54
Domaći fudbal

USVOJENO: Crvena zvezda ‘upisuje’ 28. šampinsku krunu, sada ima dve više od Partizana (ANKETA)

Objavljeno: 25.01.17 u 11:42

Fudbalski klub Crvena zvezda zatražio je od FS Srbije da joj prizna titulu prvaka osvojenu 1946. godine kada se igralo prvenstvo Srbije, prvo posleratno…

Naime, 1946. godine Crvena zvezda je osvojila državno prvenstvo. Međutim, tada ligu nisu igrali klubovi svih članica Federativne republike Jugoslavije, već su Srbi igrali srpsku ligu, a Hrvati hrvatsku. Crvena zvezda je bila šampion Srbije, a Hajduk iz Splita je bio najbolji kod komšija. Posle raspada SFR Jugoslavije, Hrvati su Hajduku priznali titulu osvojenu 1946. godine, a potom je to tražila i Crvena zvezda.

Kako nezvanično saznajemo, molba Crvene zvezde će biti uslišena i crveno-belima će biti priznata osvojena titula. To će biti 28. To znači da će Crvena zvezda svom večitom rivalu Partizanu pobeći za dva trofeja. Nema sumnje da će ovo podići prašinu i pokrenuti polemiku između Delija i Grobara.

Prvo zvanično republičko prvenstvo Srbije počelo je 30. septembra 1945. i igrano je po okruzima i gradovima. Zvezda je na kraju bila najuspešnija i kao nagradu, umesto pehara, dobila je pravo učešća u prvom prvenstvu FNRJ za sezonu 1946/47. U fudbalskim almanasima trenutno se kao prvi šampion navodi Partizan, koji je titulu u FNRJ osvojio 1947, ali će se, posle uvažavanja Zvezdine argumentacije, kao prvi prvak smatrati upravo crveno-beli klub sa Autokomande.

Da li bi Zvezdi trebalo priznati titulu osvojenu 1946. godine?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0
54 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter