0
Fudbal

FOTO: Printscreen/ YouTube

BIO KRALJ NAMEŠTALJKI U JUGOSLAVIJI: Umro čovek koji se Arkanom opustišio brojna kazina, a Tito ga je mnogo voleo! (VIDEO)

Objavljeno: 25.04.24 u 13:13

Preminuo Velibor Džarovski, kralj nameštenih utakmica u bivšoj Jugoslaviji

Fudbalski svet je potresen vestima o smrti legendarnog makedonskog menadžera, Velibora Džara Džarovskog, koji je preminuo u 75. godini života. Poznat kao apsolutni kralj fudbalskih nameštaljki i estradnih marifetluka iz doba stare Jugoslavije, Džarovski je ostavio dubok trag u svetu fudbala i zabave.

Džarovski, čije su nameštene utakmice u staroj Jugoslaviji postale deo legende, bio je menadžer najvećim estradnim zvezdama 80-ih godina. Kao zastupnik umetnika poput Zdravka Čolića, Bjelog Dugmeta, Miše Kovača i Tereze Kesovije, stekao je veliku popularnost i upoznao mnoge uticajne ličnosti.

Međutim, uprkos svom uticaju u svetu zabave, Džarovski je isticao da mu najveći uspesi u karijeri nisu bili slavni klijenti, već rezultati koje je postizao kao menadžer fudbalskog kluba Sloga Jugomagnat u prvoj Makedonskoj ligi. Osvojivši tri uzastopne titule, Džarovski je bio ponosan na svoje sportske poduhvate.

Ipak, njegova karijera bila je obeležena kontroverzijama i skandalima, jer su ga optuživali za nameštanje utakmica širom Jugoslavije. Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, Slavko Šajber, nazvao ga je „crnim zlom“ jugoslovenskog fudbala, tvrdeći da je Džarovski namestio čak 22 utakmice. Ipak, sam Džaro tvrdio je da je broj nameštenih utakmica veći od toga, često se hvaleći kako je namestio više od 80 mečeva.

Za ovog harizmatičnog Makedonca navodno je i Josip Broz Tito jednom prilikom rekao:

Njega nemojte dirati! Pa on to radi na simpatičan način.

Iako je bio optuživan i suočavao se sa zakonskim posledicama, Džarovski je ostao neuništiv, često ističući svoje političke veze koje su mu omogućile da izbegne ozbiljne kazne. Ipak, njegov život bio je obeležen i brojnim prevarama i skandalima izvan terena, uključujući i prevaru svoje rođene majke.

Velibor Džarovski će ostati upamćen kao figura kontroverznog karaktera koja je obeležila jedno turbulentno razdoblje jugoslovenskog fudbala. Njegova smrt označava kraj ere u kojoj su spletkarenje i nameštanje bili neizbežni deo fudbalske stvarnosti, ali i podseća na složenu i kontroverznu priču o čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji sporta i zabave.

Džaro je krenuo sa “sitnim” prevarama, kada je svoju familiju naveo da pomisli da je njegova majka dobila “Fiću”. „Tada je bila nagradna igra… “Filter Jugoslavija” su bile najprodavanije cigarete u Jugoslaviji. Moja majka je to pušila i unutra se delila “Zastava 750″(popularni “Fića”), i ja sam napisao: “Vi ste dobitnik Zastave 750″ i stavio u kutiju cigareta moje majke. Posle dva sata video sam da se u dvorištu raduju, već planiraju gde će biti garaža, pa su rekli: “Davaćemo samo sestri, tebi ne može, ti si lud”. Celu prevaru sam smislio u subotu kako ne bi mogli da provere da li je stvarno dobitnik. Kada su me provalili u ponedeljak, oni su došli i pitali me da li je ovo moje maslo, a ja im rekao: “Pa naravno da je moje, nego čije je? A vi mislili sestri da dajete da vozi, a meni ne?! „

Da nije imao ozbiljna politička leđa nikada ne bi mogao tako ležerno da čini krivična dela.

Naravno da sam imao politička leđa, i to široka, inače bih još bio u zatvoru. Jedan od mojih zaštitnika bio je Stane Dolanc, tadašnji šef tajne i javne policije Jugoslavije, čovek koji je hteo da nasledi Tita. Zaštitu mi je pružao i vlasnik kluba koji je bio prvak skraćene Jugoslavije, ispred Zvezde i Partizana. Bio je moj veliki prijatelj (očigledno misli na Željka Ražnatovića Arkana). Zajedno smo letovali i kockali se po kazinima. Još jedan moj zaštitnik je i danas kralj Svetog Stefana –  zagonetan je jednom prilikom bio Džarovski.

 

1
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter