4
Evroliga

Foto: STARSPORT

NOVA EKONOMSKA PRAVILA: Evo koje uslove će Zvezda morati da ispuni za učešće u Evroligi!

Objavljeno: 07.05.15 u 14:29

Dok se sezona u Evroligi bliži kraju, rukovodstvo ovog takmičenja na čelu sa prvim čovekom Đordijem Bartomeuom i članovima izvršnog odbora Borda kompanije ECA (Euroleague Commercial Assets), koja rukovodi evropskim takmičenjima, potvrdili su formate Evrolige i Evrokupa za sledeću sezonu.

Što se tiče broja timova sve će ostati isto, učešće će izboriti klubovi koji ispune propisane finansijske uslove i ostvare kvalifikacione rezultate propisane prošlog leta. Iz ABA lige u eliti će igrati Crvena zvezda i Cedevita, dok će u Evrokup ići Partizan, Budućnost i Olimpija.

Ukupno 11 A licenci biće dodeljeno, uz ograničenje na tri tima iz jedne lige. Osam B licenci, uključujući i dve timovima iz ABA lige i po jedna klubovima iz Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rusije i Španije, piše ‘mondo.rs’.

Evroliga je objasnila da će četiri privremene, jednogodišnje B licence biće dodeljene kao vajld karte, a prioritet u njihovoj raspodeli imaće odgovarajući klubovi iz Francuske, Nemačke, Turske i Velike Britanije, s obzirom na ‘njihov status strateških ciljeva za Evroligu’. Jedina C licenca biće dodeljena osvajaču Evrokupa – ruskom Himkiju.

Evroliga

Međutim, veća novost od smanjenja broja A licenci, jeste uvođenje novih ekonomskih pravila. Navodno od ove sezone biće povećani bonusi za uspehe u toku takmičenja, kao i za samo osvajanje titule. Finansijski fer-plej zaživeće već od sezone 2015/16, a klubovima je još jednom objašnjeno koji su minimalni standardi na tom polju.

Stavka koja će najviše interesovati čelnike Crvene zvezde jeste propis da svaki klub mora imati budžet od četiri miliona evra. Ove sezone, budžet srpskog predstavnika Crvena zvezda Telekom bio je 3,6 miliona evra.

Svaki klub koji poseduje licencu za učešće u Evroligi ili koji je aplicirao za učešće, moraće da ispuni sledeće uslove da bi zadržao pravo nastupa ili ga stekao:

a) Da ne postoje zakasneli dugovi prema igračima, trenerima ili zaposlenima, koji bi po dobijanju licence mogli biti zatraženi od bilo kog kluba učesnika.

b) Da ne postoji klupska odluka o proglašenju bankrota ili zvaničnog proglašenja nesolventnosti u državi iz koje dolazi. Da klub ne podnese prijavu dok je u postupku likvidacije.

c) Da, zbirno gledano, u prethodne tri sezone, klub nije proizveo finansijski deficit koji prelazi 10 odsto prosečnog klupskog budžeta. Otpisi, investicije u klub i klupske objekte, kao i troškovi u vezi sa omladinskim programom neće biti uzeti u konačan zbir prilikom obračunavanja poslovanja.

d) Da klub predstavi (obezbedi) minimalni budžet od 4.000.000 evra.

e) Da budžet izdvojen za plate igrača ne prelazi 65 odsto ukupnih budžetskih troškova kluba.

f) Da direktni ili indirektni doprinos akcionara svakog kluba bude prisutan u ukupnom budžetu samo u sledećim dozvoljenim procentima: 75 odsto u prvoj sezoni (2015/16), 70 odsto u drugoj sezoni (2016/17), 65 odsto u trećoj sezoni i dalje (2017/18 i naredne takmičarske godine).

g) Finansijska godina funkcionisanja kluba posmatra se od 1. jula do 30. juna i porede se i analiziraju godišnji podaci iz tog perioda.

Žreb za elitno takmičenje biće održan 8. jula u Barseloni.

hotsport.rsmondo.rs

0
0
4 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter