13
AdmiralBet ABA Liga

ZVEZDA DIREKTNO U EVROLIGI: ABA liga obesmišljena!

Objavljeno: 09.02.16 u 18:25

Takav scenario najavljuje „Mundo Deportivo“.

Crvena zvezda predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja Evrolige. Tri sezone u elitnom takmičenju, dva puta Top 16 faza, a ove sezone crveno-beli imaju priliku da se do kraja bore za plasman u osam najboljih, pošto nakon šest mečeva ima skor 3-3 i sasvim realne izglede da prođe dalje.

Otuda i ne čudi informacija da, prema tvrdnjama „Mundo Deportiva„, Crvena zvezda figurira kao jedan od timova kojima će biti dodeljena pozivnica za učešće u narednoj sezoni Evrolige.

Ipak, ukoliko crveno-beli zaista dobiju pozivnicu za igranje u Evroligi naredne sezone, bez obzira na plasman, postavlja se pitanje kakvu bi reakciju takva odluka proizvela kod ostalih ekipa koje se bore za najviši plasman, poput Budućnosti ili Cedevite. Takođe, u pitanje se dovodi i sama svrha igranja Jadranske lige, kao i Evrokupa, pošto je po sadašnjim propozicijama osvajač ovog takmičenja dobijao mesto u Evroligi.

U suštini, ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, postalo bi jasno da je rat između FIBA i ULEB dobio malo šire razmere, te da je ULEB uspeo u svojoj nameri da stvori zatvorenu ligu, koja bi trebalo da predstavlja petu NBA konferenciju.

Pored Zvezde, ostali „pretendenti“ za pozivnice su Bajern Minhen, Himki i Lokomotiva Kubanj.

0
0
13 Komentara
  1. Piše Pozivnica a ne A licenca! Ja kao Zvezdaš uvek želim da moj tim igra najprestižnije takmičenje a to je EL već u dužem vremenskom periodu. Ali da se ne lažemo, biće borbe između FIBA i EL i dalje. EL će pokušati da napravi 5 NBA konferenciju, ali će teško uspeti u tome, jer prosto ovde u Evropi nema tih finansija, a FIBA će uvek imati prednost zbog reprezentativnih takmičenja i nacionalnih saveza, koji čine bazu košarke na kontinentu.
    Takođe, možda je NBA u Americi – NBA, ali u Evropi i u čitavom svetu fudbalski format EL je još jače finansijski i organizaciono, pa i u svetskim okvirima, što znači da i ovaj format nije u podređenom položaju, već možda kao sistem – u boljem položaju za Evropu, s obzirom na njenu raznolikost.
    Po meni, jedino rešenje za EL u Evropi bi bilo stvaranje 2. ili B.lige Evrope, što bi ostavilo prostora i motiva da se takmičenje održi i omasovi u Evropskim okvirima.

    Druga varijanta,koja je sad teško izvodljiva, je da se FIBA i EL dogovore i naprave zajednički format, da objedine sva takmičenja i da ne bude sukoba. Da se ispoštuje finansijski – što bi odgovaralo EL, a da se ispoštuju i nacionalni savezi,klubovi i reprezentacije.

    0
    0
    Odgovori
  2. Gospodin Dio očigledno košarku prati zadnje 2 godine (kao i većina limenki). Partizan NIKADA nije dobio A licencu i učešće u evroligi je uvek izborio na terenu. Zašto Zvezda bolje pliva u ovakvim evroliginim vodama? Prvi čovek evrolige je nešto slično prvom čoveku Zvezde, pa im je lako da se razumu. Nadam se samo da će FIBA uraditi ono što je najavljivala i da sve država čiji klubovi igraju kriminalnu evroligu ne mogu da učestvuju na EP, SP i OI. Zvezdi puno uspeha u EL, ali čemu onda domaća i jadranska liga?

    0
    0
    Odgovori
    • Misliš da se „razumu“? Hahaha… Šalu na stranu, Partizan je nije dobio jer nije imao para, jer je iz naše zemlje i to je istina, nije imao čime da „lobira“ -čitaj-podplaćuje. Ali stvorio je ime u EL i da je kao klub bio održiv i finansijski transparentan – oni bi se možda i odlučili da mu daju A licencu. Međutim, ovo naše podneblje,to vreme,nejasnoća vlasničkog i finansijskog aspekta su delovali krajnje nepozdano i oni nisu hteli naslepo da mu daju, što je kasnije otežalo rad Partizanu jer je veliki deo prihoda dolazio od nastupa u EL, a samim tim i novac za pojačanja i rad kluba. Dule je vadio kestenje iz vatre sa klincima, kolko je mogao ali i tu se udavio posle par godina.
      Zvezda je druga priča,klub koji je potonuo baš zbog istih tih razloga zbog kojih i Partizan sada i koji se poučen lošim navikama uspeo da otrese toga i uzdigne. Transparentno,zakonski,skromno za evropske prilike,ali vrlo solidno za naše.Nisu se razbacivali sa parama koje nisu imali,prihodi su realni,poslovanje je trasparentno,tu su se nadovezali i uspesi i pobede nad najboljim ekipama i šampionima EL i pametno vođenje tima,dovođenje novih igrača i na kraju i prodaja dobrih igrača koja je postala velika finansijska inekcija klubu. Sve to je mnogo približilo Zvezdu – EL, mnogo više nego što je to Partizan ikada bio.

      Partizan sada, sa Pekovićem i Džikićem, ima mnogo veće šanse da se finansijski resetuje i konsoliduje, da transformiše loše stvari iz prošlosti i da krene da radi finansijski transparentno. Ako uz to dođu i sportski uspesi, što nije nemoguće, onda će to sve zajedno bili daleko bolje nego ono što je Partizan ranije imao u očima EL. Ko zna, možda i tu padne pozivnica, ako se zadrži ovaj format EL.

      0
      0
      Odgovori
  3. Kao sto sam rekao kad je Partizan dobio A licencu moje misljenje se ni sad nije promenilo iako sam zvezdas. Uleb je A licencom Partizanu unakazio i obesmislio srpsku kosarku pa i hrvatsku sa Ciboninom A licencom, slovensku Olimijinom… . Da budem iskren svi su oni dobro igrali a posebno Partizan koji uz sebe ima odlicnu podrsku sa tribina ali kad ti imas komocijju da sigurno igras takmicenje koje donosi profit sav kvalitet hrli kod tebe a ostali mogu da se tretiraju kao sparing partneri dok se ne ugase, jer nemaju priliv. Posteno je neka svako ulaze u svoj klub koliko misli da mu to garantuje najbolje rezultate pa ko na kraju pobedi neka igra EL a ostalima sansa naredne sezone a ovako prosperitet ima samo jedan klub a videli ste koliko je potrebno bilo razbiti taj „SISTEM“

    0
    0
    Odgovori
    • Lepo bi bilo, ali piše pozivnica… Ne znam da li je to automatski – A licenca, ne liči mi..
      Čak i ako bismo dobili licencu, ona bi bila na 2. godine.

      0
      0
      Odgovori
  4. Kakva je onda svrha igrati spansku ligu kad barsa i real direktno odu bez obzira na plasman ili cska ili panatanaikos i olimpijakos

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter