54
Domaći fudbal

USVOJENO: Crvena zvezda ‘upisuje’ 28. šampinsku krunu, sada ima dve više od Partizana (ANKETA)

Objavljeno: 25.01.17 u 11:42

Fudbalski klub Crvena zvezda zatražio je od FS Srbije da joj prizna titulu prvaka osvojenu 1946. godine kada se igralo prvenstvo Srbije, prvo posleratno…

Naime, 1946. godine Crvena zvezda je osvojila državno prvenstvo. Međutim, tada ligu nisu igrali klubovi svih članica Federativne republike Jugoslavije, već su Srbi igrali srpsku ligu, a Hrvati hrvatsku. Crvena zvezda je bila šampion Srbije, a Hajduk iz Splita je bio najbolji kod komšija. Posle raspada SFR Jugoslavije, Hrvati su Hajduku priznali titulu osvojenu 1946. godine, a potom je to tražila i Crvena zvezda.

Kako nezvanično saznajemo, molba Crvene zvezde će biti uslišena i crveno-belima će biti priznata osvojena titula. To će biti 28. To znači da će Crvena zvezda svom večitom rivalu Partizanu pobeći za dva trofeja. Nema sumnje da će ovo podići prašinu i pokrenuti polemiku između Delija i Grobara.

Prvo zvanično republičko prvenstvo Srbije počelo je 30. septembra 1945. i igrano je po okruzima i gradovima. Zvezda je na kraju bila najuspešnija i kao nagradu, umesto pehara, dobila je pravo učešća u prvom prvenstvu FNRJ za sezonu 1946/47. U fudbalskim almanasima trenutno se kao prvi šampion navodi Partizan, koji je titulu u FNRJ osvojio 1947, ali će se, posle uvažavanja Zvezdine argumentacije, kao prvi prvak smatrati upravo crveno-beli klub sa Autokomande.

Da li bi Zvezdi trebalo priznati titulu osvojenu 1946. godine?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0
54 Komentara
  1. Zašto ne objavite komentar. Šta je uvredljivo. U tome što kažem. Da dva bratska kluba. Treba da odigraju tekmu na tkz marakani. I da reše ko je prvak za 1946g. Bio bi to derbi cz- hajduk i u čast zajedničke legende VLADIMIRA BEARE.

    0
    0
    Odgovori
  2. Niko nema pravo prisvajati oficijelno osvojenu titulu reprezentaciji Srbije na medjurepu lickom turniru. Taj trofej nije osvojen na klupskom regularnom,dakle pravno tako definisanom,turniru,odnosno ligi. Sa druge strane, potpuni je nonsens ostaviti bez titule na jedinom takvom turniru, reprezentaciju Srbija koja je simbolicki potvrdila da se u Srbiji igrao bolji fudbal nego u npr. Hrvatskoj,ciji je savez znatno ranije osnovan od srpskog. Mora se u ovakvim situacijama razmisljati malo dalje od nosa tipova bolesnih klubasa,tipa umisljenika kao sto je Terza. Zaista mislim da je to ordinarna glupost.
    Mislim da se to ne tice Partizana i bas ga briga za Zvezdine bolesne komplekse vise vrednosti.

    0
    0
    Odgovori
  3. Spartak iz Subotice je bio pobednik prvenstva Vojvodine.Da odigraju sad jednu utakmicu za prvaka Srbije?To je bio turnir za popunjavanje lige FNRJ koju je osvojio Partizan.Ne zanosite se sa titulama od tri utakmice.Tako pričate i o titulama u košarci a ne znate da se igralo po četiri utakmice u tri dana na šljaci ,da se bodovalo i nerešeno ,bez lopte koja odskače….

    0
    0
    Odgovori
    • Ako je bilo tako lako da se osvoje te titule u košarci,zašto ih nije osvojio tvoj mali klub,iako je kao vojni klub,bio mnogo više forsiran od ostalih,kao i u svim sportovima.

      0
      0
      Odgovori
  4. https://www.google.rs/search?q=rajko+mitic+partizan&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en&client=safari&gws_rd=cr&ei=ncSIWMWGJ8bg6ASHt6i4CA#gws_rd=cr&imgrc=zBEz2lz_qO0K2M%3A

    Slika iz 46 kad je cz harala…

    Te 46 je Rajko Mitić bio crno beli. Rajka terali da igra a nisu Bobeka, …to je par godina ispunjavanja uslova jna od udbe. A pre i posle….

    Do koje mere se udba sprda sa „svojim“ navijačima.
    Stadion zvali po stadionu iz Ria, naredjeno svim medijima da ljude uvere da je to ime. 7 zvezdinih zvezda a FKP ima 77.

    Stadion se zove Rajko posle koliko dekada?

    I pored velikog znanja Miljan anonimus trener cz umesto Rajka, a Rajko trener reprezentacije 68 u kojoj nema finalusta KEŠ 66?? Koji su proterani i zemlje da ne bi igrali finala KEŠ kao najbolja ekipa sveta a onda kreće Džajino guranje, repka, naj krilo sveta….

    Sve je to slučajno… Stado ništa ne zna.

    Nema kraja vi ne znate o svojima, oni rade posao i svi na belom hlebu.

    0
    0
    Odgovori
    • sve igrace koji su sluzili jna su terali da igra ju za partizan za vreme sluzenja vijnog roka jer je partizan bio vojni klub

      0
      0
      Odgovori
      • Naravno da su ih terali to su potvrdili i sami igraci, imas na youtubu beli svet dokumntaraca gde pricaju bivsi igraci partizana, a i kako je partizan nastao, i to direktno iz usta tih igraca partizana.

        0
        0
        Odgovori
  5. Rade punom parom.

    Kad bi se obelodanilo da su namestili 20-23 titule, cigani bi se na kratko probudili.

    Nema tog snoudena, krcuna, arkana da ispriča…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter