1
Evrokup

FOTO: STARSPORT

HS ANALIZA – ZVEZDA U VALENSIJI: Ključ leži u skoku, odbrani i veri – kad je mogao Real, zašto ne bi pala i Valensija?

Objavljeno: 16.01.19 u 00:01

Košarkaši Crvene zvezde danas od 20:45 u Valensiji će pokušati da dođu do pravog malog čuda i zabeleže trijumf nad nekadašnjim rivalom iz Evrolige, kojim bi napravili veliki korak ka narednoj fazi takmičenja. 

No, koliko je realno da do toga dođe i šta bi trebalo da se dogodi kako bi crveno-beli bacili znatno bogatijeg rivala na „pleća“?

Pre nego što pređemo na analizu, red je da pojasnimo razlog iz kog bi ova pobeda Crvene zvezde bila podvig. Da crveno-beli ovaj susret dočekuju kompletni, nema sumnje da bi šanse za trijumf bile znatno veće, jer bi Milan Tomić mogao da računa na znatno veći doprinos Maika Cirbesa i Bilija Berona, dok bi u odbrani mogao da se osloni na Branka Lazića. Ovako, Lazić je uz Marka Kešelja ostao u Beogradu, dok je pitanje koliko će na terenu moći da izdrže Beron i Cirbes.

Ključ pobede crveno-belih krije se u tri faktora – kontroli skoka, izgubljenim loptama i odbrani.

Kontrola skoka

FOTO: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde su pod obručem do sad imali nešto bolji učinak od Valensije, pošto su na 12 odigranih mečeva Evrokupa imali 35.58 skokova u proseku, naspram 32.08 Valensije. Ukoliko Maik Cirbes bude ne bude spreman za veće napore, možda bi Tomić mogao da se osloni na mladog Dušana Ristića. Visoki Novosađanin, u kombinaciji sa snagom Majkla Odžoa, bi mogao da predstavlja pravo iznenađenje za Špance. Razlog za to se krije u činjenici da bi pobeda u „bici pod obručima“ crveno-belima dala znatno bolju „pol poziciju“, limitiravši Valensijine pokušaje da iz „popravnog“ dođe do prilike za koš, što im je do sad polazilo za rukom u proseku 9,58 puta. Zvezda svakako ima šta da ponudi kad je skok u pitanju, jer pored centara u tom delu igre se ističu i Mo Faje i Boriša Simanić, što je prednost koju bi crveno-beli trebalo da iskoriste.

Izgubljene lopte

FOTO: STARSPORT

Crvena zvezda je sa 15,17 izgubljenih lopti po meču ubedljivo prva u Evrokupu, što znači da crveno-beli prosečno po meču na ovaj način ostanu najmanje bez 14 poena (15 izgubljenih lopti jednako je najmanje 30 poena, ukoliko svaki napad bude okončan pogođenom dvojkom, a realno je da šut bude nešto manji od 50%). Manji broj izgubljenih lopti značio bi i veći posed, bolja kontrola vremena, i mogućnost diktiranja tempa koji odgovara crveno-belima

Odbrana

FOTO: STARSPORT

Crvena zvezda je na utakmicama koje je pobeđivala prosečno ubacivala 87 poena, dok je Valensija do pobeda stizala prosečno ubacivši 84 poena. Crveno-beli svakako imaju kvaliteta da se nose sa Špancima, ali je neophodno da izostanak Branka Lazića nadomeste ne samo po pitanju liderstva, već i po pitanju energičnosti i stamenosti koju donosi u odbranu. 

Valensija u proseku u Evrokupu u Top 16 fazi postiže 82 poena po meču, dok prima 74.  Sa druge strane, crveno-beli su u proseku na prethodna dva meča primali 75 poena, dok su postizali 78.50, što će reći da ključ pobede leži u odbrani. Ukoliko bi košarkaši Crvene zvezde pod svojim košem odradili dovoljno dobar posao i Valensiju sveli na manje od 78 poena, trijumf bi bio u rukama napada. A izlišno je govoriti koliko bi crveno-belima na ovakvom gostovanju značilo da dođu do lakih poena iz kontre nakon dobre odbrane.

Zaključak

Pred košarkašima Crvene zvezde je izuzetno težak zadatak, jer igraju protiv po mnogima prvog kanidata za osvajanje Evrokupa, ali daleko od toga da tim Milana Tomića nema šta da traži u Valensiji. Ukoliko je ekipa koja je prošle godine ostala bez pehara ABA lige, predvođena Dušanom Alimpijevićem i plejadom golobradih momaka „pojačanih“ Perom Antićem i Tejlorom Ročestijem, uz krajnje nepouzdane Matijasa Lesora i Džejmsa Feldina, uspela da savlada Real u sred Madrida, postavlja se pitanje zašto ne bi mogla da padne i Valensija u Valensiji? Pogotovo što su to crveno-beli već uspevali da učine, i to više puta? Pogotovo ako se u obzir uzme da je plafon ovogodišnjeg sastava ipak znatno veći u odnosu na onaj koji je prošle sezone istrčao na parket dvorane u Madridu. A i red je da crveno-beli pruže jednu iznadprosečnu partiju na gostovanjima ove sezone.

0
0
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter