0
ATP

FOTO: Twitter/@Wimbledon

PRIVREMENI KRAJ VEČNE DOMINACIJE: Niko nikada kao Novak i prisilno okončanje nenadmašive ere!

Objavljeno: 25.02.22 u 10:00

Evo kako je izgledala Novakova decenija pokoravanja tenisa

Porazom na turniru u Dubaiju, Novak Đoković će po prvi put od 03.02.2020. godine prepustiti teniski vrh nekome. Tada je Novak osvajanjem Australijan Opena prestigao Rafaela Nadala, a sada će se na tronu naći ruski teniser, Danil Medvedev.

Od kako je po prvi put zaseo na tron, jula 2011. godine, Novak Đoković je poptuno izmenio teniski svet. Nakon osvajanja Vimbldona, nakon kog je i postao prvi na svetu, Novak je u svoje vitrine dodao, ako uzmemo u obzir taj turnir, 18 Grend slem turnira, dok su Nadal, Federer i Mari uzeli isto toliko ukupno u tom periodu. Zatim za vreme decenije Đokovića, na prvom mestu liste pomenuti trio je ukupno proveo 173 nedelje, a Novak je sam na vrhu bio neverovatnu 361 nedelju, duplo više nego svi ostali zajedno.

FOTO: Twitter/@DjokerNole

U međuvremenu je i oborio nekoliko manjih rekorda. Privremeno je bio izjednačen na vrhu liste igrača sa najvećim brojem Grend slemova, najviše poena skupljenih u jednom trenutku (16.950), najveća razlika u istoriji u odnosu na drugoplasiranog tenisera, čak sedam puta je završavao godinu na prvom mestu, što je takođe apsolutni rekord, čak četiri puta je držao tri titule na najvećim turnirima u isto vreme, jedini igrač koji je imao sve Slemove u svom vlasništu u jednom momentu (Vimbldom 2015, USO 2015, AO 2016, RG 2016), 27 vezanih pobeda na Slemovima, kao i bolji skor u međusobnim duelima sa Federerom, Nadalom, Marejem i Vavrinkom, najboljim teniserima u istoriji igre.

Zatim još neka od dostignuća su 37 osvojenih Masters titula, dva osvojena Zlatna Mastersa (niko drugi nema ni jedan kompletiran), najviše osvojenih Masters turnria u sezoni (šest 2015.), zatim iste godine je igrao i osam finala što je takođe rekord, 31 uzastopna pobeda na Masters turnirima, 62 osvojene titule na velikim turnirima, najviše pobeda protiv top 10 igrača (229), zatim najviše pobeda protiv top 5 igrača (108), kao i jedini igrač koji je ikada osvojio dvocifren broj velikih turnira u jednoj godini (deset trofeja 2015.) i još mnogo, mnogo toga…

FOTO: Twitter/@RolexPMasters

I niko ne sumnja da bi pored Novakovog imena stajala, u ovom momentu, 22 Grend slema i još veći broj nedelja na prvom mestu da nije bilo sramotne diskvalifikacije na US Openu, kao deportacije ove godine iz Australije. Ipak i pored svega toga Novak Đoković je statistički daleko najuspešniji teniser u istoriji sporta, a Danilu Medvedevu želimo sreću, da proba da obori sve rekorde što pre, a za to bi mu trebalo „samo“ pet godina kontinuiranih titula na Slemovima kako bi stigao do broja 21. i da u narednih sedam godina bude, bez ikakvih prekida, padova ili zamrzavanja, na prvom,mestu ATP liste.

FOTO: Facebook/Australian Open

 

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter