1
Evrokupovi
Liga šampiona

FOTO: Twitter/@ChampionsLeague

ZAR VEĆ: Stigla šokantna vest – Srbija će izgubiti direktno mesto u Ligi šampiona!

Objavljeno: 17.10.22 u 13:43

Nisu dobre informacije.

Ova sezona u Mozzart Bet Superligi je istorijska, s obzirom da šampion ide direktno u Ligu šampiona dok viceprvak ide u kvalifikacije. Ipak, to bi vrlo brzo moglo da se promeni.

Naime, UEFA planira da od sezone 2024/25 promeni pravilo. Do sada je pravilo glasilo – ukoliko osvajač Lige šampiona osigura istu i kroz nacionalno prvenstvu, a to je gotovo uvek slučaj – šampion 11. zemlje na UEFA rang listi dobija to jedno mesto.

Ipak to više od leta 2024. godine neće biti tako. Upražnjeno mesto će pripadati ekipi koja ima najbolji koeficijent u stazi šampiona.

Jednostavnije – da je to pravilo primenjeno ove sezone, direktan plasman bi obezbedio Dinamo Zagreb koji je bio najjači nosilac sa 49.500 bodova. Crvena zvezda je imala 46.000.

Situacija bi mogla još više da se zakomplikuje ukoliko osvajač Lige Evrope (koji samim tim ima zagarantovano mesto u Ligi šampiona naredne sezone) obezbedi Ligu šampiona kroz nacionalno prvenstvo. U tom slučaju u najelitnije takmičenje ide ekipa koja ima najjači koeficijent ukupno računajući i stazu šampiona i stazu pratilaca. Ovog leta je to bila Benfika (61.000 bodova).

Jasno je ipak da je važno zadržati 11. mesto zbog broja ekipa koje bi išle u evropska takmičenja odnosno u kvalifikacije za ista.

NAJNOVIJE VESTI IZ SVETA SPORTA:

0
0
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter