0
Evrokupovi

during the UEFA Conference League 2023/2024 match between Vojvodina and APOEL Cyprus at stadium Karadjordje on August 03, 2023 in Novi Sad, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

VOŠA NAPRAVILA PROBLEM OSTALIMA: Zvezda, Partizan, TSC i Čuka moraju da nadoknade „nulu“ Novosađana!

Objavljeno: 04.08.23 u 10:34

Nije dobro krenulo

Početak evropske sezone za srpske fudbalske klubove nije mogao biti gori. Četiri tima nisu ni stigla do početka takmičenja na međunarodnoj sceni, dok je peti već doživeo poraz i ispadanje.

Vojvodina, jedan od ponosnih predstavnika Srbije, suočila se sa gorčinom eliminacije već na prvoj prepreci kvalifikacija za Ligu konferencije. Njihova sudbina zapečaćena je porazima od APOEL-a, kako na Kipru (2:1), tako i u Novom Sadu (2:1). Obe utakmice protekle su sa gotovo identičnim rezultatskim tokom, što je rezultiralo da Novosađani nikada nisu bili blizu prolaska u narednu rundu. Ovaj ishod je posebno bolan s obzirom na to da će Kiprani, koji će se suočiti sa Dile Gorijem iz Gruzije u 3. kolu, verovatno biti još veći favoriti za dalje.

Vojvodina je završila svoje evropsko putovanje sa nulom, nesposobna da doprinese nacionalnom koeficijentu Srbije na UEFA rang-listi zemalja makar jednim bodom. Ovo će imati ozbiljne posledice na poziciju srpskog koeficijenta tokom sezone, jer će svaki bod koji ostvare sada morati da se deli sa pet klubova.

Trenutno, Srbija se nalazi na 13. mestu UEFA liste, a pred njom je izazov da održi svoju poziciju. Očekuje se da osvoji najmanje 6.000 bodova, što je ukupno osvojeno u sezoni 2019/20, kako bi sačuvala svoju poziciju. Crvena zvezda, TSC, Čukarički i moguće Čukarički, ukoliko prođe u grupnu fazu Lige Evrope, treba da ostvare dobre rezultate u grupama kako bi podržali nacionalni koeficijent. Mnogo toga će zavisiti od performansi Partizana, čija bi prisustvo u grupnoj fazi Lige konferencije mogla znatno podići šanse Srbije za očuvanje pozitivnog rangiranja.

Uprkos teškoćama, postoji svetli deo – veći deo konkurencije takođe je ostao bez predstavnika u evropskom takmičenju. Ovo uključuje Ukrajinu, Švajcarsku, Izrael, Dansku i Češku. Međutim, turski i norveški timovi ostaju kao ozbiljna pretnja.

Ukupno gledano, početak evropske sezone doneo je izazove za srpske klubove, ali se borba za očuvanje pozicije na UEFA rang-listi zemalja nastavlja.

5
1
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter