0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

KADA SE ODLUČUJE O TITULI PARTIZAN JE NEPOGREŠIV: Crno-beli četiri od četiri u ovom veku, svi derbiji koji su odlučili prvaka! (VIDEO)

Objavljeno: 15.04.22 u 08:22

Zvezda protiv tradicije!

Veliki broj večitih derbija odigran je u 21. veku, a nemali broj njih je direktno odlučivao u borbi za titulu, a i ako nije donosio sam pehar, u mnogome je davao zavetrinu pobedničkoj ekipi da dođe do iste. Sve titule u ovom milenijumu su podeljene između Crvene zvezde i Partizana, a večiti šampioni Srbije su igrali četiri derbija u ovom veku koje možemo svrstati u odlučujuće, a svi su otišli na stranu Partizana.

  1. Večiti derbi: Crvena zvezda 1 : 3 Partizan

Ovaj derbi je dobio na značaju zahvaljujući još uvek neshvatljivom sistemu podele bodova pred plej-of, kada je u regularnom delu sezone Crvena zvezda završila sa šest bodova više od večitog rivala. Ipak bodovi su prepolovljeni, pa je crno-belima bio dovoljan trijumf u derbiju, kao i kiks Zvezde u jednom od narednih šest mečeva kako bi došli do trofoja. Meču je prethodio niz od 20 utamica u kome su oba rivala zabeležila 17 pobeda i svega tri remija.

Meč je počeo sjajno po Partizan, tada je iz slobodnog udarca prednost gostima u 21. minutu doneo Leonardo koji je izvanredan igrao čitavu sezonu, a kasnije će se ispostaviti da mu je to bio najbolji fudbal života. Potom na startu drugog dela, loše reaguje Miletić kome beži Ruiz, pronalazi u kaznenom prostoru nebranjenog Ričmonda Boaćija koji poravnjava rezultat. Remi je dovoljan bio Zvezdi za mirniji kraj prevnstva, ali Partizan se nije slagao sa tim. Najpre je Leandro Tavamba u 68. minutu iskoristio kiks Manojlovića nakon kornera i tako ponovo doneo prednost gostima iz Humske, da bi deset minuta kasnije Leonardo odveo crno-bele na nedostižnih 1:3 i tako postavio nkonačan rezultat.

Kasnije je Crvena zvezda užasno odigrala na Krovu protiv Voždovca, izgubila 3:2 i tako omogućila Partizanu da sve ima u svojim rukama, a izabranici Marka Nikolića do nisu prokockali priliku i podigli su za sada poslednji trofej u Superligi za velikana.

  1. Večiti derbi: Partizan 1 : 0 Crvena zvezda

Žedna je bila Crvena zvezda uspeha i osvete večitom rivalu. Deluje da nikada nisu u najtrofejnijem klubu u ovom delu Evrope tako jako želeli da dođu do titule i to na stadionu najljućeg rivala. To je bilo za vreme šestogodišnjeg posta crveno-belih, a broj uzastopnih titula Partizana u tom trenutku iznosio je šest. Dva boda razlike su bila u korist domaćih, pa bi Zvezda u slučaju trijumfa došla do poena prednosti, uz dve utakmice do kraja, sasvim izvesno uzme titulu.

Meč je bio prepun borbe na terenu, i van njega, desila se i tuča na južnoj tribini sredinom prvog dela. Najzapaženiji detalj na samom terenu u prvom poluvremenu bila je teška povreda Darka Lazovića, koji je u petnaestom minutu morao van terena, a van terena će biti nekoliko meseci. Pored toga videli smo prečku Kasalice i nekoliko ozbiljnih napada Partizana preko Markovića i Mitrovića. Drugo poluvreme nije donelo ništa atraktivno takođe, a da Partizan ne sačuva dva boda, nego ode na pet, pobrinuo se Miloš Jojić koji je u 90. minutu iz slobodnog udarca doneo pobedu Partizanu za euforiju na tribinama.

Ovom pobedom Partizan je i uzeo titulu, bili su sigurni u naredna dva meča, dok je Zvezda računajući ovaj derbi, do kraja vezala tri poraza i tako šestu godinu uzastopno ostala bez pehara.

  1. Večiti derbi: Partizan 1 : 0 Crvena zvezda

Bila je to sezona kada je na čelu Crvene zvezde bio Robert Prosinečki, neko ko je predviđen kao spasilac crveno-belih, igračka legenda koja mora da prekine višegodišnju dominaciju Partizana. Zbog okolnosti i verskog praznika, Delije su bojkotovale ovaj duel, pa je u ključnom meču Zvezda ostala bez podrške dvanaestog igrača.

Bio je realno Partizan bolji rival čitav meč, nije Zvezda imala odgovor na ubojiti napad Partizana, konstantno se njena odbrana nalazila na vetrometini. Ipak najbolju šansu u prvom delu imao je Andrija Kaluđerović, kada mu je tada još „sveži“ izdajnik, Vladimir Stojković, odbranio zicer. Nastavio je Partizan sa sjajnim napadima, a pobedu donosi Princ Tejgo nakon sat vremena igre, i tako vraća Partizan na nedostižna tri boda za crveno-bele.

Promenjivo su obe ekipe do kraja igrale, ali Zvezda je posebno kriminalno odigrala završniu, osvojila svega osam bodova, uz dve pobede i tako se još jednu sezonu uzastopno pomirila sa činjenicom da pehar ide u Humsku.

  1. Večiti derbi: Partizan 1 : 0 Crvena zvezda

Te polusezone, proleća 2010. godine, viđen je sva nekompentenstnost uprave Vladana Lukića, i koliko je tada najtrofejniji srpski klub vraćen  unazad. Tada je smenjen i Vladimir Petrović Pižon, a na klupu je doveden Ratko Dostanić. Zvezda je i pored vođstva u šampionskoj trci gotovo cele sezone, u derbi ušla sa minimalnim zaostatkom.

Derbi je ostao upamćen po neverovatnoj dosadi, u nedostatku bolje reči. Tačnije, onome što je tu dosadu prekinulo, a to je bomba Radosava Petrovića, koji ima naviku pobeđivanja večitog rivala, 15 minuta pre samog kraja utakmice. Time je obeležena polovina vladavine Partizana, tačnije treća uzastopna titula.

U preostala dva meča do kraja Zvezda je imala polovičan učinak, dok je šampion oba puta slavio, i tako u svoje vitrine doneo još jedan prestižni trofej.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter