0
Evrokup

Kosarka Basketball ABA season 2018-2019 Partizan v Crvena Zvezda Beograd, 24.11.2018. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

KOMBINATORIKA EVROKUPA: Od kombinacija glava zaboli… Šta, gde i koliko mogu crveno i crno-beli?

Objavljeno: 18.12.18 u 14:47

Sutra i prekosutra biće odigrani mečevi 10. kola preliminarne faze Evrokupa, a pred poslednjih 40 minuta postoji nekoliko kombinacija koje bi mogle značajno da utiču na šanse Crvene zvezde i Partizana (ukoliko savladaju Turk Telekom sa više od pet poena razlike) u narednoj rundi takmičenja.

Najinteresantniji po ljubitelje sporta u Srbiji bio bi razvoj situacije po kom bi se „večiti“ po prvi put u istoriji našli u istoj grupi nekog evrotakmičenja.

Da bi do toga došlo, potrebno je da Partizan u svojoj grupi C bude četvrti i uđe u grupu H, ali i da se poklope neki rezultati iz Zvezdine grupe A.

Naime, crveno-beli trenutno zauzimaju treće mesto, sa istim odnosom pobeda i poraza kao Andora, ali uz lošiji međusobni skor, pa je Zvezdi neophodno da sutra savlada Galatasaraj, kao i da Monako u Andori bude bolji od domaćeg sastava.

FOTO: STARSPORT

To bi donelo sledeći raspored:

  1. Monako 8-2
  2. Crvena zvezda 6-4
  3. Andora 5-5

Tako bi crveno-beli i crno-beli otišli u grupu H, gde se već nalaze Uniks i još jedan abaligaš, Cedevita.

Najverovatniji ishod jeste i najnepovoljniji po crveno-bele, a on bi značio da Andora bude bolja od Monaka, pa Zvezdu pobeda nad Galatasarajem u Turskoj ostavlja na trećem mestu, što bi značilo da izabranici Milana Tomića u narednoj rundi imaju znatno teži zadatak od očekivanog, pošto bi se za nastavak takmičenja borili sa Valensijom, Unikahom i po svoj prilici Limožem, mada svoju šansu vidi i turski Tofaš. Doduše, Limož dočekuje poslednjeplasiranu Arku iz poljskog grada Gdinja, te plasman ne bi trebalo da bude doveden u pitanje.

FOTO: STARSPORT

Dakle, pobeda Zvezde i pobeda Andore znače sledeće:

  1. Monako 7-3
  2. Andora 6-4
  3. Crvena zvezda 6-4

Iako zvuči kao naučna fantastika, poraz od Galatasaraja bi crveno-belima zapravo mogao da donese i nešto dobro, ali je za to neophodno da se „poklopi“ i rezultat iz Breše, gde gostuje Ulm.

U slučaju da Zvezda izgubi, a Ulm slavi protiv Breše, obe ekipe bi imale isti skor, 5-5. Drugi na listi „tajbrejkera“ jeste međusobni skor. Zvezda je slavila u Beogradu 88:73, Ulm je u Nemačkoj dobio 95:80, pa je međusobni skor izjednačen, pošto obe ekipe imaju po pobedu, ali je i koš razlika, treća stavka koja razdvaja timove, ista – sa po 15 poena su dobili i jedni i drugi. 

FOTO: STARSPORT

Odgovor će verovatno dati sledeća stavka – koš razlika. Crvena zvezda trenutno ima +40, dok Ulm ima -20. To znači bi eventualni poraz od 30 razlike uz pobedu Ulma od 30 razlike nad Brešom Nemce popeli na treće mesto i poslali u „grupu smrti“, dok bi Zvezda u narednoj rundi igrala u grupi F sa Partizanovim rivalom iz grupe Asvelom, Frankfurt Skajlajnersima i verovatno Lokomotivom iz Kubanja, ili, ukoliko bi Alba slavila u Berlinu u poslednjem kolu protiv ruskog predstavnika, Nemcima. 

FOTO: STARSPORT

Mada, čak i ako bi ispalo (bar po imenima klubova) nepovoljno po crveno-bele, može tim sa Malog Kalemegdana da se sa punim pravom nada prolasku dalje jer je u Evroligi na pleća bacao i jedne i druge, pa ne postoji praktični nijedan razlog iz kog bi igrači u crveno-belim dresovima trebalo da se plaše bilo koga. Uostalom, glavni cilj čete Milana Tomića i jeste povratak u Evroligu pa im ova potencijalna četiri meča sigurno mogu dosta značiti.

FOTO: STARSPORT

Što se Partizana (3-6) tiče, prvi uslov je da Zenit  danas ne savlada Asvel i da Valensija ne izgubi od Trenta. Ukoliko se to desi, crno-beli će biti eliminisani jer bi čak i pobedom ušli u krug koji čine Trento, Turk Telekom i Partizan. Ova tri kluba bi u tom slučaju pravila mini-tabelu na kojo je najbolji Turk Telekom sa 3-1 (2-0 protiv Trenta, 1-1 sa Partizanom), Partizan bi imao 2-2 dok bi Trento zauzeo poslednje mesto sa 1-3.

Kako izabranici Andree Trinkijerija teško mogu dalje od četvrtog mesta, ujedno i poslednjeg koje nosi plasman u narednu rundu, najverovatnija grupa u kojoj mogu da završe jeste H grupa, gde se već nalaze ruski Uniks i Cedevita, dok će poslednja ekipa stići iz grupe u kojoj se nalazi Crvena zvezda. Kako smo već pisali gore, ukoliko Zvezda slavi protiv GalatasarajaAndora izgubi od Monaka očekuje nas prvi večiti derbi u evrotakmičenjima. Ukoliko, pak, Andora bude bolja od Francuza na svom terenu, ona će biti ta četvrta ekipa u potencijalnoj Partizanovoj grupi.

Crno-belima će verovatno biti neophodnapobeda od pet ili više razlike kako bi preskočili Turk Telekom (4-5). Turski tim je u 5. kolu slavio 77:72. U slučaju da utakmica bude okončana pobedom Partizana od tačno pet poena, bolja koš-razika (Partizan -30, Turk Telekom -38) bi Partizan odvela u narednu rundu. 

Košarkaši Partizana u teoriji mogu i do treće pozicije, ali je potrebno da Zenit izgubi od Asvela na svom parketu a Valensija slavi protiv Trenta. U tom slučaju, bilo kakva pobeda bi crno-belima garantovala prolaz dalje, jer crno-beli bi na mini tabeli imalu bolji skor od Zenita i Italijana, a ukoliko bi taj trijumf bio veći od pet poena razlike Beograđani bi zauzeli treće a Zenit četvrto mesto.

I na kraju, ukoliko Asvel slavi u Rusiji a Trento iznenadi Valensiju, Partizan ne može do trećeg mesta, pošto je na mini tabeli Turk Telekom ispred crno-belih sa 4-2, Partizan ima 3-3 i zauzima četvrto mesto.

Ako se potrefe rezultati pa Partizan završi na trećem mestu, odmeriće snage sa Monakom, Ritasom i drugoplasiranom ekipom B grupe, berlinskom Albom ili Lokomotivom iz Kubanja.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter