0
Evroliga

Foto: STARSPORT

OLIMPIJAKOS PA ZVEZDA: Odbrana, odbrana, odbrana…

Objavljeno: 15.11.14 u 15:18

Završena je prva polovina prvog dela Evrolige odnosno odigrano je pet kola nakon kojih navijači Crvene zvezde imaju razloga za zadovoljstvo pošto je njihov klub na dobrom putu da se plasira u Top 16 fazu jer je zabeležio tri trijumfa i dva poraza, oba neočekivana, jedan manje, drugi malo više.

Za razliku od raspoloženja navijača i dela javnosti koje se kretalo od euforije posle pobeda protiv Galatasaraja i Valensije do očajanja nakon poraza od Neptunasa i Olimpijakosa pa ponovo do kovanja u zvezde posle utakmice u Vitoriji gde je naš predstavnik do nogu potukao domaćina ono što je konstanta u igri ekipe Dejana Radonjića je odlična odbrana koja ustvari i donosi rezultate.

Od kada je došao na klupu crveno-belog tima mladi crnogorski stručnjak insistira pre svega na jakoj odbrani iz koje njegova ekipa dobija lake poene iz tranzicije što je ujedno i najjače Zvezdino oružje uz igru „dva na dva“ Markusa Vilijamsa sa centrima Marjanovićem i Cirbesom. Dugo su se mnogi podsmevali toj Radonjićevoj filosofiji koja je ove sezone uz pažljivo odabrane igrače koji su stigli na Mali Kalemegdan (u čemu je takođe on odigrao glavnu ulogu) počela da donosi rezultate pa je sada jasno da je prvi čovek kluba Nebojša Čović bio u pravu kada je odlučio da je konačno došlo vreme da za jednog trenera ima strpljenja iako u prvoj sezoni nije doneo očekivane trofeje.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Zvezda je u prvih pet evroligaških mečeva ove sezone primila samo 342 poena odnosno svega 68,4 po meču što joj donosi drugo mesto u toj kategoriji, a bolji je samo Olimpijakos sa 13 poena manje primljenih (329) odnosno 65,8 po utakmici. Interesantno je da je naš tim u ovoj kategoriji bolji čak i od moskovskog CSKA i Barselone, koji su i dalje neporženi ili madridskog Reala, Efesa ili Panatinaikosa koje krasi dobra igra u defanzivi. Takođe je zanimljivo da je beogradska ekipa tek 18. po broju postignutih poena (376 – 75,2 po meču), ali joj to ni najmanje ne smeta da čvrsto drži drugo mesto u svojoj grupi.

Odbrana crveno-belih je na svom terenu primila 68 poena od Galatasaraja, pet manje je postigla Valensija, a zanimljivo je da je Olimpijakosu 62 poena bilo dovoljno za trijumf pre svega zbog slabije napadačke partije srpskog vicešampiona koji je u tom meču ubacio svega 57 poena. Baš u tom duelu bilo je primetno koliko je igra u defanzivi važna i kada se dobro pročita igra protivnika i sve to se uskladi sa kriterijumom suđenja koji je išao na ruku „batinašima“ kluba iz Pireja, koji su praktično prebili Marjanovića pod košem ne dozvoloviši mu ni da prihvati loptu kako valja, onda je uspeh zagarantovan.

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Jedina nešto slabija odbrambena partija pružena je u Klaipedi gde je Neptunas Zvezdi ubacio čak 83 poena od čega su dva u poslednjim sekundama bila presudna za konačan ishod meča (83:81). Međutim u Litvaniji je i jedan Olimpijakos primio 81 poen, istina za 45 minuta igre i jedva je izbegao poraz, a da ne pričamo o 94 poena koliko je primila Valensija što Neptunas sa ukupno 395 datih koševa čini najefikasnijom ekipom u grupi D.

Kulminacija se desila pre dva dana u Fernando Buesa areni u kojoj je Laboral Kuća Zvezdi ubacila svega 66 poena i to uz katastrofalan šut – 3/20 za tri poena i 22/50 za dva, a za takve procente je svakako zaslužna granitna odbrana crveno-belih koja udarnim napadačkim opcijama Davisu Bertansu i Saši Vujačiću nije dozvolila da se razmahne pa su njih dvojica zbirno postigli osam poena.

S obzirom da tako dobro igraju pod svojim košem logična posledica je da su crveno-beli trenutno najbolji skakački tim Evrolige sa ukupno 208 uhvaćenih lopti, 145 u odbrani i 63 u napadu odnosno ukupno čak 13 više od drugoplasiranog Olimpijakosa.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Još jedan podatak u neku ruku govori koliko dobro igra naš predstavnik u Evroligi ove sezone, a on opet nema veze isključivo sa defanzivom već su uključene i ofanzivne karakteristike – Boban Marjanović sa prosečno 21,2 indeksna poena trenutno deli prvo mesto sa Endrjuom Gaudlokom u trci za MVP titulu, s tim da je srpski centar provodio manje vremena u igri pa mu je učinak 30,61 na 40 minuta u odnosu na 26,38 koliko skuplja bek Fenerbahčea u istom vremenskom intervalu.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0
0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter