0
Evrobasket

EUROBASKET 2015: Mane Litvanaca!? Nemaju Tea, ali imaju ‘svog’ Bjelicu! (VIDEO)

Objavljeno: 17.09.15 u 19:04

Kao što ste do sada navikli, HotSport vam predstavlja narednog protivnika reprezentacije Srbije na Eurobasketu – upoznajte selekciju Litvanije.

Došli smo do same završnice šampionata Evrope u košarci i zaista možemo reći da su četiri najbolje reprezentacije na ovom šampionatu došle u situaciju da se bore za medalju i vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Naravno da naše ljubitelje košarke najviše interesuje sledeći protivnik Tea i drugara, a to je, sinoć smo saznali, reprezentacija Litvanije, pobednik grupe D igrane u glavnom gradu Letonije, Rigi. Nije za Litvance sve bilo tako glatko na putu do završnice prvenstva, nimalo.

Grupna faza započeta je pobedom nad nejakom Ukrajinom, ali samo sa poenom razlike! Zatim je znatno lakše pao i domaćin Letonija, da bi usledile tri utakmice u veoma neizvesnim završnicama koje su odredile dalji put Litvanaca na ovogodišnjem Eurobasketu.

(youtube / FIBA)

Prvo je došao šokantan poraz od Belgije pogotkom Meta Lodžeskog bukvalno u poslednjim stotinkama meča, zatim je Estonija debelo namučila izabranike Jonasa Kazlauskasa, da bi u utakmici za prvo mesto grupe D tek posle produžetka savladana odlična selekcija Češke, koju smo, znamo svi, mi eliminisali u četvrtfinalu.

Usledila je osmina finala u kojoj su Litvanci za protivnika dobili četvrtoplasiranu ekipu grupe C – Gruziju. Na prvi pogled lak protivnik, ali… Gruzini su odigrali maestralnu partiju, pogađali i asistirali iz nemogućih pozicija, ali se na suvi kvalitet Litvanija provukla u četvrtfinale i zakazala duel sa Italijom.

(youtube / FIBA)

Verujem da su posle jučerašnje pobede Srbijom nad Češkom mnogi sa uživanjem gledali meč između Litvanije i Italije i ‘analizirali’ našeg sledećeg protivnika. Za koga god da ste navijali i priželjkivali da izađe na crtu našim momcima, mora se odati priznanje Litvancima na impresivnom karakteru koji su pokazali, ali i ‘pik-en rol’ igri koju su u saradnji sa Jonasom Valančijunasom doveli do savršenstva.

Oko centra Toronto Reptorsa vrti se apsolutno sve. U stanju su da do iznemoglosti ponavljaju igru ‘dva na dva’, sve dok lopta ne prođe kroz obruč. Tako je bilo i sinoć protiv ‘Azura’. U momentima kada se lomio rezultat, Italijane je slomio, pogađate, Jonas Valančijunas.

Plejmejkeru Mantasu Kalneitisu zaista nije teško da dođe do dabl-dabl učinka (14 poena, 11 asistencija) kada ima tako pokretljivog centra koji sve to lako rešava. Valančijunas je razbio Italijane sa 26 poena i 15 skokova, uz neverovatan šut iz igre od 85 procenata – 11/13 i stoprocentan šut za linije penala.

(youtube / FIBA)

Nikako, ali zaista nikako ne treba izostaviti Jonasa Mačijulisa koji ovih dana u Rigi i Lilu igra košarku svog života. Neko sinoć reče za susednim stolom kafića u kom sam gledao utakmicu da je on litvanski Nemanja Bjelica. I kada sam malo bolje razmislio, zaista je tako, ako ni zbog čega drugog, onda po izrazu lica koji ima dok je na terenu.

Hladan kao tuš, sa pokeraškim izrazom lica, igra u nekim momentima ‘basketašku’ košarku. Prisetite se samo kakve je trojke pogađao u presudnim momentima utakmica protiv Gruzije i Italije. Definitivno čovek odluke i igrač kojeg se moramo itekako čuvati.

Iako Litvanija više nije na nekadašnjem nivou iz generacija Arvidasa Sabonisa ili nešto kasnije Šarunasa Jasikevičijusa, geni su nasleđeni i besprekoran šut za tri poena je i dalje tu. Vrlo lako mogu da uđu u ‘šutersku kliniku’, a onda ih je pakleno teško zaustaviti. Tu pre svega mislim na, pored Kalnietisa i Mačijulisa, Mindaugasa Kuzminskasa, Reinaldasa Seibutisa i Pauliusa Jankunasa.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

LITVANIJA NA EUROBASKETU 2015:

Grupa D, Riga:
Litvanija – Ukrajina 69:68 (19:12, 14:14, 17:19, 19:23)
Litvanija – Letonija 68:49 (13:19, 16:9, 20:11, 19:10)
Litvanija – Belgija 74:76 (20:12, 15:23, 19:22, 20:19)
Litvanija – Estonija 64:62 (20:15, 18:16, 11:20, 15:11)
Litvanija – Češka 85:81 (12:18, 15:19, 28:14, 14:18, 16:12)

Osmina finala, Lil:
Litvanija – Gruzija 85:81 (17:20, 22:20, 22:22, 24:19)

Četvrtfinale, Lil:
Litvanija – Italija 95:85 (21:20, 16:16, 23:23, 19:20, 16:6)

[/stextbox]

E sad, u prethodnom delu teksta spomenuo sam šestoricu igrača od kojih preti najveća opasnost. Jer, oni čine jezgro tima, ostatak igra tek epizodne uloge i to bi mogla da bude naša najveća prednost. U eventualnoj neizvesnoj završnici, poeni sa klupe mogli bi da odigraju veliku ulogu u ovom meču, a tu su momci sa klupe Aleksandra Đorđevića do sada bili mnogo produktivniji.

Adekvatne zamene za Valančijunasa nema. Robertas Javtokas nije se pokazao doraslim za taj zadatak što dokazuje činjenica da je prvi centar sinoć na parketu protiv Italije morao da provede čak 38 od ukupno 45 minuta.

Ista situacija bila je i sa njegovim imenjakom Mačijulisom koji je na parketu proveo 41, a prvi organizator igre Kalnietis 40 minuta. Ne zaboravite da su igrali vrlo naporan meč i produžetak, te da je umor takođe potencijalan problem za Litvance.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ne sumnjamo da će Aleksandar Đorđević sa svojim stručnim štabom dobro analizirati igru Litvanaca, kako bi se pre svega zaustavila svaka akcija i igra sa Valančijunasom, a onda i šut sa distance, koji je uvek veliko oružje našeg sledećeg rivala.

Pa da vidimo koja je veća košarkaška nacija i sila u ovom trenutku. Pobednik dobija vizu za Rio, poraženi može da izgubi zaista mnogo… Zato, poletite ‘Orlovi’!

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE
Unesite pojam i stisnite enter