1
Evropske lige

VREMEPLOV: Nekada osvajao trofeje sa Barsom, a danas obeležava deceniju rata sa Kataloncima! (FOTOGALERIJA)

Objavljeno: 31.08.15 u 19:55

Žoze Murinjo je u fudbalski svet ušao kao prevodilac pokojnog Bobija Robsona na klubi Barselone, zatim se dokazao kao sjajan skaut protivničkih igrača. Nakon Robsonovog odlaska sa Kamp Noua bio pomoćnik, tada novom treneru na klupi „katalonaca“, Luj van Galu.  

Murinjo je otišao iz Barselone 2000. godine nakon što je kao Van Galov pomoćnik učestvovao u osvajanju dve šampionske titule u Primeri, kao i Kupu kralja, Kupu pobednika kupova i Kupa UEFA.

Od 2005. godine kada se prvi put kao menadžer Čelsija susreo sa Kataloncima pa do danas, Murinjo je izgradio veliki rivalitet sa Barselonom.

Sve je počelo pre tačno deset godina, te 2005. godine u dvomeču osmine finala Lige šampiona, kada je izbacio Barselonu iz daljeg takmičenja. Već naredne godine, Katalonci su se revanširali u čuvenoj utakmici kada je Del Orno dobio crveni karton zbog starta nad Mesijem nakon kog je Portugalac sve fudbalere Barse prozvao – lošim glumcima.

Protiv Katalonaca je bio uspešan i na klupi Intera, kada ih je 2010. godine izbacio iz polufinala Lige šampiona ukupnim rezultatom 3:1, a iste godine je uzeo trofej prvaka Evrope.

Svoje dvoboje sa Kataloncima nastavio je odmah sledeće sezone i to sa klupe njihovog najvećeg rivala, Real Madrida. Barsa mu je priredila toplu dobrodošlicu pobedom od 5:0 u debiju u “El klasicima“.

Dok je sedeo na klupi „kraljevskog“ kluba, Barselona je bila uspešnija po broju titula u Primeri osvojivši dve, dok je on osvojio jednu. 

Zahvaljujući arhivi, uvek je zanimljivo videti fotografije mlađanog Murinja sa grbom Barselone, kluba sa kojim vodi desetogodišnji rat.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0
1 Komentara
  1. a utakmica sa barsom kada je za Celsi trebalo da bude sudjeno najmanje 5 penala, i onda revansiranje Barseloni i onaj gol Toresa? Gdje je to?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter