0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

IZ ‘ORLOVSKOG GNEZDA’: Tanka je nit između ‘epizode’ na Mundijalu i istorijskog uspeha…

Objavljeno: 08.06.18 u 16:50

Sutra se utakmicom protiv Bolivije završavaju pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za Mundijal, a nakon nešto ‘sporijeg’ početka boravka u Austriji sve oko ’orlova’ ide uzlaznom putanjom. Baš na vreme.

(Od izveštača HotSporta u Austriji)

Srbija ima sedam miliona selektora i naravno da svako ima svoje mišljenje ko bi trebalo da igra, a ko da otpadne sa spiska. Čak se i novinari među sobom ne slažu oko sastava, ali su svi saglasni da je konačno došao momenat da i fudbalski nacionalni tim zablista na najvećem planetarnom takmičenju.

I zaista, svima su na usnama dve reči – Vreme je!

Boravak u Austriji za srpsku ekspediciju protekao je u najboljem mogućem redu. Osim terena, koji je prilično mekan prema rečima Luke Milivojevića i Dušana Tadića, uslovi u Bad Valtersdorfu su idealni, a i vreme gotovo identično onom koje će dočekati ‘orlove’ u Rusiji.

Kratkotrajni pljuskovi i naoblačenja nisu remetila planove, a neretko je sunce van svake prognoze pržilo kao da je u pitanju Mediteran, a ne brdovita Austrija.

Došao je i prošao taj Čile, nije dosta toga štimalo u prilično kombinovanom timu Mladena Krstajića, a ni navijači u dijaspori nisu položili ispit. Bilo je čak i dobacivanja sa tribina, uzburkala se srpska javnost, a onda ju je primirio upravo selektor.

Sutradan je izašao pred novinare i preko pola sata odgovarao na sva pitanja koja su interesovala srpsku fudbalsku javnost, a zaključak svih bio je – Bingo! Baš to je bilo što je potrebno.

FOTO: HOTSPORT

Krstajić se otvorio, odgovorio na svako ‘škakljivo’ i provokativno pitanje i bez zadrške najavio da će se do kraja priprema svi igrači, koji to nisu učinili, obratiti novinarima i na taj način srpskoj javnosti.

‘Sedma sila’ ume da bude gruba, možda i nepravedna, ali kada traži pitanja potrebni su joj odgovori. Ma kakvi oni bili. Umesto toga, igračima je dala mir posle poraza od Čilea, koji ništa ne znači, ali boli kada dođe u 88. minutu i to nakon što smo evidentno bili bolji od rivala.

A onda je došao i taj dan kada je pred srpske novinare posle prilično dugog perioda izašao Sergej Milinković-Savić, zvezda svetskih medija ovih dana i verovatno najveća ‘bomba’ koja se sprema za letnji prelazni rok.

Pomalo i stidljivog vezistu Lacija (još uvek), opustio je Dušan Duća Tadić koji je sa javnošću podelio detalje iz ‘austrijskog života’ reprezentativaca i kako provode slobodno vreme. Priče o ‘Čoveče, ne ljuti se’, šahu i igranju NBA igrice na ‘Soni Plejstejšnu’ možda deluju banalno, ali su jasno pokazale da među ‘orlovima’ vlada idilična atmosfera.

A to je ono što ni novinari u Austriji, a ni srpska javnost nije imala prilike da vidi sa tekućih priprema. Igrači su tražili mir, i dobili su ga, ali osim društvenih mreža, do danas nije bilo ništa za preneti o atmosferi u timu, bilo ono dobro ili loše. Zato posle današnje konferencije, pred meč sa Bolivijom i sam put u Rusiju, sve deluje mnogo vedrije.

FOTO: STARSPORT

Srbija ima čemu da se nada, a linija između uloge epizodiste u grupi E i istorijskog uspeha kakav bi bio ostvaren prolaskom u osminu finala veoma je mala.

Ta tanka nit nije, ni da li će Sergej, Nemanja, Mitar ili Adem ponoviti igre iz ove sezone, niti hoće li Kostarikanci biti borbeniji 17. juna u Samari, kao ni da li će Džaka i Šaćiri provocirati 22. juna u Kalinjingradu.

Tu tanku nit drže naši momci i samo oni se pitaju i odlučuju da li će nasesti na provokaciju kada im neko od albanskih Švajcaraca dobaci tokom utakmice ‘nezavisno Kosovo’ ili će stati svi jedan drugom uz rame, zagrliti se i pobedom koja bi ih mnogo više zabolela im odgovoriti na sve.

Prvi meč protiv Kostarike jeste najvažniji, ali bi već neuspehom u drugom protiv Švajcaraca to sve palo u vodu.

Ovo je Svetsko prvenstvo, a mi nismo toliko jaki da možemo da kalkulišemo. Prve dve su najvažnije, ali pre svega najvažniji smo mi. Malo li smo puta padali na ispitu atmosfere i zajedništva na najvećim takmičenjima.

Zato je najbitnije da ‘orlovi’ budu porodica. A deluje da uistinu to jesu…

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter