0
EURO 2024
fudbalska reprezentacija Poljske

FOTO: X/@LaczyNasPilka

HAOS U POLJSKOJ: Kontroverze ispratile spisak za EURO! (FOTO)

Objavljeno: 29.05.24 u 17:42

Poljska će igrati u grupi D sa Holandijom, Austrijom i Francuskom

Poljska fudbalska scena doživela je nesvakidašnju situaciju kada su gotovo sva imena sa spiska reprezentacije za Evropsko prvenstvo iscurila u javnost pre zvaničnog objavljivanja. Mihal Probješ, selektor poljskog tima, bio je primoran da reaguje i objavi spisak čak sedam sati pre planiranog termina kako bi preduhitrio curenje informacija.

Iako je uzbuna prekinuta, navijači mogu da odahnu jer je kapiten Robert Levandovski očekivano na spisku. Uz njega, tu je i Arkadijuš Milik, čije je prisustvo bilo pod znakom pitanja zbog povreda koje su ga mučile tokom novembra i marta. Napadački tandem Levandovski-Milik, sa ukupno 99 golova za nacionalni tim, biće ključni aduti Poljske na predstojećem turniru.

Probješ je primenio sličnu taktiku kao Čelsav Mihnjevič za Svetsko prvenstvo 2022. godine, pozvavši četiri golmana na preliminarni spisak. Vojćeh Ščensni, Marćin Bulka, Lukaš Skorupski i Olivijer Zih će svi putovati u Nemačku, iako će jedan od njih otpasti sa konačne liste.

Skoro polovina igrača dolazi iz italijanske Serije A, dok više od polovine dolazi iz ‘liga petice’. Za sjajnu sezonu u Bolonji, Kasper Urbanski je nagrađen pozivom, a na velikom takmičenju bi mogao debitovati za Poljsku. Mihal Skoraš iz Klub Briža i veteran Kamil Grosicki iz Pogon Šćećina takođe su se našli na spisku.

Primetan je mali broj igrača iz poljske Ekstraklase, posebno iz redova šampiona Jagjelonije, gde je jedini predstavnik Taras Romančuk. Veliko iznenađenje je izostavljanje Dominika Marčuka, koji je imao sjajnu sezonu sa sedam golova i 14 asistencija. Takođe, Meti Keš iz Aston Vile i Jakub Kaminski iz Volfzburga nisu našli svoje mesto na širem spisku.

Poljska će na Evropskom prvenstvu započeti protiv Holandije, a zatim se suočiti sa Austrijom i Francuskom. Iako imaju snažan napadački potencijal i pouzdanog Ščensnog na golu, predstoji im težak zadatak da se probiju do nokaut faze. Nedostatak kreativnosti u timu i izostanak ključnog igrača kao što je Marčuk dodatno komplikuju situaciju, stavljajući veliki pritisak na 35-godišnjeg Kamila Grosickog.

Širi Spisak Reprezentacije Poljske:

Golmani: Vojćeh Ščensni (Juventus), Marćin Bulka (Nica), Lukaš Skorupski (Bolonja), Olivijer Zih (Pušča Njepolomice).

Defanzivci: Jan Bednarek (Sautempton), Bartoš Berežinski (Empoli), Pavel Bohnjevič (Herenven), Jakub Kivior (Arsenal), Bartoš Salamon (Leh Poznanj), Timoteuš Puhač (Kajzerslautern), Pavel Davidovič (Verona), Sebastijan Valukijevič (Empoli).

Vezni red: Pržemislav Frankovski (Lans), Kamil Grosicki (Pogon Šćećin), Jakub Moder (Brajton), Taras Romančuk (Jagjelonija), Damjan Šimanski (AEK), Mihal Skoraš (Klub Briž), Nikola Zalevski (Roma), Jakub Pjotrovski (Ludogorec), Bartoš Sliš (Atalanta), Sebastijan Šimanski (Fenerbahče), Kasper Urbanski (Bolonja), Pjotr Zjelinski (Napoli).

Napadači: Robert Levandovski (Barselona), Arkadijuš Milik (Juventus), Kšištof Pjontek (Bašakšehir), Kamil Sviderski (Verona), Adam Buksa (Antalija).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter