0
Evropske lige

NA ČIZMI NIŠTA NOVO:“ Stara dama“ vodi kolo, Roma i Napoli bitku za Ligu šampiona

Objavljeno: 24.12.16 u 13:50

Već godinama unazad Serija A je lišena većeg uzbuđenja u borbi za titulu ali nadmetanje za mesto u Ligi šampiona obećava uzbdljiv nastavak sezone. Kalendarska godina je završena a evo kako stvari stoje na njenom kraju.

„Stara dama“ je sela na tron i nema nameru da uskoro abdicira. Nije da bezobrazno otpisujem Romu i Napoli iz borbe za titulu ali čak i njihovim najokorelijim pristalicama je jasno da će u nastavku sezone biti jako teško da ugroze Juventus u trci za skudeto.

Jednostavno „bjankoneri“ su u ovom trenutku prejaki za domaću konkurenciju i to nije nikakva mudrost. Već sada, na preseku sezone Juve se nalazi na, za Italiju, velikih sedam koraka ispred najbližeg pratioca Rome, koju je uzgred savladao u međusobnom duelu prethodnog vikenda.

Uprkos tome što nisu preterano blistali tokom ove jeseni, izabranici Masimilijana Alegrija su napravili dobar posao. Kao što je već napomenuto Juventus je u domaćem šampionatu napravio osetnu prednost u odnosu na konkurenciju a i u Ligi šampiona je, za razliku od prošle sezone, osvojeno prvo mesto u grupi. Poznato je da torinski klub u poslednjih par sezonana pojačava gas tek tamo negde od Nove godine pa konkurenciji sigurno neće biti nimalo lako kada Iguain, Dibala i drugovi zasijaju punim sjajem. Takođe nema sumnje da će Bepe Marota povući nekoliko svojih poteza u prelaznom roku i dodatno pojčati crno-belu mašineriju koja ima visoke ciljeve i u najelitnijem evropskom takmičenju. Ukoliko ih zdravlje dobro posluži, što baš i nije bio slučaj tokom prvog dela sezone i pogode sa pojačanjima, nema sumnje da mogu daleko i u Evropi.

Prvi pratioci „stare dame“ kao i u predhodnih nekoliko sezona su Roma i Napoli. Daleko od toga da su oni igrali loše, ali jednostavno grešili su više nego što bi smeli. Juventus greške ne prašta.

 „Vučica“ je ove jeseni na svom „ Olimpiku“ nepogrešiva ali u gostima su nekoliko puta nepredviđeno prosuli bodove što ih je koštalo ovog zaostatka za lidelom. Predvođeni Edinom Džekom, koji je na 25 utakmica u svim takmičenjima ukupno pogađao 18 puta, Rimljani su dosta dobro „gurali“ ali uočljivo je da posle odlaska Miralema Pjanića nedostaje plejmejker koji bi povezao redove i rzigravao napadače. Ukoliko se dobro pojčaju i uspeju da zadrže Rađu Naingolana, koji je izuzetno tražena „roba“, možda bi i mogli da učine prvenstvo nešto zanimljivijim.

Slično važi i za Napolitance koji su imali taj peh da već na startu sezone na duži period ostanu bez najvećeg pojačanja, Arkadiuša Milika koji se povredio baš u trenucima kada je uhvatio formu, postigao sedam pogodaka na devet odigranih mečeva. Povreda Poljaka kao da je sasekla momke Mauricija Sarija koji su nastavili da „štucaju“ i u prvenstvu i Ligi šampiona. Usledio je poraz od Rome kod kuće, a sa „San Paolija“ su bodove odnosili i Lacio i Sasuolo. Ipak najbolnija šamarčina stigla je od najomraženije ličnosti grada podno Vezuva, Gonzala Iguaina i Juventusa. Upravo igrač Pipitine klase nedostaje Napoliju, njegovih trideset i kusur golova su nenadoknadiv gubitak za ovaj tim. Kaljehon je odlično počeo sezonu ali je u nedostatku pravog partnera u napadu vremenom malo posustao a tek pred kraj godine prordio je Dris Mertens koji je u poslednja tri meča pogađao čak osam puta. Razočarao je Manolo Gabijadini koji ne pruža ni izbliza onakve partije kakve je prikazivao u Sampdoriji pa se nalazi na izlaznim vratima kluba. Na njegovo mesto trebao bi da dođe Leonardo Pavoleti iz Đenove a u stroj se krajem januara vraća i Milik. Videćemo koliko su spremini da izdvoje para u prelaznom roku, i koliko su kadri da pariraju šampionu.

Od ostalih ekipa izdvojio se još i Lacio, koji predvođen preporođenim Ćirom Imobileom i Felipeom Andersonom zauzima visoko četvrto mesto sa bodom manje od Napolija a četiri iza gradskog rivala. Lacio je ujedno i jedini tim koji je uspevao da poslednjih tri godine stane između pomenutog dvojca na tabeli a da li će to uspeti i ove sezone mnogo zavisi od nepredvidivog Lotita i njegovih narednih poteza, koji se često ne sviđju navijačima „nebeskoplavih“.

Prilično dobru godinu ima i Milan. Pre samo četiri-pet sezona navijači sedmostrukog evropskg prvaka verovatno ni slutili nisu da će peto mesto na kraju godine smatrati uspehom. Nažalost danas je to njihova realnost. Jedan prilično limitiran sastav uspeo se dobro da iznese ovu godinu, i nekako se nađe u samom vrhu tabele. Mogli su „rosoneri“ i do znčajno bolje pozicije ali su ipak sa samo jednim bodom u poslednja dva kola malo pokvarili utisak. Kako iz uprave najavljuju da neće biti značjnih pojačanja na zimu, jasno je da će se  teško nositi sa rivalima u nastavku trke za Ligu šampiona.

Najveće iznenađenje sezone predstavlja bez ikakve sumnje Atalanta. Tim iz Bergama počeo je sezonu vrlo loše sa četiri poraza u prvih pet mečeva, međutim u nastavku su se konsolidovali i postali „nagazna mina“ za favorite. Na stadionu „ Atleti azuri“ redom su padali Napoli, Inter, Roma a u gostima su „kidali“ bodove Fiorentini i Milanu. Jedino za „staru damu“ nisu imali leka.

Takođe dobru jesen je imao i Torino Siniše Mihajlovića koji je na krilima fenomenalnog Belotija, ali i Falkea i Adema Ljajića dugo obitavao u samom vrhu, međutim pred kraj su malo pokvrili utisak. Takođe za razliku od Atalante nisu imali mnogo sreće u derbijijma.

Ako su Atalanta i Torino predstavljali iznenađenja onda je najveće razočaranje Inter. Iako bar na papiru imaju znatno jači sastav od gradskog rivala na terenu to nikako nisu potvrdili. Jedan Mauro Ikardi je premalo za bilo šta više od sedme pozicije koju zauzimaju „neroazuri“. Međitim od dolaska Stefana Polija na klupu Inter je vidljivo podigao formu, odlično finiširao godinu i sada ambiciozno najavljuju borbu za Ligu šampiona.

Na dnu je situacija manje više jasna Krotone, Palermo i Peskara moraće da odigraju znatno, zntno bolje u novoj godini ukoliko nameravaju da opstanu. Sicilijanci nisu tako loše startovali sezonu ali usledio je neverovatan niz od 11 utakmica u kojima su uzeli samo jedan bod. Za opstanak će im definitivno trebati mnogo veće čudo od onog preokreta na „ Marasiju“ kojim su prekinuli katastrofalni niz.

To bi bilo to od Serije A za 2016. godinu, ali povratak na Apenine sledi nam vrlo brzo, već 8. januara kada se nastavlja potera za Juventusom.

Pripremio: Vladimir Kolarik

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter