0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

VLADAN MILOJEVIĆ: Potreban mi je odmor!

Objavljeno: 02.06.16 u 11:41

Trenersko ime koje verovatno prvo asocira na rezultate Čukaričkog u poslednje četiri godine je Vladan Milojević. Posle odlaska iz kluba sa Banovog brda prošle jeseni (oktobar), vrlo brzo, već u novembru, pronašao je nov angažman. Bilo je to u kiparskoj Omoniji sa kojom je prvenstvo završio na četvrtom mestu i igrao je finale Kupa.

– Kad se priča o Omoniji prvo mora da se istakne da je reč o klubu velike tradicije i ogromnom broja navijača. Ali u poslednjih godina sa maltene isto tako velikim finansijskim problemima. Klub je praktično pre izvesnog vremena bio pred gašenjem. I to bi se dogodilo da nije bilo navijača koji su ga spasli nestajanja tako što su sakupili milion i po evra. Dolaskom nove uprave kao osnovni cilj je postavljena finansijska konsolidacija, međutim, Omonija je klub koji mora da ide i na rezultat, tako da se proteklih godina radi na tome da se isplaćuju dugove i da se u isto vreme napravi ekipa koja bi mogla da bude konkurentna za visok plasman i izlazak u Evropu – kaže Milojević.

Onda je dolazak u takvu sredinu bio prilično ozbiljan izazov za Vas?

– Nikada nisam bežao od toga i nisam se ni jednog trenutka dvoumio da li da prihvatim poziv. Naš cilj je bio jasno definisan, da se plasiramo u kvalifikacije za Ligu Evrope preko Kupa ili prvenstva. Da bi se to dogodilo igračima je moralo na prvom mestu da se vrati samopouzdanje, jer su kvalitet imali. Na kraju smo uspeli da obezbedimo Evropu što je vrlo važno za Omoniju koja će zbog koeficijenta koji ima Kipar u prva tri kola kvalifikacija imati povlašćen status. Iako nismo osvojili Kup, rezultat koji smo za tako kratko vreme ostvarili predstavlja veliku satisfakciju za mene i moj stručni štab u kojem su Vlada Janković i Poljak Hristof Vazekan.

Da li je moglo da bude drugačije u finalu Kupa gde ste poraženi od Apolona sa 2:1?

– Nismo dobro odigrali tu utamkicu. Ima mnogo razloga za tako nešto… Mnogim igračima je u maju isticao ugovor i praktično se u te dve nedelje pred finale pregovaralo ko će da ide, ko ostaje. Nismo bili dovoljno koncentrisani na tu utakmicu što se videlo na terenu. Ekipa je bila u disbalansu. Igrači su više mislili na dalji tok karijere. Onda je to za trenera veliki problem.

Na kraju ste odlučili da ne produžite ugovor?

– Iskren da budem, imao sam opciju da ostanem još dve godine. Ali nisam hteo. Dva su razloga. Prvi je zato što sam posle svih godina u Čukaričkom i ovih pola godine u Omoniji stvarno umoran i hoću da se posvetim porodici koliko je to god moguće u narednom periodu. Drugi razlog je nedefinisana strategija u klubu, kako i šta dalje. Bilo je mnogo nepoznanica oko sastava za novu sezonu, a očekivanja navijača su velika. Kad se sve uzme u obzir, odlučio sam da zahvalim na ponudi i da se vratim u Beograd.

HOĆE LI U “VEČITE”? Gde će karijeru nastaviti kvartet Čukaričkog? (FOTO)

Koje su osnovne razlike između kiparskog i srpskog fudbala?

– Stranci. Na Kipru stranci igraju značajnu ulogu. Imao sam u sastavu jednog Romarika koji je odigrao dva svetska prvenstva, pa portugalsku legendu Nunjo Asisa. Šestoricu reprezentativaca. Imate različite kulture koje treba uklopiti u jednu celinu. Opet sa druge strane nema dovoljno vremena. Na Kipru se igra non stop. Imali smo stvarno dobrih utakica. Plej of na Kipru je veoma jak sa šest zaista najboljih ekipa. Prezadovolja sam kako su momci radili. Nije bilo lako. U velikom broju utakmica česte su povrede, tako da sam jedno dva meseca bio bez petorice, šestorice standardnih igrača. Onda je teško napraviti tim, imati odgovarajući nivo forme. U poređenju sa našom ligom, ima dosta iskusnih i kvalitetnih igrača, dok su ovde mladi igrači koji su u razvoju. Na Kipru se igra brz fudbal, jak je tempo, tereni su fenomenalni, organizacija utakmica je na visokom nivou…

Čukarički je ponovo pokazao da pripada vrhu sprskog fudbala?

– Ovu sezonu Čukarički je počeo sa istim ambicijama kao i prethodnu u kojoj je osvajanjem Kupa stavio tačnu na jedan ciklus. Moram bar na kratko da se vratim na Gabalu, gde je nedostajalo baš malo da se napravi i korak više u Evropi i da se ode u treći krug kvalifikacija. Šteta što se to nije dogodilo… Za Čukarički je dobro da se u svakom trenutku zna ko šta radi i da klub raste. Može jedne sezone da bude slučajno, možda i druge, ali treće nikako. Kontinuitet dobrih rezultata je potvrda da se kroz sistem stiže do ostvarenja ciljeva. Čukarički će treću sezonu u nizu igrati u kvalifikacijama za Ligu Evrope i to je sigurno velika stvar. Ispunjen je cilj, afirmisani su mladi igrači i je od samog početka stvaranja ovog novog Čukaričkog bila ambicija. Ne zaboravite da je klub pre četiri godine bio na nuli. Dolazak dece iz omladisnke škole koja će sutra biti nosioci igre prvog tima.

Čukarički ima i trojicu A reprezentativaca, Andriju Pavlovića, Nikolu Stojiljkovića i Filipa Stojkovića?

– Lično sam mnogo verovao u njih, ali je od toga daleko važnije da su oni verovali u sebe. Često kažem da svaki dobar igrač uvek nađe svoj put. Na terenerima je da to podržimo i prepoznamo. Svako mora da dobije šansu. Potrebno je i strpljenja, nekad i na štetu rezultata. Nisam iznenađem učinkom ovih igrača. I to je potvrda rada u Čukaričkom. Ne može igrač preko noći da sazri. Svaki ima svoju tačku sazrevanja. Kad vidite da imate igrača u A selekciji to je ogromna satisfakcija i za to se živi. Ima u Čukaričkom još igrača koji su potvrdili svoj kvalitet kao što su Ostojić, Stevanović… Vidi se da klub funkcioniše ispravo, da se dobro radi u prelaznom roku, da su vodi računa oko svakog poteza. Može da se gleda ubudućnost. To je nešto što nisam imao u Omoniji, gde se podjednako profesionalno radilo kao i u Čukaričkom.

Čukarički je imao u završnici sezone odličnu seriju od sedam pobeda, savladani su Partizan i Crvena zvezda u gostima, drugo mesto je bilo nikad bliže?

– Po svemu što je pokazao u prvenstvu, Čukarički je zaslužio da bude drugi. Ne mislim ni da je treće mesto neuspeh. Cilj je bila Evropa. Ali nije isto biti drugi ili treći. Čukarički nema za čim da žali. Sezona je duga, uvek se dogodi pad forme, ali je klub pokazao da može da se izdigne i da bude kad je potrebno u vrhu. Kad se podvuče crta, mislim da je godina za Čukarički bila uspešna – konstatovao je Vladan Milojević.

ZELENO SVETLO: Pavlović može da ide iz Čukaričkog, Zvezda nije odustala

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter