0
Evrokupovi

FOTO: Twitter/@ChampionsLeague

UEFA PODVUKLA CRTU: Ovo su koficijenti za sezonu 2024/25, već sada poznata budućnost srpskog fudbala! (FOTO)

Objavljeno: 11.06.23 u 12:30

Videćemo hoće li Zvezda i Partizan ovo iskoristi

Završena je sezona 2022/23, a Šimon Marčinjak je svojim poslednjim zviždukom u Istanbulu spustio zavesu na fudbalsku sezonu. Ujedno je i kompletnirana UEFA-ina rang lista zemalja, koja će odrediti raspodelu viza za evropsku sezonu 2024/25.

Finale Lige šampiona nije suštinski promenilo stanje na rang listi. Čak i da je Inter trijumfovao, Italija ne bi preskočila Nemačku na trećem mestu, dok je pobeda Mančester Sitija samo učvrstila Englesku na vrhu liste, sa gotovo 17 koeficijentnih bodova više od Španije. Premijerligaši su ove sezone ostvarili najveći uspeh sa 21,300 bodova. Slede Italijani (22,357), Nemci (17,125), Španci (16,571), Belgijanci (14,200), Holanđani (13,500), Francuzi (12,583), Portugalci (12,500) i Turci (11,800).

Srbija se sa 5,375 bodova trenutno nalazi na 22. mestu rang liste. U ovoj sezoni, Partizan je osvojio 12 bodova, Crvena zvezda 6,5, Čukarički 2, dok je niški Radnički osvojio 1 bod.

FOTO: UEFA

Zašto je rezultat u poslednjoj sezoni važan od 2024. godine?

Kao što je poznato, Liga šampiona će se proširiti na 36 učesnika od naredne jeseni (umesto dosadašnjih 32). Dva od četiri dodatna mesta biće popunjena petim klubom iz dve zemlje sa najboljim koeficijentom u prethodnoj sezoni. Ako bi reforma Lige šampiona počela ovog septembra, Engleska i Italija bi dobile po još jednog predstavnika. To bi bili Liverpul i Atalanta. Rang lista će odrediti učesnike evropskih takmičenja za sezonu 2024/25. Srbija je uspela da zadrži 11. mesto, ali usled promene sistema takmičenja došlo je do određenih promena. Naš šampion neće direktno ući u grupnu fazu Lige šampiona, već će početi iz plej-ofa, dok će vicešampion takmičenje započeti u drugom kolu kvalifikacija – stazi nešampiona – umesto kao ove godine, u trećem.

Interesantno je pogledati rang listu kada se izostavi nedavno završena sezona. To su početne pozicije za ono što sledi od jula, kada počinju nove kvalifikacije. Najveća i najvažnija promena je pad Francuske, dok je Holandija skočila na peto mesto. Naravno, ovo ne mora nužno da znači da će Liga 1 ostati na tom mestu, jer tokom godine može doći do promena. Međutim, sada će se za to morati žestoko boriti.

FOTO: UEFA

Zašto je peto mesto važno?

Zbog pomenutih promena, peta liga Evrope dobija trećeg direktnog učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će četvrti klub učestvovati u kvalifikacijama. Preneseno na tek završenu sezonu, Marselj bi imao mesto u Ligi šampiona zajedno sa Pari Sen Žermenom i Lansom, dok bi se Ren borio za mesto među 36 u trećem kolu kvalifikacija – stazi nešampiona.

Glavni cilj Srbije biće da ostane među prvih 15 na rang listi, kako bi imala dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona treću sezonu zaredom, odnosno pet predstavnika u evropskim takmičenjima.

27
6
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter