0
ATP

(191114) -- LONDON, Nov. 14, 2019 (Xinhua) -- Rafael Nadal of Spain reacts during the singles group match against Daniil Medvedev of Russia at the ATP World Tour Finals 2019 in London, Britain on Nov. 13, 2019. (Xinhua/Han Yan)

KAKO SE ŠAMPIONSKI KALIO NADAL: Recep Tonija za mentalnu čvrstinu Španca!

Objavljeno: 22.10.23 u 15:17

Realno, nije Rafa nikada mentalno padao u karijeri.

Toni Nadal, dugogodišnji trener Rafaela Nadala, govorio je o tome kako su moderni igrači mekani, da imaju previše ljudi oko sebe, i da ih to čini lako frustriranim. Uporedio je nove igrače sa primerom Rafe.

„Timovi igrača postali su tako veliki – mnogo statistike, analiza, nutricionista i trenera za mentalno zdravlje. Mislim da su stručnjaci za mentalno zdravlje uzrok tome što mnogo mladih igrača postaje frustrirano i što nisu u stanju da se izbore sa porazom i pritiskom.

Rafa nikada nije imao trenera za mentalno zdravlje, nikada nije imao nutricionistu. Nisam mu ja majka, ne znam šta je jeo i šta jede, koliko je težak. Ranije smo bili samo Rafa i ja.

Nekih dana bih ga terao da igra sa starim, korišćenim loptama, vodio ga na nekvalitetne terene i zaboravio bih da ponesem vodu – kako bi on postao mentalno jači i kako bi prihvatao poraz i greške.

I govorio bih mu kada pogreši. Danas je previše informacija, sve je zbunjujuće i svi govore o pozitivnoj kritici. To ne funkcioniše uvek – naprotiv, može da vodi i većoj frustraciji za igrača kada izgubi. Stvar je u tome da dođeš sebi, treniraš više, radiš jače, konstantno napreduješ u igri i razmišljaš o sledećem turniru. To sam oduvek usađivao Rafi i zato je on tako mentalno jak“.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter