0
Evropske lige

VREMEPLOV: On je bio toliko dobar da je dobio dva imena! (VIDEO)

Objavljeno: 15.08.15 u 17:19

Fudbaler koji je dokaz da ne moraš da osvajaš titule kako bi bio zapisan u fudbalskim knjigama, to je Agustin Azuka, poznatiji kao – Džej Džej Okoča. 

Još od malena do ušiju zaljubljen u „bubamaru“, obožavao je da pleše sa njom, da smišlja neke nove pokrete, to bi na terenu izgledala takva umetnost da bi nailazila samo na oduševljenje navijača i kupila sve simpatije ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu.

Kada on uzme loptu, čarolija ne izostaje, činilo se da mu je ne mogu uzeti, što se kaže do trećeg dnevnika, a šut sa laserskim navođenjem lopte. Fudbaler, koji je što se kaže „igrao za raju“ zanemarivao taktiku. U karijeri je dao mnogo maestralnih golova, nešto što je ušlo u legende je njegov „ples“ protiv Bajerna, kada je u dresu Frankfurta nanizao nekoliko igrača Bavaraca, na kolena bacio čuvenog Olivera Kana, a potom lagano pogodio mrežu protivnika.

Sezone 2000/01, Okoča i njegov „učenik“ Ronaldinjo činili su pakleni tandem Parižana.

Okoča u karijeri ni sa jednim timom u kom je igrao, nije osvojio prvenstvo te zemlje. Daleko mnogu uspešniji bio je sa reprezentacijom Nigerije, sa kojom je 1994. i 1995. godine osvojio Afrički Kup Nacija, takođe 1996. godine zlatna medalja na olimpijskim igrama.

Član one paklene generacije Nigerije na čelu sa Borom Milutinovićem, koje se dobro sećamo sa Svetskog prvenstva 1998. godine i iz neprevaziđene igrice, preteča PES-a, čuveni konamijev „ISS“.
Fantastičnih jedanaest čuvene Nigerije činili su Džej Džej Okoča, Daniel Amokači, Sandi Oliše, Taribo Vest, Uče, Okečukvu, Nvankvo Kanu, Viktor Ikpeba, Tijani Babangida, Mobi Oparaku, Selestin Babajaro,Josef Dosu.

– Toliko je dobar da su mu dali dva imena – pevali su navijači Boltona jednom od najboljih majstora fudbala koji su kročili na tlo nekog travnatog terena. 

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter