5
Domaći fudbal
Superliga Srbije

during the derby derbi veciti Polufinale Semifinals Kup Srbije Season 2023/2024 match between Crvena Zvezda and Partizan at stadium Rajko Mitic (Marakana) on April 24, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

FSS KONAČNO POPUSTIO: Superliga Srbije se smanjuje na 12 klubova!

Objavljeno: 30.05.24 u 11:31

Superliga Srbije spremna za radikalne promene

Superliga Srbije suočiće se sa značajnim promenama od 2026. godine, jer je planirano skraćenje broja klubova sa 18 na 12. Ova odluka deo je nove Strategije razvoja Fudbalskog saveza Srbije za period od 2024. do 2028. godine, predstavljene u brošuri pod nazivom „Možemo bolje“, u koju je uvid imao „Sportklub“.

Na nedavnoj sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, usvojena je Strategija razvoja koja predviđa skraćenje lige. Očekuje se da će ova promena biti najavljena sledećeg leta, s obzirom na to da je potrebno minimum godinu dana za uspostavljanje novog sistema takmičenja.

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, govorio je nedavno o ovoj mogućnosti, naglašavajući potencijalne prednosti i mane novog formata:

Sigurno da treba razmišljati o ta dva formata koja se sad pominju. Znači: ili skraćenje lige na 10-12 klubova ili neka regionalna liga. Svi ti novi formati takmičenja imaju svojih prednosti, ali imaju i mana. Ja se slažem da bi kvalitet takmičenja gde igra Zvezda bio mnogo veći u manjoj ligi. Da tu ostane ovih, recimo, 8-10 klubova koji su sad bili u plej-ofu. Međutim, s druge strane, mene je strah beogradizacije takmičenja u tom slučaju.

U slučaju smanjenja broja klubova, najrealnija opcija za novi sistem takmičenja bila bi dvokružna liga sa podelom na plej-of i plej-aut. To bi značilo da bi svaki tim igrao 32 meča tokom sezone. Alternativno, mogao bi biti uspostavljen trokružni sistem sa dodatnim plej-ofom i plej-autom, gde bi svaki tim igrao 33 utakmice po sezoni.

Promene u Superligi Srbije imaju za cilj poboljšanje kvaliteta takmičenja i povećanje konkurentnosti klubova. Manja liga omogućila bi jači fokus na kvalitetne mečeve i bolju pripremu timova za evropska takmičenja. Ipak, postoji zabrinutost zbog moguće „beogradizacije“ lige, odnosno koncentracije najjačih klubova u glavnom gradu, što bi moglo uticati na ravnotežu i ravnopravnost takmičenja.

Očekuje se da će zvanična najava i detalji novog sistema takmičenja biti predstavljeni narednog leta, nakon što se finaliziraju planovi i dogovori unutar Fudbalskog saveza Srbije.

Predstojeće promene u Superligi Srbije predstavljaju korak ka unapređenju domaćeg fudbala i prilagođavanju modernim trendovima. Iako će biti izazova, cilj je stvaranje kvalitetnijeg i konkurentnijeg takmičenja koje će doneti benefite svim učesnicima i privući veću pažnju fudbalskih navijača u zemlji.

111
96

5 Komentara

    • Promeniti sponzora lige. Osnovati novu kladionicu Betovenbet u šibicarskoj državi kladioničarska Betovenbet gluva liga

      0
      0
      Odgovori
  1. Sa ovakvim radom u klubovima (saplitanjem dobrih igrača a guranje stranaca i maminih sinova),kakva god liga da bude od kvaliteta nema ništa.
    Možda je to i namera da se fudbal u Srbiji totalno obezvredi i da nam deca odu preko da se raseli ova jadna zemlja.

    7
    1
    Odgovori
  2. Znači da naj fudbal opada nema kvaliteta kad ti sa 18 spadaš na 12 tz da 6 nezaslužuje da se takmiči u najvišem rangu moćnici u FSS moraju da znaju da nevalja nešto

    4
    0
    Odgovori
  3. Smanjiti ligu na 14 klubova, Beograd da I’ma najvise 5 ekipa u SLS. Omoguciti prodaju spota za igranje za treceg,pa redom Po plasmanu u PLS, uz propisano obestecenje I zadovoljenje ostalih uslova,,pre svega infrastrukturnih I finansijskih.igralo bi se dvokruzno plus plejof dvokruzno od 10 kola , kao I plejaut takodje. Nema boljeg Sistema za velicinu nase SLS.
    ZAOSTRITI USLOVE IGRANJA SLS ZA SVE: Obavezan stadion sa min 10K sedista Po evropskim standardima. Nista Cuka, Radnicki I Surdulice,Javori. Pomenuti bi morali ozbiljno da se ispruze Ako zele u SLS.Cilj: U elitnom razredu samo klubovi iz najvecih gradova.

    4
    4
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter