0
EURO 2024
Dragan Stojković Piksi

FOTO: Starsport

PIKSI O EVROPSKOM PRVENSTVU: „Potrebna nam je podrška. Želimo da naša deca, mediji i čitav narod budu uz nas“ (VIDEO)

Objavljeno: 27.05.24 u 22:26

Dragan Stojković Piksi govorio je o predstojećem prvenstvu na RTS-u

Selektor fudbalske reprezetnacije Srbije Dragan Stojković Piksi bio je gost emisije „Oko“ na prvom programu RTS-a, i tom prilikom, govorio je o brojnim aktuelnim temama koje se timu nacionalnog tima, a glavna je Evropsko prvenstvo koje počinje 14. juna. 

Selektor je prvo odgovorio na pitanje koje se tiče njegovog ugovora i ostanka na klupi Orlova.

Da, dogovor je usaglašen i ranije, ali je danas ozvaničen i vodiću reprezentaciju u naredne dve godine. Moja ideja je bila da se sačeka dok se ne završi prvenstvo i kup. Znao sam da dolazi Skupština i da bi to bilo pravo vreme za ozvaničavanje. Srećan sam i ponosan što ću predstavljati zemlju na Evropskom prvenstvu posle 24 godine – rekao je Stojković i dodao:

– Mislim da je važno da igrači znaju ko ih čeka i ko će ih voditi. Pogotovo ako imaju dobar odnos sa selektorom i razumeju njegove zahteve. Bitan je i kontinuitet i dobro je da ćemo imati priliku da radimo i dalje i pravimo nove uspehe – dodao je Piksi.

Spisak u utorak

U utorak ujutru biće objavljen konačan spisak, a  od 17.00 časova zakazan i početak priprema.

Pripreme su isplanirane perfektno. Na sajtu Saveza će sutra pre podne biti 26 imena za Evro. Pripreme takođe počinju sutra i ja ću u Pazovi imati 16 igrača na treningu od 17.00 časova. Igrači nisu dužni da dođu, ali vidim drugačiju želju i pristup u odnosu na prethodno takmičenje – izjavio je selektor.

– Dobro je što nema euforije, iako je iza nas nekoliko dobrih ciklusa“

Piksi je zadovoljan zdravstvenim stanjem igrača.

Zdravstveni bilten je mnogo bolji za razliku od košmara pre dve godine. Igrači su zdravi, pravi, motivisani i željni da dođu. To mi govori da će biti spremni. Ni približno nema euforije kao pre dve godine. Tada je euforija doduše bila opravdana. Odigrali smo odlične kvalifikacije, zaključno sa pobedom nad Portugalom. Drago mi je što nema euforije i što idemo sa manje očekivanja, ali sa više želje.

Za nama je Mundijal i odlične igre u Ligi nacija, gde smo se plasirali u A diviziju, među 16 najboljih u Evropi. U kvalifikacijama za Evro smo odigrali koliko nam je potrebno da se plasiramo i sada moramo da iskoristimo šansu“, izjavio je nekadašnji kapiten reprezentacije koja je 2000. igrala na Prvenstvu Evrope.

fudbalska reprezentacija Srbije
Rusija – Srbija prijateljska
Moskva
Vladimir Pesnya/STARSPORT

 

O Mitroviću i Milinković-Saviću

Od Mitrovića i Milinković-Savića, selektor očekuje dobre igre i profesionalni pristup.

To naravno nije isti nivo, ne možemo da se lažemo. Moramo međutim računati na njihovu profesionalnost i na to da će na treninzima pokazati da su i dalje u potrebnoj formi. Njihov izbor poštujem, profesionalci su i teško je odbiti toliki novac. Očekujem ipak da budu na potrebnom nivou.

Golmani su jako bitni i raduje me što ih imamo toliko kvalitetnih. Svilara takođe računam, ali koga god da stavim na gol – mirno ću spavati. Odbranu će uvek kritikovati, a važno je da se odbrana igra timski i da se individualne greške svedu na minimum, što nam je bio veliki problem. Na početku priprema ćemo se upravo posvetiti tim segmentima – rekao je Stojković.

O srpskim klubovima…

Selektor je čestitao je srpskim klubovima koji su se plasirali u kvalifikacije za evropska takmičenja. Uz to, nije najzadovoljniji rezultatima.

Zvezdi bih čestitao na duploj kruni, a ostalima na plasmanu u Evropu i poželeo im sve najbolje. Prethodne godine su rezultati bili katastrofalni. Od 28 utakmica zabeležili smo 25 poraza, a i reprezentacija je dva puta izgubila od Mađara, što je mnogo poraza u jednoj godini. Moramo stoga da nastavimo da radimo i napredujemo i vratimo poverenje–  izjavio je Piksi.

Naglasio je i da je izgradnja Nacionalnog stadiona od velikog značaja za srpski fudbal.

Svima koji rade u fudbalu je drago zbog izgradnje Nacionalnog i drugih stadiona. Zahvaljujemo se i državi na ulaganjima i prepoznavanju infrastrukturalnih potreba. Ne znam da li političari to vide kao benefit, ali što se nas tiče, samo neka grade i rade. Nacionalni stadion je stadion naroda, a ne saveza i trebalo bi da nas približi Evropi– rekao je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Olimpika iz Marseja.

Orlovima je potrebna podrška

Selektor je pozvao navijače  da podrže nacionalni tim.

Moramo da idemo korak po korak i budemo najbolji što možemo u tri meča grupne faze. Ja sam odgovoran i moram da ubedim igrače u njihov kvalitet kako bismo napravili što bolji rezultat za ovaj narod. Takođe, plasman na naredno Svetsko prvesntvo bio bi veliki uspeh. Potrebna nam je podrška. Želimo da naša deca, mediji i čitav narod budu uz nas– zaključio je Stojković

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter