1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

ABA LIGA: Velika drama u Baru! ‘NBA partije’ Nidama i Vranješa vraćaju seriju u Beograd!

Objavljeno: 25.03.18 u 22:05

Derek Nidam i Nemanja Vranješ su briljirali večeras i sa ukupno 57 poena presudili aktuelnom šampionu.

Mornar je u Baru porazio Crvenu zvezdu sa 88:84 te će finalista plej-ofa ABA lige biti poznat nakon majstorice u Beogradu.

Zonskim presingom na startu utakmice Mornar uspeva da se odbrani u par napada, i da vezano pogodi za 4:0 na startu. Potom je Lesor pogodio prve Zvezdine poene, a Nidam odmah na drugoj strani ekspresno stigao do koša. Dosta bolja igra domaćina na startu, uz sjajnu podršku pune dvorane u Baru. Milko Bjelica je bio u lošem ritmu na početku meča i sa ‘svojih pozicija’ nije dolazio do poena. Nakon jednog promašenog zicera, Mornar uspeva da ubaci čak pet poena u jednom napadu. Vranješ je pogodio za tri, da bi u isto vreme ispod koša Lesor napravio faul nad Vujoševićem koji je pogodio bacanja. Ukupna serija u tom momentu je bila 8:0, za vođstvo Mornara od 14:6.

Potom se crveno-beli vraćaju i serijom od sedam vezanih poena prilaze na samo pola koša zaostatka. Iz ugrožene situacije Barani su ‘pobegli’ slobodnim bacanjima nakon tehničke greške koju je zaradio Branko Lazić. Onda opet jedan bolji period crnogorskog tima, Zvezda je u tim momentima retko šta uspevala da odbrani te već u finišu prvog kvartala Barani dolaze do dvocifrenog vođstva – plus 11. Vranješ je sa linije penala postavio i konačnih 12, ali je prva deonica ipak završena sa 30:21 košem Bjelice u poslednjoj sekundi kvartala preko Rejli-Rosa.

I početkom druge četvrtine Bjelica smanjuje minus svog tima, serija Zvezde od sedam uzastopnih poena kojim Beograđani stižu na samo pet poena minusa. U drugom kvartalu se dosta toga vrtelo oko učinka centara, pogotovo Vujoševića i Omića u reketu koji su imali velike uloge za svoje ekipe. Iako je Zvezda mislila da će odbranom Mićovića nad Bjelicom imati prednost i forsirala tu igru, čini se da je to više odgovaralo Mornaru koji je poenima iz reketa ponovo stigao do plus 11. Kraj prvog poluvremena je potpuno obeležio Alen Omić sjajnom rolom. Slovenački centar je potpuno vratio Zvezdu rezultatski, bilo je 46:45 za domaće uz nekoliko faulova koje je iznudio od centara Mornara i tako ih stavio u nelagodnu poziciju pred nastavak utakmice.

Zvezda je bila na ivici preokreta početkom treće četvrtine, kao presudan momenat ove utakmice mogao bi se izdvojiti detalj na četiri minuta pred kraj kvartala, kada Matijas Lesor sjajno zakucava loptu i spušta crveno-bele na dva poena minusa. Imala je priliku Zvezda da trojkom i eventualno povede, ali Pero Antić poklanja loptu igračima Mornara, nakon čega sledi trojka Mićovića i nova serija Crnogoraca kojom su se opet odlepili, ali se, ovoga puta, činilo nedostižno.

Gosti su u poslednju četvrtinu ušli sa zaostatkom od tri poena, ali je Mornar do koševa mnogo lakše dolazio nego Crvena zvezda. Još jedan ‘poklon’ igrača Zvezde u tom momentu, zbunjena reakcija Omića i Davidovca nakon koje sjajni Nemanja Vranješ postiže trojku, svoju četvrtu večeras. Onda i peta trojka Vranješa, a zatim i šesta! Mornar odlazi na 78:66 na četiri minuta do kraja utakmice. I Derek Nidam je bio izvanredan, Vranješu se pridružio poenterski i Amerikanac te crveno-beli sada imaju zaostatak od 14 razlike na samo četiri minuta do kraja meča.

Ognjen Dobrić od četiri vezana slobodna bacanja pogađa tri, pa je potom precizan i nakon kontre za svojih pet poena u nizu. Nakon novog promašaja Mornara, isti igrač ponovo poentira sa bacanja posle faula Nidama u reketu Zvezde. Nastavlja se velika serija Dobrića koji postiže osmi poen u završnici utakmice nakon još jedne kontre i dovodi Zvezdu do 85:81. Na 50 sekundi do kraja Dejan Davidovac je ubacio trojku za minus od četir poena opet, ali Mornar uspeva da se snađe u napadu. Na 30 sekundi do kraja fenomenalni Ognjen Dobrić pogađa novu trojku za 87:84, ali to je sve što je mogla da uradi u finišu Crvena zvezda.

JADRANSKA LIGA – POLUFINALE – DRUGI MEČEVI

Cedevita – Budućnost 82:75
Mornar – Crvena zvezda 88:84

0
0
1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter