LIFESTYLE: Dajemo vam predloge menija za hrono ishranu
O hrono ishrani smo već pisali. Ako ste se odlučili za ovako nešto, a u početku imate poteškoća u sastavljanju jelovnika, dajemo vam dvonedeljni predlog obroka.
Pre doručka nema kafe, pola sata pre jela može biljni čaj ili topla limunada. Neka razmak između obroka bude 5 sati. Mlečno možete da jedete tri do četiri puta nedeljno, a jaja do osam komada. Naravno, tu količinu treba smanjiti ako imate problem sa holesterolom.
Takođe, svaki ručak koji je ovde napisan može da se spremi i za dva dana, tako da imate manje posla. I uvek gledajte da unosite što više svežeg povrća u vidu salate, saveti su sa sajta hrono ishrana, kao i jelovnici.
Jelovnik br 1:
PONEDELJAK: Doručak – hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, pileća prsa, kiselo mleko sa lanom. Ručak – Kupus sa svinjetinom. Večera – Pileće belo i brokoli, zaliveni limunovim sokom i belim lukom-
UTORAK: Doručak – Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), ajvar, neka šunka. Ručak – Paprike punjene mlevenim junećim mesom i zalivene belancetom i malo kisele vode. Večera – Tunjevina sa zelenom salatom i krastavcem.
SREDA: Doručak – Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), jaja na oko, neko suhomesnato, paradajz salata. Ručak – Batak i karabatak sa puno sveže salate (zelena salata i sečena crvena paprika) sa sokom limuna. Večera – Omlet od belanaca i rendanim tikvicama.
ČETVRTAK: Doručak – Kuvan proso sa kiselim mlekom, prženom slaninom, raznim semenkama. Ručak – Ćute u paradajz sosu sa pireom od tikvice i karfiola. Ili samo kuvani karfiol, na primer. Večera – Skuša pečena sa kelerabom.
PETAK: Doručak – Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, kajgana od dva jaja sa peršunom. Ručak – Svinjski vrat sa pečenom paprikom. Večera – Pileće belo sa kupus salatom (staviti maslinovo ulje i puno soka od limuna).
SUBOTA: Doručak – Kuvana heljda sa prženom slaninom ili svinjskim vratom, mlad sir, može neka salata pored. Ručak – Juneći gulaš sa kuvanim povrćem i zelenom salatom. Večera – Oslić sa zelenom salatom.
NEDELJA: Doručak – Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), kajmak, pečenica, paradajz salata. Ručak – Neka masnija riba, na primer šaran, sa blitvom i svežom kelerabom. Večera – Tunjevina sa lukom, rendanom tikvicom i kelerabom, maslinovo ulje, limunov sok
Meni broj 2:
PONEDELJAK: Doručak – Kuvana spelta sa sirom i šunkom. Ručak – Junetina dinstana sa povrćem. Večera – Belo pileće sa grilovanim tikvicama.
UTORAK: Doručak – Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), goveđa pršuta, mlad sir, paradajz salata. Ručak – Krmenadle sa senfom (potražite senf bez šećera) i pečenim paprikama. Večera – Pečeni oslić sa belim lukom i blitvom.
SREDA: Doručak – Kajgana sa pečenom paprikom i slaninom, hleb. Ručak – Pileći paprikaš sa tamnim mesom. Večera – Belanca sa zelenom paprikom.
ČETVRTAK: Doručak – Hleb, humus, neka šunka i salata. Ručak – Podvarak sa svinjskim vratom. Večera – Tunjevina sa tikvicama i zelenom salatom.
PETAK: Doručak – Amarant sa svinjskim vratom i Dukatosom. Ručak – Pljeskavice od junećeg mesa sa kupus salatom. Večera – Kelj sa belim pilećim mesom
SUBOTA: Doručak – Pita sa heljdinim korama, mladim sirom i jajetom. Ručak – Plavi patlidžan punjen mlevenim mesom i zaliven belancetom. Večera – Belanca i krastavac.
NEDELJA: Doručak – Hleb, ajvar, šunka. Ručak – Pečurke dinstane sa paprikom, zelena salata. Večera – Pečena pastrmka sa salatom.