2
Košarka

HOTSPORT ANALIZA: Kako su se košarkaši iz Srbije pokazali u ligaškom delu NBA sezone? (VIDEO)

Objavljeno: 12.04.18 u 21:10

Srpska košarka ove godine imala je pet predstavnika na terenima NBA lige. Čast naše države branili su Miloš Teodosić (LA Klipers), Boban Marjanović (LA Klipers), Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulvs), Nikola Jokić (Denver Nagets) i Bogdan Bogdanović (Sakramento Kings).

Dvojici je ovo bila prva sezona – Teodosiću i Bogdanoviću, dok preostala trojica već imaju zavidan broj mečeva iza sebe.

Nažalost, samo Bjelica je sa svojom Minesotom uspeo da se nađe među 16 najboljih ekipa lige, a o učinku svakog igrača ponaosob moći ćete da pročitate u nastavku teksta.

Boban Marjanović

Popularni Bobi je, nakon perioda provedenog u San Antonio Sparsima i Detroit Pistonsima, stigao krajem januara u sklopu razmene sa LA Klipersima u „grad anđela“, dok je u drugom smeru otišao Blejk Grifin.

Iako je više vremena proveo van igre nego na parketu, Marjanović je imao nekoliko sjajnih partija, a najbolju je pružio protiv Denvera u dresu Klipersa 27. februara, kada je njegov tim slavio 122:120. 

(Youtube/ LA Clippers)

Na 39 mečeva zabeležio je prosečno šest poena i 3,7 skokova, uz jedan start, 18 pobeda, 21 poraz i jedan dabl dabl učinak.

Ukupno je postigao 235 poena, imao 144 skoka, 22 asistencije, 11 blokada i 10 ukradenih lopti.

Miloš Teodosić

Teo je u NBA ligu stigao kao jedno od najvećih imena evropske košarke, ali je utisak da nije ispunio sve ono što su navijači očekivali od njega. Uprkos sjajnim partijama s vremena na vreme, čini se da će još malo vremena proći, pod uslovom da ne bude problema sa povredama kao ove sezone, pre nego što naš reprezentativac zaigra na prepoznatljivom nivou.

(Youtube/FreeDawkins)

Odigrao je 45 mečeva, od čega je 36 započeo na terenu, i za to vreme postigao je 429 poena, uz 209 asistencija, 126 skokova, 23 ukradene lopte i pet blokada. Prosečno po meču, beležio je 9,5 poena i 4,8 asistencija.

Nabolju partiju pružio je 26. januara protiv Memfisa u pobedi 109:100, kada je ubacio 18 poena.

Bogdan Bogdanović

Bogdanović je u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi pružio neke sjajne partije, a najupečatljivija jeste ona sa utakmice tokom ol-stara kada je u Timu sveta sa 26 poena bio najbolji pojedinac i poneo sa sobom titulu najkorisnijeg igrača utakmice.

(Youtube/NBA)

Odigrao je sjajnih 78 mečeva, ubacio ukupno 917 poena, 258 puta je asistirao, 223 puta uhvatio loptu pod košem, dok je 72 puta ukrao loptu protivniku, uz 16 blokada.

Ako izuzmemo ol-star meč, najbolju partiju pružio je protiv Jute u porazu 120:105 ubacio 25 poena. 

Čak 53 meča je započeo.

Nemanja Bjelica

Jedini košarkaš koji će igrati u plej-ofu, bivši krilni centar Crvene zvezde i Fenerbahčea nije briljirao ove godine, ali je na momente pokazao da nije slučajno deo „NBA karavana“. 

Na 67 mečeva, od čega 21 kao starter, zabeležio je 38 pobeda. Tokom sezone ubacio je 454 poena, uz 274 skoka, 86 asistencija, 50 ukradenih lopti i 16 „rampi“. 

Najbolju partiju pružio je protiv Bostona, ubacivši 30 poena.

(Youtube/ FreeDawkins)

Nikola Jokić

„Džoker“ je ove godine nastavio po starom – igrao je sjajnu košarku, dobro se zabavljao, i postao je košarkaš van teritorije SAD sa najviše tripl-dabl mečeva u istoriji takmičenja – 16.

Odakle početi? Skoro briljantne brojke govore dovoljno za sebe – 1385 ubačenih poena, 803 skoka, 458 asistencija, 90 ukradenih lopti i 61 blokada za 75 mečeva više su nego sjajan rezultat, a još impresivnije zvuči to što je imao u proseku dabl-dabl od 18,5 poena i 10,5 asistencija po meču.

Izostao je poziv na ol-star, ali je zato na momente zaista izgledao kao superzvezda – u pet navrata je prebacio 30 poena, a najbolju partiju pružio je protiv Klivlenda 113:108, kada je ubacio 36 poena 3. marta.

Kao starter započeo je 73 meča, uz 43 pobede, 32 poraza, 38 dabl dabl i deset tripl dabl učinaka.

(Youtube/ FreeDawkins)

 

0
0

2 Komentara

  1. Slazem se za sve osim za Bjelicu. On nikada nije bio atraktivan igrac, ali jeste igrac koji cini dosta za tim, pre svega defanzivno. Donosi stabilnost i uravnotezenost. Pa ne bi igrao po 20min u proseku a da je toliko podbacio.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter