4
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT OTKRIVA: Evo koliko para je Zvezda zaradila od osvajanja titule prvaka!

Objavljeno: 08.05.18 u 00:25

Pare nisu problem, para nema. Dok se u velikim ligama navijačima zavrti u glavu od basnoslovnih suma koje dobijaju šampioni nekih liga, navijači u Srbiji mogu samo da prasnu u smeh.

Ukupan nagradni fond Superlige je 318 hiljada evra, ako bacimo pogled na englesku Premijer ligu, u kojoj se nagradni fond od TV prava meri u milijardama, možemo samo da se nasmejemo – od muke.

Fudbalsko prvenstvo u Srbiji ulazi u završnicu, šampion je već poznat i ostao je samo završni čin pre spuštanja zavese. Nakon čega će klubovi sumirati utiske i krenuti u pripreme za novu sezonu. Zahvaljujući televizijskim pravima koja je obezbedila Arena Sport šampion Srbije Crvena zvezda, ali i ostali učesnici (osim ekipa koje ispadaju iz prvenstva) biće nagrađene sa, za naše uslove astronomskih 50.000 evra, ali za fudbalske uslove, tek simboličnom cifrom.

– Šampion Srbije dobiće 50.000 evra, drugoplasirani 40. 000, trećeplasirani 30.000 evra. Od četvrtog mesta ekipe će dobijati 28.000, 26.000 i tako sve do četrnaeste pozicije. Nagradni pul obezbeđen je od vlasnika TV prava, rekao je za HotSport Generalni sekretar Zajednice Superlige Srbije gospodin Branislav Delić.

Takođe trebalo bi istaći i podatak da je „zarada“ u srpskom fudbalu opala, jer je pre samo dve godine šampion zaradio 100.000 evra.

Inače, Superliga Srbije jedina je u okruženju koja za plasman daje finansijsku motivaciju klubovima, te je iako su ove cifre niske lider u regionu.

Kao primer koliko svetlosnih godina je naš fudbal udaljen od najvećih liga uzmimo zvaničan podatak da će ovogodišnji osvajač Premijer lige od TV prava inkasirati 156 miliona funti, a ekipe koje napuste ligu neverovatnih 100 miliona. Premijer liga od televizijskih prava zaradi 5,1 milijardu, a na kontu prenosa po meču timovi zarade 10.6 miliona funti po utakmici.

Slično stanje je i u španskoj primeri, Real Madrid je prošle sezone zaradio 150 miliona, a poslednje plasirana Granada 62 miliona.

0
1
4 Komentara
  1. Bogami ovo je smesno,TV prava daj sta das.Postojala je cena od 5.000e po utakmici koja se prenosi,to kada se pomnozi sa brojem prenesenih utakmica,i Zvezda i Partizan bi trebalo da inkasiraju 175.000e (tako nesto). „astronomskih 50k“ ne sme se zadovoljiti se sa time,posle se pitamo gde je nas fudbal,a imamo mnogo talentovanih fudbalera.Potreban je sponzor za ligu,koji ce davati neki pristojan novac,TV prava da ne pricam.Samo treba videti koliko ta ARENA zaradjuje,od svoje predplate (svaki 2 kafic u Srbiji ima Arenu,svaka kladionica,znate li koji su to novci) potrebno je i oni da daju novce. Drzava preko opstina da donira za renoviranje terena,posto drzava i daje novac za sportske objekte,ali gde to ode ?! Srediti finansije,pa ce se videti da i ovde moze da se igra pristojan fudbal,a i tu je naravno do publike.Slobodan ulaz,pristojno puni stadioni,ulaz 200 300 din,maksimum 1.000 navijaca.Da jesmo sirotinja,ali ne bas tolika da ne moze karta da se kupi

    1
    0
    Odgovori
    • Vidi sine decko, nije frka da se da vise para za kartu i za prenos, problem je sto ti das 300 dinara i gledas namestenu tekmu, pogledaj samo koliko je penala svirano partizanu ove sezone, pogledaj kvalitet stadiona, trave i fudbala. Koje su to taktike i kakvi centarsutevi.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter