1
ATP

FOTO: Twitter/Real Madrid

HOTSPORT IZABRAO: Deset najboljih svetskih sportista u 2016. godini

Objavljeno: 31.12.16 u 18:43

Zaljubljenici u sport mogu da budu zadovoljni, iza nas je godina prepuna velikih događaja i uspeha.
HotSport je odabrao samo deset najboljih, onih koji će ostati upamćeni i koji su svojim delima menjali sportove kojima se bave.

10. Kajri Irving

Mada je u osvajanju NBA šampionata bio u senci „kralja“, Irving je imao svoju ulogu u tom pohodu. Nakon veoma teške i uspešne sezone se plejmejker nije odlučio za odmor, već je sa kolegama iz reprezentacije krenuo put Brazila gde je došao i do olimpijskog zlata. 2016. će američki igrač definitivno pamtiti.

Kajri-Irving-SAD-fiba-com

9. Niko Rozberg

Nemci su se nakon pobeda Šumahera u Formuli 1 radovali Fetelu i njegovim uspesima, ali niko nije očekivao da će ovaj čovek u 31. godini osvojiti svoj prvi naslov. Niko nije mogao da veruje kada je na početne četiri trke Rozberg ostvario isto toliko pobeda. Australija, Bahrein, Kina i Rusija. Usledilo je loš dan u Španiji i ne baš ubedljiva trka u Monaku nakon čega su ga već svi etiketirali onom dobrom starom – „početnička sreća“. Do kraja sezone je Nemac osvojio još pet trka (Valensija, Stavlo, Monca, Singapur, Suzuka) i krunisao maestralnu sezonu u kojoj je uglavnom bio među prvima koji završavaju trku. Za devet godina u Formuli 1, pre sezone 2016, imao je svega 14 pobeda.

(Izvor: YouTube/Miss Los & Albatross)

8. Rijad Marez

Otkrovenje fudbala u 2016. godini. Alžirac je do pre nekoliko godina bio zvučno ime jedino fanovima francuskog niželigaškog fudbala i fanatičnim igračima „Fudbal menadžera“, ali je od neverovatne sezone sa Lesterom postao as svetske razmere. Procenjena vrednost koja mu je po dolasku u redove „lisica“ bila 4,5 miliona funti je već na prvom prošlogodišnjem prelaznom roku iznosila 31 milion. Ovaj ofanzivni vezista je u šampionskoj sezoni Lestera na 37 mečeva postigao 17 golova i asistirao 11 puta. Umakla mu je nagrada za najboljeg igrača Premijer lige, koju je dobio njegov saigrač Džejmi Vardi, ali je zato postao najbolji afrički fudbaler u 2016. godini, kao i sedmi po izboru „Frans fudbala“ za Zlatnu loptu.

Rijad Marez

7. Novak Đoković

Srpski teniser nije uspeo da zadrži prvu poziciju na ATP listi ali će 2016. ostati upisana kao godina u kojoj je Đoković kompletirao sve gren slemove. Teniser je prvo osvojio Australijan open mada je pre ove godine već imao pet pehara iz Melburna, nakon toga je usledio Rolan Garos i pobeda od 3-1 nad Endijem Marejem. Samo mu je Frenč open falio od gren slemova, i uspeo je da ga osvoji.

(Izvor: YouTube/Roland Garros)

6. Majkl Felps

Momak iz Baltimora je ponovo bio dominantan na Olimpijskim igrama. Imao je nekoliko odlazaka u penziju i povrataka u bazen, onda je došao u Rio i osvojio šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu. Aktuelni „vlasnik“ tri svetska rekorda je trijumfovao u trkama: leptir (200 i 4X100 metara), prsno (200 i 4X100 metara) i leptir (200 metara), dok je drugi bio u trci iste kategorije na dve dužine bazena.

Felps

5. Angelika Kerber

Ženski tenis je u 2016. godini dobio veliku šampionku. Teniserka rođena u Bremenu je tek 2012. godine osvojila prvi WTA turnir, dve godine je čekala do sledećeg uspeha i ulaska u finale Fed kupa. U 2015. se videlo da u njoj ima materijala, i to je pokazala. Od 7. novembra je Angelika Kerber prva teniserka sveta. Igrala je u tri gren slem finala i samo je jednom izgubila, na engleskoj travi od Serene Vilijams. U 2017. će sigurno napasti Vimbldon, kao i Rolan Garos, dva velika turnira koji joj fale.

Angelique_Kerber_2011_US_Open

4. Jusein Bolt

Najbrži čovek na planeti. Boltove rekorde sedam godina stare još uvek niko nije prestigao. 2016. je nastavio započeto, njegovo omiljeno takmičenje – Olimpijada, mu je ponovo donelo dosta zlata. Jamajčanin nije imao ravnog u trkama na 100 , 200 metara i štafeti 4X100 u Riju. Ono što je još impozantnije jeste lakoća sa kojom je ovaj trkač pobeđivao svoje rivale.

(Izvor: YouTube/Usain Bolt)

3. Lebron Džejms

Košarkaš koji je najzaslužniji za osvojen NBA prsten od strane Klivlenda u godini iza nas. Lebron je briljirao u najjačoj ligi na planeti, dobio nagrade za najkorisnijeg igrača finalne serije, 12. puta je učestvovao na Ol-star utakmici, 10. put bio uvršten u najbolji tim lige. Ono što je pojačalo utisak jeste njegov povratak u Klivlend, na mesto početka, i liderska uloga u veoma kompaktnoj ekipi, zbog čega ga je „Sport Ilustrejted“ proglasio atletom godine.

FOTO: nba.com
FOTO: nba.com

2. Endi Marej

Škotski teniser je imao najbolju sezonu u svojoj karijeri i fenomenalnim igrama je prestigao Novaka Đokovića u finišu godine. Sezona je počela porazom baš od srpskog tenisera u finalu Australijan opena, da bi nakon toga ponovo bio poražen od istog igrača u finalu Madrida u maju. Tu je bila Marejeva prekratnica, Škot je se već u finalu Rima osvetio Đokoviću i do kraja sezone slavio u još osam svojih finala, u koje spadaju i Olimpijske igre. Trenutna prednost u odnosu na srpskog asa je 630 ATP poena.

Endi Marej zlato

1. Kristijano Ronaldo

Ma koliko nesimpatičan pojedinim ljudima, on je najbolji sportista godine. Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro je u 2016. napravio neverovatne uspehe, osvojio je Evropsko prvenstvo, Ligu šampiona, Superkup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo. Pored toga, Portugalac je osvojio i Zlatnu loptu pobedivši ljutog konkurenta, Lea Mesija.

(Izvor: YouTube/MONDIAL DZ)

0
0
1 Komentara
  1. Lebron broj 1 bez konkurencije! Ronaldo prakticno finale EP nije ni igrao, a u finalu LS se nije vidio… Rosberg i Bolt moraju biti bolje plasirani.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter