sada nemam. Nema povreda i to je jedan vrlo bitan segment za mene kao trenera.

O spisku

– Niko ovde nije na spisku zato što ima lepu frizuru ili mi je brat od tetke, već je pokazao određeni kvalitet. barem je tako sa moje strane. Igrači iz domaće lige..Oni su dočekali da dobiju šansu, sa pravom. Oni koji nisu, to je pokazatelj da ih pratimo i da će u dogledno vreme i oni biti deo A tima. To zavisi od njih, forme, ponašanja itd.

– Niti jednom igraču vrata nisu zatvorena, niti će biti. Oni koji nisu tu nisu otpisani. Vodićemo računa o njima i njihovim igrama. Kristlano je jasno da ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno. Ako vam se već nađe ime na širem spisku, dovoljno govori da morate da nastavite da dobro radite, da trenirate, budete još bolji i da vam, na planu motivacije, to bude vetar u leđa.

O polemikama i spisku – Nemanja Radonjić

– Već sam objasnio spisak. Ne pratim ambijente, tuđa razmišljanja. Da ste na mom mestu, 99 odsto bi uradili isto. Nema mnogo polemika. Da biste to uradili, morate fudbal da sagledate sa svih strana. Ne navijački, ne sa strašću i ne ono što se kosi sa etikom. Nema neke euforije, što znači da smo bili u pravu.

– A, šta vas je oko radonjića interesovalo? Nemam nameru da govorim o igračima koji nisu na spisku. To su divni momci. nikome vrata nisu zatvorena. Odlični su profesionalci, ali odluka je takva kakva je, na osnovu statistika, odluka, onoga pšto sam pratio i gledao. Nema nikakvih ličnih problema i nije samo on. I drugi igrači na koje ste navikli u reprezentaciji nisu tu, iz potpuno opravdanih raloga – Istakao je Piksi.

Radonjić poručio da neče igrati dok je Piksi selektor

– Ne znam. Rekao sam da neću pričati o tome. Mislim da nije fe ri korektno. Ja sam neko ko je otvoren i nemam razlog da krijem i pravim teorije zavere. To ne postoji. Imam odličan odnos sa igračima. Kako je rekao, da li je rekao, u to ne ulazim. Kada bi stigao poziv, on bi se odazvao. To je moje mišljenje. Cenim ga puno, mislim da je odličan fudbaler. ali, neke stvari su nedovoljne da biste bili ovde. Vi to dobro znate, dobri ste statističari i vodite računa o tome. On to mora da pokaže o dpokaže io želim mu brz povratak u reprezentaciju.

Eraković?

– Da bi neko došao, neko mora da ode. Moje razmišljanje je da na spiskju bude 6 centralnih bekova. Ne 7, ne 8,. ne 9. Moja odluka je takva kakva je. Erakovića cenim, on je budućnost fudbala i očekujem da se vrlo brzo vrati u reprezentaciju. To je to: Spajić i Stojić su na spisku. Ići sa 8 ili 9 štopera je iluztorno, to je apsurd i to mi ne treba, ni meni ni ekipi. samo iz tog razloga.

– Razumem razočarenje i ljutnju. Ali, budem i ja razočaran i ljut kad ne pobedim Bugare, pa me niko ništa ne pita. Sukob ne postoji, zaista ne postoji, niti će postojati. Svi igrači koji su bili pozivani, slao sam im pozive zbog kvaliteta, ne zbog prijateljskih i kumovskih razloga. Bitno je da ja to znam i savest i da mirno spavam i savest mi je čista. Relacija selektora i igrača mora da bude na tom nivou. Samo uzajamno poverenje može da nas dovede do uspeha.

– Čestitam klincima, na Kipru. Među četiri najbolja su u Evropi. Bio sam tamo da ih ispratim i podržim. Mogu vam reći da je nekoliko igrača zaista pokazalo da su budućnost srpskog reprezentativnog fudbala. Ne treba da brinemo. Misli, treba, ali pokazuju potencijal gde ćemo dobiti na potrebnom nivou da bismo bili u vrhu.

O Mijailoviću

– I Mijailović i Spajić su zasluženo sa nama. Cenim kvalitete njihove. Pratio sam njihive ige i u Ligi šampiona. Bez obzira na ime protivnika on je bio neko ko je maksimalno posvećen igri. Svi znamo da je on profesionalac i igrač koji je univerzalan, može da pokrije nekoliko pozicija, pa ćemo videti. Da, moguće da bude i desno.

O Spajiću

– Kakve muke. Ljudi to predstavljaju, bar za mene, stvari koje dolaze jedna posle druge. Nema nikakvih dilema, kada ste sigurni u nešto. Od marta 21. godine kada sam postao sleektor, Uroš Spajić je bio član reprezentacije. Drago mi je d ase vratio u formu i vratio je nadu da produži svoju karijeru s obzirom na tešku povredu ukrptenog ligamenta pred Svetsko prvenstvo.

O Gudelju

– Odlično deluje. Već treći dan radimo ono što smo zamislili i što se tiče njegove povrede, kao da je nije bilo. Razgovaram sa njim. KAda vidit e na terenu,. tu nema laži. Sve napore koje imate na terenu izdržite.

– I Mijailović i Spajić su zasluženo sa nama. Cenim kvalitete njihove. Pratio sam njihive ige i u Ligi šampiona. Bez obzira na ime protivnika on je bio neko ko je maksimalno posvećen igri. Svi znamo da je on profesionalac i igrač koji je univerzalan, može da pokrije nekoliko pozicija, pa ćemo videti.

O pripremnim utakmicama

– Ov dve utakmice shvatamo najozbiljnije. Austrija je kvalitetna, Švedska takođe. Situacija nije ista kao u martu mesecu. tada je sve bilo drugačije, ceo ambijent i sve što se dešavalo. Ovo je nešto što smo mi želeli i tražili. tražili smo da budemo na potrebnom nivou u svm segmentima fudbaske igre. Da dobijemo na samopouzdanju. Ozbiljno shvatmao te dve utakmice. treba biti pametan i ne treba praviti gluposti po pitanju sastava tima. I Aleksandar Mitrović i Sergej dolaze tek 2. juna oko ponoći. Jović i Milenković tekl 3. juna. Ako neko misli da oni treba da igraju 4. juna onda nemam komentar. Igrači će biti na klupi, ne na tribinama.

O golmanima i čuvaru mreže Paritzana Jovanovića

– Ja jesam odlučio, ali nije u redu da kažem sada. Sva trojica su izuzetno kvalitetni, posvećeni poslu, timu. Meni je drago, a i srpskoj javnosti može da bude drago da ima kvalitetne golmane u timu. Pohvalio sam golmana Partizana jovanovića, koji je po meni bio najbolji igrač svoga tima. Ali, ideja je da imamo samo trojicu golmana i odluka da bude ovako kako je je isključivo moja. Ne bih pogrešuio ni da je on ovde. D anije njega bilo, pitanje je na kom bi mestu Partizan završio.

O fizičkoj spremi i meču sa Englezima

– Pre dve godine smo imali teškog protivnika. U prvom deu smo bili u egalu po meni,. U napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog dređenih problema. Tamo gde smo bili najjači, nismo mogli da odgovorimo. Sada imamo Engleze. Mi verujemo da možemo da napravimo dobar rezultat sa njima. Jesu oni jaki, ali nisu vanzemaljci. Fudbal je igra 10 na 10. Ja se nadam da nećemo imati problema kao pre dve godine.

Englezi i dueli sa njima

– Sa timom i igračima koje imaju moraju da budu među dva tri tima koja konkurišu za titulu. Strahovit kvalitet na individualnom i timskom planu. I druge ekipe su dobre i kvalitetne, možda ne na tom nivou, ali kbvalitetne. Sve utakmice su različite i sa Slovenijom i Danskoj, Vaćnost svake utakmice je ista. Ne možemo da utičemo na žreb. Naš posao je da izanaliziramo maksimalno, da izvučemo neke podatke koji će biti važni. Radimo na tome i tek ćemo raditi. Ićićemo korak po korak. Teška utakmica će biti u beču. Austrija je kvalitetna ekipa, fizički fenomenalna i videćemo šta možemo da uradimo.

O prijatlejskim utakmicama i mečevima u Nemačkoj

– Kilavi smo bili u kvalifikacijama. Sada je šansa da budemo mnogo bolji i da to samopouzdanje koje smo imali povratimo. Povratićemo ga dobrim igrama i rezultatom, čvrstim verovanjem da možete da budete na visokom nivou. Specvifična utakmica sa Austrijom koja nam dolazi pred veliko takmičenje. Jeste prijateljska, ali je ozbiljno hvatamo.

– Kao selektor, nosite veiku odgovornost. Mi svi imamo veliku odgovornost prema navijačima. I u Austriji i u Švedskoj imamo veliku dijasporu. To je od suštinske važnosti. Osetite podršku, a vaš zadatak je da ih kući pošaljete da budu srećni. Odgovornost je velika i želimo da se sa njim izborimo onako kako želimo.

O napadačima – Vlahović ili Mitrović

– Svoje odluke donosim sa punom odgovornošču i pri čistoj savesti. Nikada nisam imao tu vrstu dileme. kakvu god odluku budem doneo, ona će biti potrkrepljena mojim ubeđenem. Ranije smo pričali o odbrani, da li sa tri ili četiri , sada pričamo o napadu. O kome god pričamo, svaki igrač će morati da zna svoju funkciju,. Ona se ogleda u doprinosu timu, ne individualnom. Timski duh mora da bude na prvom mestu. Igrali sa jednom ili dovjicom napred, njihove uloge i obaveze se neće menjati. Moraće d aigraju valitetno i u napadu, ali i da pomognu zadnjim linijama u prvoj i drugoj zoni. Ako neko misli da će igrati tek tak, to neće moći. Moraćemo da delujemo kao celina. Jedino je to ključ uspeha koji svi očekujemo. Ako gledate kako je Borusija Dormtund prošla, Real Madrid, Siti. Siti je najbolja ekipa u Evropi, a ispali su u četvrtfinalu, ne ni u polufinalu. Nebitno. Najbolja su ekipa. To znači da defanzivni blok i angažovanost svih igrača je dovela do toga.

– U danima iza nas smo radili dosta o tome. Osim Milenkovića, svi odbrambeni igrač su tu. Radili smo te defanzivne principe. Ti moraš nešto da uradiš. To je naređenje. već radimo na tom planu i tek ćemo raditi. mislim da će Srbija dobro izgledati u Nemačkoj.

– Ugovor i produžetak saradnje je dogoovor dveju strana. Ja sam sa sobom to ne mogu da potpišem. Meni daje ekstra potivaciju da mogu da radim i daje mi kontinuitet na period koji je ispre dnas po pitnaju igrača, svega, promena u timu. Mislim da je to dobra poruka i za igrae, da će znati i imati istog selektora i u narednom p3eriodu. Drago mi je da predstavljam svoju zemlju. Ponude koje sam imao u martu sam odbio upravo zbog FSS-a. Nemojte da mislite da nisma mogao finansijski da puno bolje prođem i da zaradim puno više para. To nije bio moj motiv. To što se ranije i dogovorilo+, egzekucija je bila ovih dana,. Tražio sam da se završi prvenstvo, znajući da ide Skupština. Nisam hteo da potpisujem po nekim kancalarijama da niko ne zna. To nije moj stil rda, niti sam to želeo. Da li je neko srećan ili nije, ne ulazim u to. Biće i ovh i onih. Ima dosta njih koji bi da mi vide leđa, to nije bitno. Bitno je da je postignut dogovor, na kraju krajeva, i zbog rezultata nastavljamo da imamo kontinuitet. Čini me ponosnim da predstavljamo svoju zemlju. Voditi svoju zemlju i klub je potpuno druga dimenzija.

Dva velika takmičenja u nizu

– Bože zdravlja i treće da igramo.Niko ne pominje Katar, ali svima je žao, i oni znaju da smo daleko više mogli da postignemo na rezultatskom planu. Neko nas je video u finalu, u polufinalu. Tu su bila očekivanja stratosferska. Jedno dobro iskustvo iz kog moramo da izvučemo pouke i d aovo takmičenje shvatimo najozbiljnije,m a shvatićemo ga. I, da nam igrači u fizičkom smislu budu na najvišem nivou. Dva gola protiv Kameruna, apsolutno nedopustivo u taktičkom smislu. Da se ne vraćam na to. verujem da će u Nemačkoj biti druga priča i da smo naučili iz toga.

O Birmančeviću 

– Ono što a znam, znate i vi. Gledali ste šta sma i ja gledao. Brojke su impresivne, učinak na terenu, forma… To je ono što me je nateralo da ga svrstam među 26 igrača. Svi igrači imaju tu šasnu da me ubede da pripadaju ovde. On je to uspeo na perfektannačin. Bilo bi nefer d anije ovde. On je potpuno zaslužio poziv. Ako neko drugačije misli, to je njegov problem. On je igrač koji je brz. Ima te brzinske karakteristike. Sve što je u napadu, može da odigra. Izuzetno pokretljiv igrač. Jedna fantastična eksplozivnost na terenu. Lake i brze noge. Puno je golova dao, 22 ja mislim.

Posle 24 godine na Evrospkom prvenstvu – koga bi danas vodio?

– Sebe naravno. Da skratimo odmah. bila je to odlična generacija. Svi su imali visok kapacitet, ali vraćati t pre 25 godina… Sve u svoje vreme. Ova generacija igrača ima šansu da uradi nešto što treba da učini fudbalsku Srbiju srećnom i ponosnom i tu šansu treba da iskoriste.

– Gde mene da staviš na klupu? Odmah 3:0 za SLoveniju, pa moram da ulazim da vadim fleke. Šalim se. Ovde nije pitanje šta ja hoću i želim. Ovde moram. Ovde svi olekuju, mi, očekujem ja. Borimo se za Srbiju, za naš dresi moramo da damo maksimum. Nagrada kao takva dolazi kasnije kroz rezultat. Niko ne treba ništa da nam poklanja i želimo da dođemo do uspeha.

O željenom rezultatu

– Voleo bih da odemo bar među osam u Evropi. da prođemo prvi krug i da prođemo sledeću prepreku, ao onda je sve moguće. Da potpisujem, ne bih nikada u životu. Znam da se to govori onako žargonski. Kad smo „razbili“ Bugare u Leskovcu 2:2… Mislim da biste svi to potpisali, a d aodemo na EURO. Svaka dobra igra, požrtvovanje, sve ono što treba da te krasi, sv je u plusu za srpski fudbal. Kroz te rezultate ćeš doći do negde. I 2004. godine su se smejali Grcima, pa postali prvaci Evrope i to protiv Portugala u Lisabonu. Srbija će biti u punom kapacitetu kada bude najvažnije.

O Andriju Živkoviću

– Danas je važan dan za Andriju Živkovića pošto ulazi u braćne vode. Ženi se momak. POčeli smo, mormao da ih ženimo da ih uozbiljimo da imaju više odgovornosti. Danas je svadba u Nišu i jedan deo igrača će organizovano otići sa naše strane. Tamo će biti ljudi koji ćže brinuti o tome. Idu da čestitaju i vraćaju se za Beograd. Danas je slobodan dan z anjih, osim jednog igrača koji je imao trening prepodne. To je Saša Lukić, ovi drugi, njih „da ne vidim“. Biće kratko u Nišu. Da neko ne pomisli, da idu da piju. nemojte da imte dilemu d aće biti nepredviđenih stvari. I Gudelj se oženio. Družićemo se.

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter