0
Domaći fudbal

Fudbal Super League season 2015-2016 150 derbi derby Partizan v Crvena Zvezda Hugo Oliveira Vieira (R) celebrate scoring a goal with the Aleksandar Lukovic Damien Le Tallec Marko Grujic Beograd, 27.02.2016. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

NAJBOLJI GOLOVI U VEČITIM DERBIJIMA: Decenija bombardovanja i majstorija, da li je sutra vreme za novu magiju! (VIDEO)

Objavljeno: 15.04.22 u 09:20

Neki od najboljih golova!

Kroz istoriju videli smo veliki broj neverovatnih golova u večitim derbijima. Neki su postizani iz ogromne udaljenosti,  atraktivnim potezi su nekima od njih prethodili, a neki su bili majstorije iz slobodnjaka ili čak kornera. Na nama je da se prisetimo nekih od najlepših pogodaka u prethodnoj deceniji, i malo pre toga, a i kada su utakmice bile kompletno nezanimljive, neki majstori fudbala su se pobrinuli da imamo po čemu da pamtimo i te derbije.

  1. Večiti derbi Hugo Vijeira

Tog septembra 2015. Crvena zvezda je na svom stadionu dočekala Partizan, koji je te jeseni izborio takmičenje u Ligi Evrope, a ispostaviće se ta su tada bili najbliže prolasku grupe u poslednjih 10 godina, u tom trenutku naravno. Zvezda je još ranije ispala još u sezoni kupanja od Kairata, pa je želela da se dokaže na domaćoj sceni. Prvi pogodak na ovoj listi je remek delo Huga Vijeire, koji je dobio neverovatan pas od Ibanjeza, Argentinac ga je spojio sa loptom, a Portugalac je izašao jedan na jedan sa golmanom, i majstoriski levom nogom bocnuo loptu i matirao čuvara mreže. Ovo je bila jedna od tri lopte koju je Živko Živković vadio iz gola.

  1. Večiti derbi Leonardo

Crvena zvezda je pre toga imala izuzetno dominantnu sezonu, a u jednom momentu je imala čak i 32 boda prednosti. Crno-beli su i narednu takmičarsku godinu počeli nešto slabije od večitog rivala, ali je 152. večiti derbi bio idealna prilika za prekretnicu. Derbi će ostati upamćen po tome da Zvezda nije stvorila ni jednu priliku, a Partizan je trijumfovao majsotrijom Leonarda. Jednu dubinsku loptu Nikola Đurđič prebacio glavom, a Brazilac majstorski makazicama doneo pobedu Partizanu, i povratak u šampionsku trku.

  1. Večiti derbi Luka Milivojević

Ostala je Zvezda dva i po meseca ranije bez Evrope u dvomeču protiv Bordoa, koji je mnogim Delijama slomio srce, a i dalje je bolna rana većini koji vole crveno-bele boje. Posle toga, potpuno fokus Zvezde je bio na prvenstvu Srbije. Vatreno je počela ova utakmica, čak tri gola su viđena u prvih 15 minuta, dva u mreži crveno-belih. Ipak, nisu želeli domaći da se predaju, pa su jako krenuli u drugo poluvreme. Svega pet minuta od početka nastavka došli su do izjednačenja preko Luke Milivojevića koji je izuzetno precizno šutirao sa 25 metara i praktično lobovao čuvara mreže gostiju, Nikolu Petrovića.

  1. Večiti derbi Sejduba Suma

Igrala je Zvezda drugu godinu za redom ligu šampiona. Partizan u prethodnom periodu nije bio ni blizu titule, a izabranici Vladana Milojevića su pre tog meča gostovali na Alijanc Areni gde su pružili sasvim solidan otpor budućem evropskom šampionu. Ipak Savo Milošević je znao kako sa crveno-belima i nadigrao ih taj meč. Ipak do gola su čekali do svega deset minuta pre kraja meča, kada je nespretno reagovao Milunović, Suma došao sa lopte i šutirao sa ivice kaznenog prostora, i pogodio leve rašlje MilanaBorjana. Kasnije je Tošić duplirao prednost i osnažio pobedu Partizana.

  1. Večiti derb Kadu

Bio je ovo jedan večiti derbi bez rezultatskog značaja. Partizan je te sezone uzeo svoju petu vezanu titulu, a Zvezda je igrala samo za čast. Ipak, taj motiv je crveno-belima bio dovoljan da izađu na Stadion Partizana i bore se do poslednjeg minuta, a takav pristup im je i doneo sva tri boda i pobedu na stadionu večitog rivala još od 130. derbija, a strelac u nadoknadi sa sjajnim golom bio je Kadu.

  1. Večiti derbi Nikola Drinčić

Prekinula je Zvezda šestogodišnji post nakon ovog derbija, ali on će ostati daleko više u sećanjima kojima su bliske crno-bele boje. Ne samo da je Lukač odbranio dva penala u kratkom vremenskom razmaku, takođe je i Kojić u samom finišu doneo trijumf Partizanu. Ipak, jedan od najupečatljivijih detalja je ostala bomba Nikole Drinčića sredinom prvog dela, kojom je obeležio svoju karijeru u Partizanu.

  1. Večiti derbi Aleksandar Katai

Ova lista ne bi bila potpuna bez majstora kao što je Aleksandar Katai. Mađioničar iz Srbobrana je neko ko je možda i najdominantniji igrać u Superligi, a izabrani gol jeste sa poslednjeg odigranog derbija. Vratila se Zvezda potpuno u igru pobedom, a Partizan je kasnije kisknuo protiv Napretka. Sam gol se desio u samoj završnici prvog poluvremena, kada je loše intervenisala odbrana Partizana, a lopta je stigla do Kataija koji je jakim udarcem probušio Popovića.

  1. Večiti derbi Miloš Jojić

Meč je bio prepun borbe na terenu, prepuno oštre i grube igre sa obe strane. Pored toga videli smo prečku Kasalice i nekoliko ozbiljnih napada Partizana preko Markovića i Mitrovića. Drugo poluvreme nije donelo ništa atraktivno takođe, ali detalj koji je obeležio derbi bio je slobodan udarac Miloša Jojića, koji je sjajno pogodio, a Boban Bajković se neslavno upecao u mrežu.

  1. Večiti derbi Hugo Vijeira

Ponovo Portugalac, ovaj put zatvara listu za crveno-bele. Gol koji je viđen tada je nešto što će teško biti ponovljeno kada je najveća utakmica srpskog fudbala u pitanju. Izjednačio je Partizan u završnici prvog dela, pa su domaći želeli što pre da povedu ponovo. Tada je Hugo uhvatio neverovatan volej i pod prečku zakucao loptu i postigao gol koji je zapalio stadion.

  1. Večiti derbi Radosav Petrović

Derbi je ostao upamćen po neverovatnoj dosadi, u nedostatku bolje reči. Tačnije, onome što je tu dosadu prekinulo, a to je bomba Radosava Petrovića, koji ima naviku pobeđivanja večitog rivala, 15 minuta pre samog kraja utakmice. Time je obeležena polovina vladavine Partizana, tačnije treća uzastopna titula. Jeste da se desio pre više od deset godina, ali morali smo malo da varamo sa majstorstvom veznjaka Partizana.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter