0
ATP

NA DANAŠNJI DAN: Rođen „Kralj šljake“ devetesetih!

Objavljeno: 02.10.16 u 08:48

Poznati fudbaler svojim saigračima kupio svinju da bi imali šta da jedu, a poznata teniserka zbog poraza, plakala na ramenu Vojvotkinje od Kenta, pri dodeli nagrada.

1967. – Rođen je Tomas Muster, bivši prvoplasirani austrijski teniser na ATP listi. Tenisom se bavio profesionalno 14 godina (1985 – 1999. godine). Borio se sa najboljima i uspešno ih pobeđivao. Među njegovim protivnicima su bili Goran Ivanišević, Pit Sampras, Boris Beker, Andre Agasi… Do prvog mesta na ATP listi je došao 1996. Godine. Zbog njegovih uspeha na terenima sa šljakom, novinari su ga prozvali „Kralj sljake“. On je bio jedini austrijski teniser koji je došao do prvog mestra ATP liste.

(Izvor:youtube/14line)

1968. – Rođena je Jana Novotna, bivša češka profesionalna teniserka. Tenisom je počela da se profesionalno bavi sa 18 godina. U početku je bila uspešnija u igri parova da bi kasnije krenula sa nizanjem uspeha i u pojedinačnoj konkurenciji. Svoje prvo grend slem finale je izborila već 1991. godine ali je izgubila u tri seta od Monike Seleš. Nakon dve godine, ponovo je došla do finala Vimbldona ali je, posle dobrog starta u duelu sa Štefi Graf, napravila nekoliko grešaka koje je Štefi odlično iskoristila i slavila na kraju meča. Pri dodeli nagrada, Jana je bila toliko razočarana zbog poraza, da je na ceremoniji dodele nagrada plakala na ramenu Vojvotkinje od Kenta, po čemu je kasnije postala itekako poznata. Još jednom je doživela debakl u finalu Vimbldona nakon pet godina od poraza koji joj je nanela Štefi, ovaj put od Martine Higins. Konačno je podigla ovaj dugo očekivani trofej 1998. godine. U pojedinačnoj konkurenciji je osvojila 24 turnira a u igri parova čak 76. Sa Olimpijskih igara, u svojoj kolekciji ima dve srebrne (u igri parova) i jednu bronzanu (u pojedinačnoj konkurenciji) medalju. Tenisom je prestala da se bavi 1999. godine a 2005. godine je uvrštena u Tenisku kuću slavnih.

(Izvor:youtube/David Gee)

1969. – Rođen je Dejan Govedarica, bivši srpski fudbaler. Kao junior, ponikao je u klubu Radnički Sutjeska a afirmisao se u Proleteru iz Zrenjanina. Za njih je odigrao 75 utakmica i postigao 16 golova. Zatim je prešao u Vojvodinu da bi kasnije karijeru nastavio u holandskom klubu Volendam. Nakon devet godina igranja po inostranim klubovima, vraća se 2004 Vojvodini i užasnut lošim stanjem u bivšem klubu, kao i to da u sportskom centru gde su njegovi saigrači imali organizovanu ishranu nije više bilo hrane, kupuje svinju od stotinak kilograma. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupao šest godina i za to vreme je odigrao 29 utakmica i dao 2 gola. Nakon povlačenja iz sveta fudbalera, bio je član stručnog štaba mlade reprezentacije koja je pod dirigentskom palicom Miroslava Đukića na EP 2007. godine, osvojila drugo mesto. Februara 2011. godine bio je izabran za selektora omladinske reprezentacije Srbije.

(Izvor:youtube/Kucamo na vrata zaboravljenih asova)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter