1
Košarka

FOTO:STARSPORT

VUJOŠEVIĆ POZIVA KSS: Lobirajte kod FIBA i zaustavite odlazak maloletnih igrača!

Objavljeno: 08.04.15 u 11:16

Trener Partizana Duško Vujošević jedan je od brojnih protivnika neokolonijalizna i zagovornika teorije da mladi igrači moraju ostajati u Srbiji najmanje do 18. rođendana, pod bilo kojim uslovima.

Svima je dobro poznato da se u Ženevi sprema sastanak predsednika Košarkaškog saveza Srbije Dragana Đilasa i svih federacija bivše SFRJ sa predstavnicima FIBA, na kojem će reči biti o budućnosti košarke na ovim prostorima. Glavna tema biće regionalno takmičenje i put ovdašnjih timova u Evroligu, ali trofejni Partizanov stručnjak predlaže još jednu temu koju treba pokrenuti na tom sastanku.

– Predstavnici našeg saveza bi na sastanku u Ženevi trebalo da pokrenu inicijativu da od FIBA u trenutnoj ‘trgovini’ izbori da se Registracioni pravilnik vrati na raniju formu, odnosno da igrač ni pod kakvim uslovima ne može da napusti matičnu zemlju pre 18 godina. Skladno zakonima Evropske unije pronađen je modus da se na osnovu slobodnog kretanja i selidbe roditelja iz zemalja poput Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Litvanije… tradicionalnih proizvođača košarkaša otimaju najtalentovaniji igrači, što će na duge staze uticati na uništavanje bazerekao je Duško Vujošević za Žurnal.

Vujošević je pojasnio svoj stav, tačnije, protivljenje poslovanju koji Evropska Unija sprovodi nad talentovanim sportistima.

– Košarkašu je kao predstavniku deficitarnog zanimanja dozvoljeno da menja boravište i dobije papire, čak i kad je predstavnik Evropske unije. Ako toliko zagovaraju slobode, zašto onda isto pravilo ne važi za talentovane učenike?! Naprotiv, probiraju i uzimaju samo šta im odgovara – objasnio je Vujošević.

hotsport.rs       

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter