0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

DARKO PUŠKARIĆ ZA HS: ‘Zahvalan sam Lali što me je doveo na Brdo! Cilj svake godine za jedan stepenik viši!’ (VIDEO)

Objavljeno: 28.06.22 u 15:20

‘Atmosfera u ekipi je fantastična! Glavni zaduženi za smeh su Belka, Miladin i Toške!’

Pripreme ekipe Čukaričkog na Bledu protiču u najboljem redu. Brđani su ‘upalili motore’ još devet dana pre dolaska u Sloveniju, a onda su pojačali tempo u narednih osam dana. Kako se pripreme bliže kraju, belo-crni postepeno smanjuju napore i pažnju posvećuju detaljima i finesama koje su preostale kako bi se kockice u potpunosti složile. Šef stručnog štaba, Dušan Kerkez, dobro je upoznao svoje izabranike, pa je pre tri dana ostvarena i prva pobeda. Čukarički je tada slavio protiv Olimpije iz Ljubljane sa 3:2, a ekipu do kraja priprema očekuju još dva susreta. Prvo će Brđani odmeriti snage protiv Brava, u utorak, a zatim protiv poljskog Slaska već u sredu.

Najiskusniji član Čukaričkog, Darko Puškarić, šestu godinu u nizi brani boje kluba sa Banovog brda. Uloga stamenog defanzivca vremenom se menjala, izborio se sa povredama iz prethodnih sezona, a sada ponovo pokazuje kvalitet koji poseduje. Osim partija na terenu, gde se od Darka uvek očekuje mnogo, zadužen je i za rad sa mlađim kolegama koji pored njega stasavaju u profesionalce. Redakcija HotSporta nalazi se na Bledu, gde smo razgovarali sa Darkom Puškarićem. Štoper je najpre sumirao utiska sa dosadašnjeg dela priprema.

DP: Za sada ide sve po zacrtnom planu, sve u najboljem redu. S obzirom na to da do sada nema povreda možemo biti zadovoljni sa tog aspekta. Što se samih priprema tiče, sve je okej, prihvatamo zahteve novog stručnog štaba. Stručni štab nije toliko zahtevan, moram da istaknem to. Ne traže oni ništa što ne može da se ispuni, ili nešto sa čime se već nismo susretali. Uigrana smo grupa, stiglo je još nekoliko pojačanja i oni su se odlično uklopili. Zadovoljni smo svakim treningom i svakom utakmicom do sada. Atmosfera u ekipi je vrhunska što je i najbitnije. Samo da ostane ovako, pa će ocena sa ovih priprema biti odlična.

  Osim popularnog Puške, na poziciji štopera od iskusnijih igrača nastupaju novajlija Nikola Vujadinović i čovek koji ima najduži staž na Banovom brdu, Stefan Šapić. Oni su zaduženi za rad sa mlađim kolegama, žargonski rečeno ‘klincima’.

DP: Oni su klinci samo kada pogledamo dokumenta, naša i njihova. To su već sjajni momci sa dosta iskustva. Ne bih delio na klince i nas matore. Konkurencija je velika i mislim da iz toga može samo da izađe kvalitet. Sa te strane smo svi zadovoljni. Prelazni rok još uvek nije gotov, videćemo da li će neko otići, ili doći. Sa brojem i kvalitetom pojedinaca, podiže se i ekipni kvalitet. Na našoj poziciji ima mnogo kvalitetnih igrača.

  Ambicije Čukaričkog su svima dobro poznate. Klub raste iz sezone u sezonu, pa se u javnosti stalno očekuje novi iskorak. Ekipa se ozbiljno pojačala. Stigla su četiri igrača, a očekuje se još jedan potpis u narednim danima. 

DP: Da bi se to desilo moramo da verujemo i da budemo spremni. Smatram da smo na dobrom putu da usvojimo taj mentalitet kao ekipa. Nije zahvalano davati nikakve prognoze, ali ponavljam, da bi došlo do iskoraka vera je klučna. Sezona će biti duga, igra se na tri fronta, svašta može da se desi. Smatram da sa iskustvom koje smo stekli, moramo sebi svake godine da postavimo za po jedan stepenik veći cilj.

  Prvi rival u kvalifikacijama za plasman u grupnu fazu Lige konferencija je ekipa Rasing Uniona iz Luksemburga. Bez mnogo razmišljanja, uloga apsolutnog favorita pripada Brđanima, ali Puškarić poziva na oprez.

DP: Istorija je na našoj strani. Opet, istorija može da se menja. Moramo pristupiti maksimalno ozbiljno, da se ne bi desilo iznenađenje. Videćemo koja je razlika između njih i prošlosezonskog protivnika. Tada nisam igrao zbog povrede, ali gledao sam naravno. U Beogradu je bilo bez golova, lopta nije htela u mrežu. Tamo smo ih ponovo nadigrali i slavili sa 0:2. To je ipak bilo prošle godine, nova sezona je nešto druga. Bez ikakvog potcenjivanja, sa maksimalnim respektom, bez obzira na to odkale ekipa dolazi. Ne smemo da dozvolimo bilo kakvo iznenađenje. Može se reći da smo favoriti, a trebalo bi da iskoristimo te dve utakmice na najbolji način. Daj Bože da bude sve kako planiramo. Mogao bi taj dvomeč da nam podigne samopuzdanje za neke naredne bitke.

Početak Superlige Srbije zakazan je već za drugu nedelju jula. Čukarički će na startu elitnog takmičenja srpskog fudbala odmeriti snage sa ekipom TSC-a. Belo-crni dobro poznaju rivala, i obrnuto, a čak se nalaze u istom hotelu na Bledu.

DP: Prvo je kolo, a sve i da nije dosta puta smo igrali protiv njih. Nema tu nikakvih nepoznanica. Pojačali su se, kao i ostatak ekipa u takmičenju. Mislim da će to biti dobra uvertita za možda i najzanimljiviju sezonu u srpskom fudbalu. Pet klubova će igrati u Evropi, prvo mesto donosi Ligu šampiona, mislim da će biti nikada uzbudljivije. Ta utakmica će takođe biti odlična, neka bolji pobedi!

Ono što raduje sve u redovima Brđana, jeste atmosfera o kojoj se stalno priča. Golman Čukaričkog, Nemanja Belić, pravio je društvo svom nerazdvojnom prijatelju prilikom ovog razgovora. Tandem na terenu, ali i van njega, ne skida osmeh sa lica. 

DP: Belka predstavlja trio glavnih zaduženih za atmosferu. Tu su Miladin i Toške takođe. Uvek neko iskoči, ali ova trojka je bez premca. Pomaže im fizioterapeut Branislav Đukić. Od kada smo došli na Bled, vilice su nam se bukvalno ukočile od smeha.

Darko je kroz bogatu karijeru radio sa velikim brojem trenera. Najviše nastupa zabeležio je pod komandom Nenada Lalatovića, koji se može smatrati njegovim ‘fudbalskim ocem’. Puškarić je istakao koliko je Lala bitan u njegovom životu i karijeri, ali ne sme da izdvoji samo jednog čoveka.

DP: Ne smem da izdvojim nikoga, ali bez ikakve sumnje moj put bi bio drugačije da nije bilo Lale. Moram da istaknem da mi je on pružio potpuno poverenje u brojnim situacijama. On me je u saradnji sa čelnicima kluba i doveo na Banovo brdo. Zahvalan sam! Ne bih smeo da izdvojim jednog trenera, jer je mnogo njih uticalo na razvoj moje karijere. Ne bih da slučajno zaboravim nekog. Nisam se čuo sa Lalom kada je preuzeo Borac, ali ja njega znam baš dobro. Znam šta se može očekivati od njegovih timova. Mislim da će Borac zbog njega ponovo ući u borbu za titulu. Želim mu puno sreće!

Puškarić je jedan od retkih igrača koji može da se pohvali dobrim skorom protiv nekog od večitih rivala. Velike je uspeh, kada se u obzir uzme veličina Partizana, podatak da Darko u zbiru ima više remija i pobeda, nego poraza od crno-belih. Timovi za koje je Darko igrao protiv Partizana slavili su u pet navrata, osam puta je bilo nerešeno, a klub iz Humske je bio bolji u 10 susreta. 

DP: Nisam znao za taj podatak! Lično mi ne znači mnogo, jer dosta je to poraza. Opet, kada uzmeš protiv kako velikog kluba imaš takav učinak… Mislim, utakmica protiv Partizana, isto kao protiv bilo kog drugog rivala nosi tri boda. Posmatram stvari na taj način, pa se ne opterećujem statistikom. Ne bih ja govorio o tome, da li je to uspeh ili ne. Mislim da o tome sude navijači, posmatrači, novinari, ne igrači.

Klub u kome je Darko ponikao, Novi Sad, nedavno je napravio fuziju sa Proleterom. Puškarić smatra da dolazi još bolje vreme za klub u kome je sve počelo kada je u pitanju  njegova karijera. 

DP: Ja sam u Novom Sadu prošao sve od petlića do prvog tima. Odrastao sam pored njihovog stadiona. Tu je krenula moja karijera, a kasnije se svašta izdešavalo sa klubom. Uprave su se menjale, rangovi takmičenja takođe. Sada vidim da se u proteklih par godina dešavaju neke pozitivne stvari, trude se ljudi da podignu klub na neki viši nivo. Došlo je do fuzije sa Proleterom, nastupaće u Prvoj ligi, pa se nadam da se neće zaustaviti tu.

Kada se spomene Novi Sad, gde je upravo Darko rođen i odrastao, neizbežna tema je mali fudbal. Neretko smo pisali o rekreaciji domaćih fudbalaskih legendi, poput Laneta Jovanovića, Miloša Krasića, Andrije Kaluđerovića… Puška je ipak zbog jednog lošeg iskustva prestao da igra, pa nije  postao član te ekipe.

DP: Nisam igrao sa njima, ali čuo sam za to. Izbegavam da igram mali fudbal, već više od 10, 15 godina. Jednom sam se ozbiljno povredio, mogao sam da završim na operaciji. U pauzi dolaze u obzir samo teretana i trčanje.

Iskusni defanzivac je ostavio dubok trag u dresu ‘Stare dame’. Puškarić je bio deo tima koji je napravio uspeh o kojem se i dalje priča – Vojvodina je savladala Sampdoriju i plasirala se u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope. Novosađani ipak nisu uspeli da naprave još jedno iznenađenje nakon eliminacije ekipe iz Serije A, kojoj se niko nije nadao.

DP: Koliko god da je utakmica bila velika, sve se brzo dešavalo. Nismo stigli da se ‘uštinemo’, da vidimo jel to realno. Igrali smo sa njim tako otvoreno, davali golove… Tek posle dva, tri dana postali smo svesni uspeha. I danas takođe postoji lep osećaj kada se prisetimo te utakmice sa Sampdorijom. Nismo bili svesni uspeha. Objektivno, imali smo kvalitet, jer u suprotnom ne bi uspeli da ih pobedimo. Viktorija Plzenj je bila naredni protivnik. Iskreno, bili su jači od Sampdorije timski. Oni su tih godina dominirali u Češkoj, Pavel Vrba je bio trener, ulazili su stalno u Ligu šampiona i Ligu Evrope. Preozbiljna ekipa! Sampdorija bolje individualce, Eder i Muriel napadači, ali Viktorija je bolji tim – podvukao je Darko Puškarić u intervjuu za naš portal.

Belka se uključio da još jednom opiše atmosferu, a onda smo iskusni dvojac Brđana ostavili da odmaraju i spremaju za naredni susret.

 

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter