1
Evroliga

during the Aba League Season 2023-2024 match between Partizan and Crvena Zvezda at Stark Arena on October 30, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

NOVI POTENCIJALNI UDARAC NA VEČITE RIVALE: Evroliga hoće da uvede pravilo o trošenju novca!

Objavljeno: 02.11.23 u 13:17

Može biti nezgodno, ali videćemo kako se to primenjuje u praksi.

Evroliga će uvesti svoju verziju seleri kepa, nalik onoj u NBA ligi, ali će se u evropskim uslovima ta cifra bazirati na tome koliko klub prihoduje novca, a kako su karte i artikli u našoj zemlji među najjeftinijim, to može biti potencijalni udarac na večite rivale, koji ove godine imaju daleko moćnije budžete nego do sada.

Govorimo o fer-plej pravilima. Drugo ime i drugačija struktura od seleri kepa. Naravno, ovde se više radi o kontroli trošeja novca na igrače, ali opet – to liga radi već 10 godina“, počeo je Motiejunas u izjavi za turski S Sport.

Sada želi da to uredi.

Pokušavamo da kontrolišemo koliko vlasnici troše; pokušavamo da taj broj oborimo i ono što je ključno da uradimo jeste da klubove učinimo održivim. Želimo da imamo biznis stranu klubova, liga će postati jača ako svi troše onoliko koliko zarade, a ne da spaljuju milione“, rekao je Motiejunas  i daodao:

Biće to fer-plej pravila, biće drugačije. Ključ je u tome da kontrolišemo troškove i ograničimo sumu koju klubovi mogu da troše na igrače. Nije to lak proces, ali kada se uvede lako ga je kontrolisati. Biće reči o  igračima koji su zvezde, ali i mladim igračima… Nije ovo ’kopi-pejst’ iz NBA lige. Ne možemo to da uradimo. Ali naši zaposleni su uradili sjajan posao sa ovim pravilima. Proverili smo sa klubovima i mislim da smo uspeli da se nađemo na sredini, tako da klubovi budu srećni, a mi dobijemo šta smo hteli“, završio je Motiejunas.

4
2
1 Komentara
  1. Uvek i svugde je bilo: vece cene karata,bolja ekipa,uz puno gledaliste,a glavni cil je da se podignu do maksimumama prihodi od tv prava i marketinga. TO bi, po nekim proracunima, moralo da se minimalno utrostruci za naredne dve-tri godine. Kasnije i mnogo vise. Oni koji zele da imaju razvijenu entertainment industriju, posebno u sportu, moraju racunati na ogromne obime obrtnog kapitala. Po nekim proracunima, svaki klub u EL bi morao imati od nje min 5-8 ml. evra u samom startu EL takmicenja. Tada bi tek mogli govoriti o prestiznom evropskom dijamantnom ligaskom takmicenju, prvom u Evropi na kontinentalnom nivou. To uopste nije nemoguce, stavise to je bliska perspektiva, na radost svih.
    Tesko ce to ici sa neprivatizovanm klubovima,kao sto je slucaj kod nas, ali nije i nemoguce,s tim da se mora uvesti veoma stroga kontrola trosenje novca u klubovima od strane drzave. Kontrola od strane EL nece biti problem, oni gledaju da zastite samo svoje interese, ali ce i njihov marketing i TV prava morati da urede tako da bespogovorno obezbedjuju visoke premije za rezultate, pogotovo za plasmane i trofeje! Ove godine Real je imao minus 26 mil. evra!!! Zvanicno. Izvinite, svaki klub u EL, kojeg god uzmete, dajte mu 40 mil. bice prvak. Spanske ekipe su izvan svake kontrole i zato trofeje osvajaju.Naknadno pokrivaju minuse,ali postaju trofejni i kontinentalno dominantni. To se mora dovesti u red.

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter