0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT KALENDAR – UZBUDLJIVA 2017: Šta nas čeka od sportskih događaja posle januara (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 29.01.17 u 22:41

Igraće se košarka, odbojka, fudbal i još mnogo toga.
Polako se završava prvi mesec u 2017. godini koji je bio bogat sportskim događajima. Serena Vilijams i Rodžer Federer su slavili na Australijan openu, Francuzi su odbranili svetsku titulu a u Africi se igra završetak Kupa nacija.

Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani (mart) 

Jedan od događaja koji će zasigurno obeležiti godinu pred nama u Srbiji. Od 3. do 5. marta će se evropska atletska elita sjatiti u Beograd, Kombank arenu, gde će se odvijati veliko nadmetanje u „kraljici sportova“ koja se na velika vrata vratila u našu zemlju. Svima koji žele da isprate prvenstvo Evrope u atletici biće na raspolaganju 10.000 mesta u najvećoj dvorani na ovim prostorima. Ivana Španović će zasigurno imati vetar u leđa pred svaki skok, ali i u svojim disciplinama Asmir Kolašinac, Emir Bekrić, Mihail Dudaš i ostali naši atletičari.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

IIHF Svetsko prvenstvo (maj)

Ljubitelji hokeja će od 5. do 21. maja uživati u nadmetanjima najboljih nacionalnih timova na ledu. Organizacija je pripala Parizu i Kelnu, odnosno Francuskoj i Nemačkoj. Ta organizatorska kombinacija je pobedila Dansku i Letoniju koje su takođe želele da ugoste najbolje hokejaše planete. Pored domaće Nemačke će u grupi A biti Rusija, SAD, Švedska, Slovačka, Letonija, Danska i Italija, što znači da ćemo već u Kelnu gledati derbi zemalja koje imaju najjače lige, NHL i KHL. U grupi gde se nalazi drugi domaćin, Francuska, još su Kanada, Finska, Češka, Švajcarska, Belorusija, Norveška i Slovenija.

Fajnal for Evrolige (maj)

Epilog Evrolige koja je u toku videćemo u drugoj polovini meseca maja sledeće godine. Još uvek se predviđa ko bi mogao tamo da se nađe, potencijalno bi i Srbija mogla da ima predstavnika imajući u vidu aktivno učestvovanje Crvene zvezde u borbi za četvrtfinale. Jedino se zna da će tribine biti pune, jer su karte planule istog dana kada su i puštene.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

FIFA Svetsko prvenstvo U20 (maj)

Ovo je 21. po redu Svetsko prvenstvo za fudbalere mlađe od 20 godina, 2017. će se igrati u Južnoj Koreji tako da će biti dosta navijenih budilnika. „Orlića“ neće biti u Aziji od 20. maja do 11. juna, ali će boje Evrope braniti Engleska, Francuska, Nemačka, Italija i Portugal, Okeaniju će predstavljati Novi Zeland i Vanuatu, dok će pored domaćina, sa azijskog kontinenta igrati Iran, Japan, Vijetnam i Saudijska Arabija. Još uvek su nepoznate ekipe iz Afrike, Severne i Južne Amerike. Srbija, na žalost, neće imati priliku da brani titulu iz Novog Zelanda.

Rolan Garos (maj-jun) 

Nagradni fond od 32 miliona evra čeka šampiona najpoznatijeg turnira na šljaci, i drugi gren slem će morati da brani Novak Đoković, dok je šampionka u 2016. bila Muguruza. Povratak Đokovića u Pariz predstavljaće prvo vraćanje srpskog šampiona na mesto gde je zatvorio krug osvojivši sve gren slem titule. Ovaj turnir je na programu od 22. maja do 5. juna.

Eurobasket za žene (jun)

Bez Milice Dabović, košarkašice Marine Maljković će pokušati da opet briljiraju reprezentativnom košarkom. Češka je pobedila našu zemlju u trci za organizaciju te će od 16. do 25. juna ugostiti najbolje košarkašice Evrope. Srpkinje će se naći u grupi sa Slovenijom, Francuskom i Grčkom, dok će još učestvovati Letonija, Belgija, Crna Gora, Rusija, Belorusija, Turska, Slovačka, Italija, Mađarska, Ukrajina, Češka i Španija.

SRBIJA - UKRAJINA_ 12

UEFA Evropsko prvenstvo U21 (jun)

„Orlići“ su se teškom mukom plasirali na ovo takmičenje, izbacivši vršnjake iz Norveške u baražu. Poljska je domaćin budućim najboljim fudbalerima „starog kontinenta“ od 16. do 30. juna. Šampion iz 1978. godine, Srbija. će u grupi B na stadionu u Bidgošču igrati sa Portugalom, Španijom i Makedonijom. U grupi A su domaćin, Slovačka, Švedska i Engleska, dok se u C grupi nalaze Nemačka, Češka, Danska i Italija. I dalje se ne zna ko će predvoiti srpsku mladu reprezentaciju zbog otkaza koji je FSS uručio Tomislavu Siviću.

u21-srbija-norveska24179

FIFA Kup konfederacija (jun-jul)

Soči, Moskva, Sankt Peterburg i Kazanj će biti domaćini odabranim ekipama sa svih kontinenata na zemaljskoj kugli. Kao pobednik Svetskog prvenstva 2014. učestvovaće Nemačka, tu je i domaća Rusija, Australija u vidu osvajača Kupa Azije 2015. godine, Čile šampionKopa Amerike, Meksiko prvoplasirani KONKAKAF-a, prvak Okeanije Novi Zeland i evropski šampion, Portugal. U januaru će se znati i ko će sa afričkog kontinenta uzeti učešće, kada se završi Afrički kup nacija. Kup konfederacija je na programu od 17. juna do 2. jula. Rusija i Portugal su evropski debitanti na turniru, kao i Čile, a videćemo da li će i Afrika iznedriti reprezentaciju koja će se prvi put naći na ovom prestižnom takmičenju.

Vimbldon (jun-jul)

Edicija ovog najvećeg turnira u „belom sportu“ će brojati 130 održavanja u junu 2017. godine, Endi Marej će braniti šampionsku titulu pred domaćom publikom, kao i Serena Vilijams koja je trijumfovala u ženskoj konkurenciji. Naš as, Đoković, je 2014. posle pet seta i dva „taj-brejka“ uspeo da ispuni dečački san i osvoji Vimbldon pobedivši Federera u finalu, a prošle godine je, na veliko iznenađenje, u trećem kolu izbačen od Sema Kverija.

Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima (jul)

Prva šansa da se srpski vaterpolisti pokažu bez iskusnih Živka Gocića i Slobodana Nikića. Prvenstvo je na programu od 14. do 30. jula u gradu vodenih sportova, Budimpešti. Početnog dana Svetskog prvenstva na programu će biti ceremonija, da bi u nastavku svakoga dana bila takmičenja u plivanju, vaterpolu, sinhronom plivanju, skokovima u vodu i slobodnim skokovima u vodu. Nadamo se da će posle nešto slabijih rezultata na Olimpijskim igrama srpski plivači doći do odličja, kao i puleni Dejana Savića od kojih se uvek očekuje najviše.

Sreenshot: youtube
Sreenshot: youtube

UEFA Svetsko prvenstvo za žene (jul-avgust)

Najboljih 16 ženskih fudbalskih ekipa na svetu učestvovaće u periodu od 16. jula do 6. avgusta u Holandiji na planetarnoj smotri. Srbija nije uspela da dođe do plasmana na završni turnir nakon što je bila treća u kvalifikacionoj grupi 7 iza Engleske i Belgije koja joj je bežala sedam bodova, a ispred Bosne i Hercegovine i Estonije. Prethodnih osam puta je ovo takmičenje osvajala Nemačka, koja će biti ponovo najveći favorit.

Evropsko odbojkaško prvenstvo (avgust-septembar)

Posle mladih fudbalera, Poljska će biti domaćin najboljim evropskim odbojkašima koji će se nadmetati za tron. Ukoliko nesuglasice u Savezu ne budu uticale na naš nacionalni tim, Srbija ima realne šanse da se okiti nekom od medalja. Naši odbojkaši će igrati u grupi sa domaćinom, Finskom i Estonijom. U grupi B su Italija, Nemačka, Slovačka i Češka, a u C Rusija, Bugarska, Slovenija i Španija. U poslednjoj grupi, D, nadmetaće se Francuska, Belgija, Holandija i Turska. Turnir je na programu od 23. avgusta do 3. septembra u Varšavi, Gdanjsku, Krakovu, Ščešnom i Katovicama. Kapacitet Nacionalnog stadiona u Varšavi na kojem će se igrati finale je 62.100 mesta.

Eurobasket (avgust-septembar)

Poslednjeg dana osmog meseca počeće najveći sportski događaj u narednoj godini za srpsku publiku. Igrači Saleta Đorđevića će učestvovati na Evropskom prvenstvu sa timom koji ima potencijal da izađe na kraj sa izuzetno jakom konkurencijom i dođe do samog vrha. Eurobasket će na programu biti do 17. septembra, kada ćemo znati da li će Španija uspeti da odbrani naslov. Finska, Izrael, Rumunija i Turska će zajedno organizovati ovo veliko takmičenje, već se spekuliše ko će propustiti, a očekuje se da će veći broj NBA zvezda moći da se pridruži svojim reprezentativnim kolegama. Orlovi koji su na Eurobasketu 2015. bili četvrti će u grupi igrati protiv Velike Britanije, Rusije, Letonije, Turske i Belgije, u Istanbulu. Za to vreme će u Klužu igrati Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija i Mađarska, a u Tel Avivu Ukrajina, Izrael, Litvanija, Gruzija, Italija i Nemačka. U hladnom Helsinkiju će biti Poljska, Grčka, Francuska, Finska, Island i Slovenija. Prvi put će se na Evropskom prvenstvu u košarci naći 32 ekipe, videćemo koji će plasman zauzeti „Orlovi“.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Evropsko odbojkaško prvenstvo za žene (septembar-oktobar)

Nadamo se da će srpske odbojkašice nastaviti sa odličnim partijama koje su pravile u Riju. Od 20. septembra do 1. oktobra će u Azerbejdžanu i Gruziji biti igrano Evropsko prvenstvo u kojem će Ruskinje braniti pehar. Izabranice Zorana Terzića će u grupi igrati sa Holandijom, Belgijom i Češkom. Pored ove četiri zemlje, učestvovaće Rusija, Turska, Bugarska, Ukrajina, Belorusija, Hrvatska, Italija, Nemačka, Poljska, Mađarska i dve zemlje domaćina.

(Izvor: YouTube/Olympics)

Ragbi Svetsko prvenstvo (oktobar-decembar)

Još uvek nije određen tačan datum početka Svetskog prvenstva u ovom sportu, koje će krenuti u periodu od 26. oktobra do 2. decembra. Australija, Novi Zeland i Papua Nova Gvineja će biti „trougao domaćinstva“ na ovom šampionatu. Sem domaćih timova, učestvovaće Engleska, Fidži, Francuska, Irska, Italija, Liban, Samoa, Škotska, Tonga, Vels i SAD. Dobro je poznato da domaći „kenguri“ brane titulu iz Engleske.

Svetsko prvenstvo u rukometu za žene (decembar)

Od 1. do 17. decembra će rukometašice igrati na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Za sada je poznato samo osam zemalja učesnika: Nemačka, Norveška, Angola, Tunis, Kamerun, Holandija, Danska i Francuska. Po još tri zemlje će doći iz azijskih i pan-američkih kvalifikacija, kao i devet sa „starog kontinenta“. Srpkinje će u junu igrati dvomeč protiv Italijanki.

To bi bio kalendar događaja za 2017. godinu, što se tiče drugih zanimljivosti, 3. juna će se na „Milenijumu“ u Kardifu igrati finale Lige šampiona, a 24. maja na „Frends areni“ u Solni finale Evropa lige.

Naredni košarkaški derbi zakazan je za 4. februar kada će Crvena zvezda dočekati Partizan u ABA ligi, dok će isti klubovi u fudbalskoj Superligi snage odmeriti 1. marta.

Što se srpskih fudbalera tiče, igrači Slavoljuba Muslina prvi meč igraju 24. marta protiv Gruzije u Tblisiju, nakon toga dočekuju Vels 11. juna i Moldaviju 2. septembra. Onda putuju na megdan Irskoj 5. septembra, pa Austriji 6. oktobra, da bi tri dana kasnije u Srbiji igrali protiv Gruzije.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SRPSKE REPREZENTACIJE U 2017:

UEFA Evropsko prvenstvo U21: 16. – 30.6.

Svetsko prvenstvo u rukometu za žene (kvalifikacije): 9.6. – 15.6.

Eurobasket za žene: 16. – 25.6.

Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima (vaterpolo): 16. – 29.6.

Evropsko odbojkaško prvenstvo: 23.8. – 3.9.

Eurobasket: 31.8. – 17.9.

Evropsko odbojkaško prvenstvo za žene: 20.9. – 1.10.

[/stextbox]

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter